18 °C Budapest
Girl in pajamas resting in bed when having a strong stomachache

Ritka szövődményekkel robban be az őszi járvány: sorra esnek ágynak a magyarok, ezek a tünetek

2023. szeptember 19. 10:03

Megkezdődött az ősz, kinyitottak az iskolák, így hamarosan elkezdenek terjedni a jellemzően gyermekekre veszélyes vírusok a közösségekben. A felsőlégúti fertőzések mellett az őszi időszakban leggyakoribb a hasmenéssel, hányással, hasi fájdalmakkal járó infekció. Az NNGYK Járványügyi és Infekciókontroll Főosztályának adatai szerint a két legfertőzőbb ilyen megbetegedés a Rotavírus-gastroenteritis, illetve a campylobacteriosis. Az ősz első hetében már két tömeges, közösségi gastroenteritis járványról is érkezett jelentés több intézményből, több mint 100 beteget találtak. 

2023. szeptember 4-10. közötti időszakban két tömeges, közösségi gastroenteritis járványról érkezett jelentés. Az egyik egy Bács-Kiskun vármegyei településen egy általános iskola alsó tagozatát (diákokat és tanárokat) érintett, 64 tanuló betegedett meg gastroenteritises tünetekkel (hasi görcs, hányás, hasmenés), de kórházi ápolás egyiküknél sem vált szükségessé - közölte az NNGYK. A másik eset egy Zala vármegyei településen történt: több intézményben hasmenéssel, hasi fájdalommal és hányással járó megbetegedések fordultak elő. Nem zárható ki, hogy ezeket campylobacteriosis, vagy Rotavírus okozta, bár fennáll a szalmonella-fertőzés lehetősége is, a vizsgálatok még tartanak. A Pénzcentrum most azt vizsgálta, az elmúlt évek adatai alapján melyek a legfertőzőbb időszakok, és hogy milyen mértékben terjed a két hasonló tüneteket okozó vírus Magyarországon.

A Járványügyi és Infekciókontroll Főosztály friss adatai szerint 2023. 36. hetéig 3784 campylobacteriosisos beteget találtak, és 1339 Rotavírus-gastroenteritis fordult elő. 2022-ben ugyanebben az időszakban csaknem ugyanennyi (3752) campylobacteriosisos beteget diagnosztizáltak, Rotavírus viszont gyakrabban fordult elő (2036). A 2017-2021-es évek mediánjához képest mindkét esetben kevesebb megbetegedés fordult eddig elő: campylobacteriosis esetében 4603, Rotavírusnál 2562 ez az adat a 36. hétig. 

Mindkét, hasonló tünetekkel járó megbetegedésből kevesebb fordult elő a koronavírus járvány első éveiben, mint az azt megelőző években. Még 2022-ben sem volt annyi fertőzés, mint a korábbi adatok szerint a 2020-as évet megelőzően, viszont már látható, hogy kezd újra terjedni a fertőzéseknek ez a formája. Az alábbi grafikonon látható, hogy alakultak a fertőzésszámok az egyes években az elmúlt évtizedben, illetve hogy milyen mértékben nőtt vagy csökkent az évek során:

Az is kiderült az NNGYK adataiból, hogy jelemzően mindenévben előfordul 1-1 haláleset, amely a rotavírushoz vagy a  Campylobacter baktériumnemzetség valamely tagjához tartozik. Bár maguk a fertőzések általában nem okoznak súlyos tüneteket, nagyon fiatal gyermekeknél, időseknél, gyenge immunrendszerű betegeknél fennáll a végzetes kiszáradás veszélye. Ezért nagyon fontos, hogy ne vegyük félvállról a fertőzést, forduljunk panaszainkkal háziorvoshoz, főként akkor, ha a tünetek nem múlnak, rosszabbodnak. 

Az NNGYK adatai szerint a legfertőzőbb időszak campylobacteriosis szempontjából a nyár és az ősz, míg a rotavírus esetében inkább a tavaszi időszakban nőnek meg az esetszámok. A grafikonról leolvasható, hogy azért minden hónapban okoznak fertőzéseket ezek a kórokozók, tehát egész évben jelen vannak. Az is látszik, hogy a koronavírus világjárvány következtében bevezetett korlátozások, illetve a nagyobb odafigyelés a fertőzések lehetőségének kerülésére az egyéb betegségek esetszámait is drasztikusan csökkentette:

A rotavírus esetében a csökkenő esetszámok azt is jelezhetik, hogy egyre több szülő adatja be gyermekének a – szájon át adható – védőoltást. Azonban mivel a járvány megbolygatta a betegellátást, adatfelvételt, a korlátozások, fertőzéstől való szorongás csökkentették a fertőzések lehetőségét, nem lehet becsülni sem, hogy mekkora szerepe lehet a vakcinának az esetszámok visszaszorulásában. Az elkövetkezendő években azonban ha az esetszámok alacsonyabb szinten stagnálnak majd, annak hátterében már valószínűleg az egyre elterjedtebb védőoltás is állhat. 

A rotavírus jellemzői, tünetei, kezelése

A rotavírus gyors lefolyású, fertőző vírusos betegséget okoz, amely súlyos, akár életveszélyes kiszáradást is eredményezhet. Főként a 6 hónapos és 2 éves kor közötti gyermekeket érinti, de felnőtteket is megbetegíthet. A fokozott fertőzőképessége miatt a rotavírus járványokat idézhet elő gyermekközösségekben, gyermekintézményekben. A rotavírus ellen elérhető vakcina, de az Magyarországon nem szerepel a kötelező védőoltások között. Térítés ellenében azonban kapható, a gyermekgyógyászok fokozottan ajánlják a felvételét - írja az Egészségvonal. A rotavírus okozta betegség leggyakrabban a 3 év alatti gyermekeket érinti. A rotavírus azért is terjed különösen könnyen, mert a tünetmentes vírushordozó felnőttek tudtukon kívül fertőzhetnek. 

A tünetek általában 1-3 nappal a vírusfertőzést követően kezdődnek, a legelső tünet többnyire a hányás, melyet általános gyengeség és vizes hasmenés követ. Körülbelül minden harmadik rotavírusos beteg lázas a betegség első napjaiban. A gyomorfájdalom is gyakori tünet. A hányás, hasmenés általában 3-7 napig tart - írják. Az is fontos, hogy a rotavírusos betegek körülbelül 2 hétig képesek fertőzni.

A mielőbbi gyógyulás, a testi folyamatok helyreállása érdekében fontos a sok pihenés és ágynyugalom, illetve a rendszeres folyadékpótlás, hogy elkerüljük a kiszáradást. Ajánlott sós kekszek és például a banán fogyasztása, diétás étrend tartása. Segíthet még a vény nélkül kapható rehidratáló oldatok fogyasztása, súlyos kiszáradás esetén a kórházban infúzióval pótolják az elveszett elektrolit és folyadék mennyiséget. Érdemes kerülni a tünetek elmúltáig a tejtermékek, fűszeres, zsíros ételek, cukros italok, szénsavas üdítők fogyasztását, és a betegség lezajlása után is fokozatosan visszaállni a normál étrendre.

A hasmenés elleni szereket azonban szigorúan kerülni kell, hacsak az orvos ezt másképp nem rendeli!

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Bár a legtöbb gyermek gyorsan felépül a rotavírus okozta fertőzésből, aminek legnagyobb veszélye a kiszáradás, bizonyos tünetek esetén sürgősen fel kell keresni vagy értesíteni a házi gyermekorvost. Ez akkor lehet indokolt, ha a gyermek kevesebb, mint 6 hónapos; a rotavírus fertőzés mellett egyéb egészségügyi problémái vannak; nem fogyaszt elegendő folyadékot, nem itatható; csillapíthatatlan hányással küzd, vagy a hányás zöld; nagyon bágyadt; vér vagy nyálka van a székletében; a hasi fájdalmai nem enyhülnek; magas láza van; egyéb tünetei vannak, például fájdalom székeléskor vagy fejfájás; és ha nem mutat javulást.

A szakértők azt ajánják, azonnal vigye be gyermekét a szülő a legközelebbi gyermekorvosi ügyeletre, ha gyermeke szokatlanul aluszékony, apátiás, ingerekre nem reagál; nem, vagy csak nagyon kevés sötét, szúrós szagú vizeletet ürít; szája száraz, ajka kicserepesedett, szeme karikás, nyelve lepedékes, lehelete acetonos;
bőre száraz és ráncba emelhető; vagy könnyek nélkül sír, kutacsa besüppedt, testsúlya csökken.

A hasmenéses (gyomor-bélhurutos) megbetegedések egyik leggyakoribb kiváltói a Cambylobacter baktériumtörzs által okozott fertőzések. Leggyakrabban nem megfelelően elkészített élelmiszerrel vagy szennyezett vízzel történik a fertőződés; emberről emberre ritkán, állatról emberre gyakrabban terjed.

A campylobacteriosis jellemzői, tünetei, kezelése

Magyarországon a Campylobacter-fertőzések zömét a Campylobacter jejuni és a Campylobacter coli okozza - írja az Egészségvonal. Általában a baktérium által okozott bélrendszeri fertőzést a szervezet 1-2 hét alatt legyőzi, de a fertőzés néha szövődményeket is okozhat. A Campylobacter-fertőzést gyermekek, idősek, legyengült immunrendszerű vagy alultáplált személyek nagyobb valószínűséggel kapják meg, és fokozott figyelmet igényelnek a kiszáradás és az egyéb komplikációk kialakulásának emelkedett kockázata miatt.

A betegség első tünete általában a láz, amit gyomorgörcsök, majd (esetenként véres) hasmenés kísér. A Campylobacter-fertőzésekre a hányás nem jellemző. A tünetek nem azonnal jelentkeznek, a fertőzés lappangási ideje körülbelül 2-5 nap. A campylobacteriosist kiváltó okok lehetnek fertőzött, nem megfelelően hőkezelt élelmiszer (főként baromfi) fogyasztása; szennyezett víz vagy forralatlan, nyers tej fogyasztása; kontaktus fertőzött házi- vagy haszonállatokkal; vagy a kontaktus fertőzött személlyel.

A betegség elsősorban gyermekekre és idősekre nézve hordoz veszélyt. Ezért feltétlenül orvoshoz kell fordulni, ha olyan tünetek jelentkeznek, mint kiszáradás jelei (kevés vizelet, szájszárazság); láz és rossz közérzet; hasmenés, mely gyakran véres is lehet; hasi, gyomortáji fájdalom; két napnál hosszabb ideig tartó hasmenés.

A legtöbb ember orvosi vagy kórházi kezelés nélkül, néhány nap (legfeljebb 2 hét) alatt teljesen felépül a hasmenést okozó fertőzésből. A gyógyulás érdekében nagyon fontos a sok pihenés és a bőséges folyadékfogyasztás, ez esetben is alkalmazhatók gyógyszertárban kapható rehidráló készítmények. Ugyancsak tilos hasmenés elleni gyógyszerek alkalmazása annak érdekében, hogy fertőzés mielőbb távozzon a szervezetből, akárcsak a rotavírus esetében. Aktív szén, hasfogók alkalmazása is ellenjavallt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem