19 °C Budapest
Itt a sztárbefektetők titkos, 72-es szabálya: így duplázhatod meg a spórolt pénzed, teljesen legális

Itt a sztárbefektetők titkos, 72-es szabálya: így duplázhatod meg a spórolt pénzed, teljesen legális

2023. szeptember 22. 16:01

Első pillantásra egy évi 7 százalékos hozam talán nem tűnik olyan lenyűgözőnek, de mit szólnál ahhoz, ha azt mondanánk, hogy ekkora hozammal nagyjából 10 év alatt megduplázhatod a pénzed?

Az alábbi ábra az úgynevezett 72-es szabályt ábrázolja és a pontosabb logaritmikus formula segítségével mutatja meg, hogy mennyi idő alatt gyarapíthatod a pénzedet különböző éves hozamok mellett.

Miért kifizetődő ismerni a matekot?

A klasszikus 72-es szabály segítségével könnyedén megbecsülhetjük, hogy mennyi idő kell pénzünk megduplázásához – írja a visualcapitalist.com. Évi 7 százalékos hozam mellett egy 10 ezer dolláros (kb. 3,6 millió forintos) befektetés egy évtized alatt 20 ezer dollárra (7,2 millió forintra) nőne, véve a 72-t és elosztva a hozamrátával, azaz 7-el.

A 72-es szabály tehát arra szolgál, hogy megbecsülhessük, mennyi idő alatt fog megduplázódni a pénzünk. Még pontosabb becslést kaphatunk egy úgynevezett logaritmikus egyenlet segítségével. Ennek lényege, hogy a 2 természetes logaritmusát elosztjuk az 1 természetes logaritmusával, majd ezt hozzáadjuk a hozamráta értékéhez. Az alábbi táblázatban láthatjuk, hogyan vezet mindez a 72-es szabálytól némileg eltérő értékekhez.

Képzeljük el, hogy egy befektető S&P 500-ba teszi a pénzét, melynek historikus átlaghozama 11,5 százalék volt 1928 és 2022 között. Ilyen átlaghozamot feltételezve 6,4 évre lenne szükség pénzének megduplázásához. Ugyanakkor, ha a pénzt egy átlagos megtakarítási számlára rakná, melynek 0,6 százalék a kamata, az további 120 évet igényelne ugyanekkora növekmény eléréséhez.

Utóbbi esetben a megtakarítási számlán tartott pénzünk reálértéke még csökkenne is, hiszen az elmúlt évszázadban az infláció éves mértéke átlagosan 3,3 százalék volt.

Történelmi eszközhozamok

Íme, a különböző eszközök értéke ennyi idő alatt duplázódott meg 1928 és 2022 között a historikus hozamok alapján:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Látható, hogy a gyakran a legbiztonságosabb eszközök közé sorolt 3 havi kincstárjegy (3-Month T Bill) értéke körülbelül 21 évente duplázódott meg. A befektetők gyakorta tekintenek erre úgy, mint ahova elhelyezhetik a készpénzüket, mivel alacsony kockázatú és nagymértékben likvid eszközről van szó.

Érdekes módon az ingatlaneszközök hozama 4,4 százalék volt, így ezek nagyjából 16 évente duplázták az értéküket. Az 1928-ban ilyen eszközökbe fektetett 100 dollár (mai árfolyamon kb. 36 ezer forint) mostanra 5 121,5 dollárt (több mint 1,8 millió forintot) érne. Ezzel szemben viszont a S&P 500-ba fektetett 100 dollár értéke – beleértve az újra befektetett osztalékokat is – mostanra több mint 624 ezer dollárt (226,5 millió forintot) érne.

Az NYU Stern adataiból látható, hogy az S&P 500 1949 óta körülbelül tízszer duplázta meg az értékét – recessziókon és bikapiacokon keresztül -, mely jól mutatja a hosszú távú befektetés erejét.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 29. 17:44
Tovább durvul az egri lakosság információhoz jutását korlátozó kiberháború.
Bankmonitor  |  2024. április 29. 17:00
Bárkivel előfordulhat, hogy hirtelen pénzre lesz szüksége, ilyenkor viszont nem érdemes azonnal a ho...
Holdblog  |  2024. április 29. 07:41
Ádáz verseny és extrém túlkapacitás jellemzi azt az ágazatot, ami leginkább hozzájárulhat a zöld átm...
Buxelliott  |  2024. április 29. 07:15
A várakozás szerint elérte a jelzett célárat a magyar index (64850 alá vs. 64845,14), majd északnak...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm