16 °C Budapest
With a walking cane for support, a calm gray-haired senior woman resides in a modest apartment, seated on a sofa.

Súlyos betegség keserítheti meg a magyar idősek felének mindennapjait: ez elől már nincs menekvés?

2023. szeptember 21. 15:56

A magyar felnőttek 23 százaléka olyan hosszú ideje fennálló egészségügyi állapottal él együtt, amely nehézséget jelent számára a mindennapokban. Ez az arány 65 évesek és afelettiek körében még magasabb: friss statisztikák szerint az idősek 54 százalékát korlátozza a mindennapokban rossz egészségügyi állapota, míg a 65 év alattiaknak 13,5 százalékát. Az Európai Unió tagállamaiban átlagosan a 65 év alattiak körében 18,7, az idősek körében 52,2 százalék a rossz egészségük miatt mindennapokban hátrányt szenvedők aránya. A magyar idősek helyzete jobb, mint a román, szlovák, horvát, cseh, görög, vagy német időseké, de rosszabb, mint a holland, lengyel, olasz, szlovén, bolgár vagy szerb lakosságé 65 év felett.

Kevés olyan meghatározó dolog van abban, hogyan éljük a mindennapjainkat, mint az általános egészségi állapotunk. Az egészségügyi problémák, akárcsak az anyagi helyzet esetében, aki gond nélkül él, ezt jobbára nem szokta nap mint észrevenni; viszont amint gondok adódnak, az megnehezítheti az egész életünket. A rossz látástól kezdve a cukorbetegségen át egészen a fiziológiai fogyatékosságig egy tartósan fennálló egészségügyi probléma, krónikus betegség nagy akadályt jelenthet, amivel nap mint nap meg kell küzdeni. Sőt nemcsak a mindennapi teendők ellátása jelenthet ilyen esetben nehézséget, hanem anyagilag is megviselheti a háztatásokat egy tartós betegség, és az ebből fakadó korlátozottság.

Az Eurostat friss adatai alapján az Európai Unióban a 16 év feletti lakosságnak 27 százaléka él együtt olyan hosszú ideje fennálló egészségügyi állapottal, amely nehézséget jelent számára a mindennapokban. Magyarországon ez az arány valamivel kevesebb, 23 százalék. A legkisebb ez az arány a teljes lakosságot tekintve Bulgáriában, Máltán és Cipruson a 2022-es adatok szerint, legrosszabbnak pedig a lettek, dánok, portugálok érzik a helyzetüket:

Az életkor emelkedésével egyre nő azok aránya, akik a mindennapokban nehézségeket okozó egészségügyi problémákkal szembesülnek. Hogyha megvizsgáljuk, hogy a 16-64 éves, illetve a 65 éves és afeletti korosztályban milyen arányban él valaki ilyen régóta fennálló, nehézségeket okozó egészségügyi állapottal, azt láthatjuk, hogy Magyarországon rosszabb az idősek helyzete, mint az EU-átlag. Amíg a 65 év alatti felnőtteknek csak 13,5 százalékát korlátozza az egészsége, addig az időseknek 54 százalékát. Az EU-ban a fiatalok átlaga magasabb, 18,7 százalék, az időseké viszont alacsonyabb, 52,2 százalékos.

Bár egy jó ideig Magyarországon javuló tendencia volt megfigyelhető, amelyet még a járvány sem tudott megtörni, 2022-ben ez nem folytatódott. Magyarországon 21,5 százalékról 23-ra nőtt a felnőtt lakosság körében az egészségügyi problémákkal küzdők aránya egy év alatt. A 65 év alattiak körében 2021-ről 2022-re alig emelkedett az arány, 13,1 százalékról 13,5 százalékra, viszont a 65 évesek és afelettiek tavalyelőtt még nem érték el az 50 százalékos határt, 2022-re viszont 4 százalékponttal meg is haladták:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A uniós statisztikákban már 2020-tól jelentkezett a törés, és 2022-re valamivel nagyobb emelkedés is látható. Lehetséges, hogy ez még mindig a koronavírus világjárvány utóhatása, mely nemcsak Magyarországon, hanem a világ nagy részén óriási kihívás elé állította az egészségügyi intézményeket. A nem életmentő műtéteket sok helyen halasztották bizonytalan ideig, megnőttek a kórházi várólisták, amelyeket azóta sem sikerült ledolgozni, az egészségügyi dolgozók leterheltségi szintje pedig még azóta sem állt vissza a pandémiát megelőző szintre.

Ezenfelül a lakosság sem szívesen ment el a legalapvetőbb szűrővizsgálatokra sem a járvány ideje alatt, emiatt sok betegség rejtve maradt. A pandémia miatt sokszor megszakadtak a betegutak is, a rehabilitáció rövidült vagy elmaradt, ahogy a betegek utókövetése is nehézzé vált. Bár voltak a koronavírus járványnak azonnali és jól látható következményei a betegellátásra, több közvetett folyománya még csak most, vagy a követkető években kerülhet majd felszínre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem