Close-up on a real estate agent giving the keys of his new house to a man - home ownership concepts

Így lett Budapest egész Európa leggyorsabban dráguló városa: botrányos, ami itt történik

2023. szeptember 19. 13:05

A tavalyi tavaszi árakhoz viszonyítva közel 43%-kal kerül többe egy albérlet Budapesten az idei évben. Ezzel az értékkel a vizsgált 23 nagyváros közül a legmagasabb értéket hozzuk, azonban a szobák bérleti díja nem változott tavalyihoz képest. 

A Housing Anywhere International bérleti platform minden negyedévben végez kutatást az európai albérlet árak vizsgálatára. Összességében a legtöbb vizsgált városban a tavalyi áprilistól-júniusig tartó időszakhoz képest az idei második negyedéves időszakban drágulást tapasztalhatunk. 

A jelenségben több tényező is közrejátszik. Az elemzők a fő okának az európai lakáshiány-válságot jelölték meg, ami drasztikusan megemelte Európa szerte a lakásárakat. Illetve másik okának a COVID járvány óta megváltozott munkaviszonyokat definiálták. A járvány óta az online munkavégzés lehetőséget teremtett számos fiatal szakképzett munkavállalónak (úgynevezett "mobile talent", azaz „mobil tehetségek”), hogy akár külföldről dolgozzon, ami szintén nagyban hozzájárult a dráguláshoz. A bérlakás árakat látva érdemes megjegyezni, hogy a kutatás külön felhívja a figyelmet, hogy az általuk vizsgált sok tízezer ingatlanhirdetés minden országban inkább a tehetősebb, digitális nomádokat, jól felkészült fiatal szakembereket, illetve külföldi egyetemistákat célozza. Tehát nem feltétlenül a legolcsóbb, vagy az átlagos albérletek áráról van itt szó, hanem a jó állapotú, teljesen berendezett, gépesített, jó helyen fekvő lakásokról. 

A tavalyi és idei adatok vizsgálata

Az elemzésekben 23 európai nagyváros szerepel, köztük Budapest is. Alapvetően 3 lakástípus árait vizsgálták, a bérlakást, a szobát és a stúdiót. Budapest az idei második negyedéves adatai alapján a bérlakások drágulását tekintve legelöl helyezkedik el a listán. Átlagosan 43%-kal drágultak a budapesti albérlet árak 2023 áprilisa és júniusa között az előző év azonos három hónapos időszakához képest. Lisszabon és Portó is igen kimagasló a listában, a maguk 25%-os emelkedésével.

A meglepő arányokat tovább súlyosbítja, hogy azokban az országokban, ahol a legnagyobb arányban tapasztalunk áremelkedést, a helyi fizetések nem követik ilyen ütemben az árakat.  

A következő diagram egy teljesen berendezett 1 hálószobás lakás medián bérleti díját vizsgálja, amelyek többnyire a „mobil tehetségeket”, azaz a fiatal szakembereket és a többnyire 18 és 35 év közötti nemzetközi diákokat célozzák meg. Az elemzett ingatlanok több mint 95,8 százaléka teljesen bútorozott, és 58 százalékuk tartalmazta a számlákat, tehát az árban ezek a költségek is szerepelnek.

Az ábrán látható, hogy messze a legdrágább bérlakások Lisszabonban találhatóak, ott a medián érték 2500 euró, ami közel 950 000 forint. De Utrecht és Berlin is majdnem eléri a 2000 eurós értéket. Ha így vizsgáljuk Torino után Budapest a legolcsóbb, azonban magyar viszonylatban ez az ár is nagyon magas. A magyar alacsony bérek és a hazánkban jelen lévő igen magas infláció mellett ez az 1100 eurós, azaz nagyjából 380 000 forintos ár meglehetősen magasnak tekinthető. Az európai bérekhez viszonyítva viszont egyértelműen jó célpontnak tűnhet a város. Ha csak az emelés mértékét vizsgáljuk valóban nálunk a legjelentősebb, ezt a következő diagramon ábrázoltuk. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Jól látható, hogy Magyarország valóban a legnagyobb arányban növelte a tavalyi negyedévhez képest az árakat, azonban összességében az árat tekintve még így sem nálunk a legmagasabb, ahogy az a legelső diagramról jól leolvasható. De olyan városok is akadnak, ahol, tavalyi negyedévhez képest csökkent a medián ár. Például Helsinki esetében közel 10%-al olcsóbbak a lakások a vizsgált periódusban, mint tavaly. 

Az albérlet árak ugyan Budapesten nőttek a legjelentősebben, de szobák és stúdiók esetén nem mi hoztuk a legnagyobb mértékű drágulást a térségben. Az egy szoba bérlése esetén a legnagyobb drágulást Lisszabon és Hága közel 30%-os emelkedése jelenti, de Berlin is 22% körül mozog, míg Budapest ebben ehhez képest egyáltalán nem változott a tavalyi évi második negyedévhez képest. A stúdiók esetén Lisszabonban több, mint 70%-os drágulást láthatunk, ami egészen kimagaslik a többi drágulástól, Portó, Hága és Frankfurt is drágult, de ezek a városok csak 33-20%-os tartományban mozognak. Budapest stúdiók terén is csak 12%-os emelést mutat.

Budapest nagyító alatt

Ha a négyzetméterenkénti medián árat vizsgáljuk, 2023-ban az áprilistól- júniusig tartó időszakban ez az érték 18,3 euró, ami (ebben az időszakban vett átlagos euró árfolyammal számolva) megközelítőleg 7100 forint/négyzetmétert jelent. Tehát egy átlagos méretű, mondjuk 25 négyzetméteres garzonlakás esetén 177 500 forint havonta. 

Budapest esetén azt láthatjuk, hogy a bérlakások terén tényleg igen nagy kiugrást mutatunk a térségben a drágulásokat tekintve, de a többi vizsgált egység esetén cserébe vagy egyáltalán nem, vagy csak kisebb arányban látunk növekedést. De azért fontos kiemelni azt is, hogy ugyan a tavalyi vizsgált időszakhoz képest a szobaárak tekintetében nincsen drágulás a budapesti piacon, azonban magyar bérekhez viszonyítva nem tekinthető olcsónak a medián 330 eurós havi bérleti díj, ami nagyjából 130 000 forint havonta egy szobáért.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 30. kedd
Katalin, Kitti
18. hét
Április 30.
A katonazene napja
Április 30.
Jazz világnap
Április 30.
A méhek napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem