26 °C Budapest
Cardboard boxes filled with discarded squeezed halved oranges by a fresh-squeezed orange juice stand in Camden Market, London, UK.

Kegyetlenül megdrágul a narancs 2023 végére: hiány is lehet itthon a slágergyümölcsből?

2023. szeptember 21. 13:00

Nagy pusztítást végzett idén a hurrikán az Egyesült Államok narancsültetvényein, de nincs jobb helyzetben Brazília sem. A probléma globális, az egész világ ellátási láncában komoly kiesést okozhat - ennek pedig az árakban is megérezzük majd a hatását. A Pénzcentrum iparági információi szerint Magyarországon is megdrágulhat a narancs, és a narancslé is, sőt, még áruhiány is kialakulhat.

Nagyon nehéz helyzetbe kerülhet a narancstermesztés az egész világon, miután nemcsak a súlyos hurrikánok, de a betegségek is megtizedelték az ültetvényeket a két legnagyobb termelőnél, az USA-ban és a brazil ültetvényeken. A Pénzcentrum hazai iparági forrásoktól úgy értesült, hogy ez a kedvelt déligyümölcs drágulását okozhatja Magyarországon is, sőt, egyesek még áruhiányra is számítanak.

Mivel a nyári hurrikánszezonban elpusztult a floridai narancsültetvények bő kilencven százaléka, az Egyesült Államokban komoly krízis van kibontakozóban. A tőzsdén is emelkedik a narancs ára, a helyzetet pedig tovább bonyolítja, hogy állítólag sok helyen nem is fogják újraültetni az elpusztult fákat.

Ami elromolhat, az el is romlik

Nem csak a hurrikánok, hanem betegségek is komolyan sújtották az ültetvényeket, ami további pusztulást eredményezett. Az Egyesült Királyságban már most arra számítanak, hogy a narancs ára jelentősen megemelkedik az év további részében, és iparági források szerint hazánkban is erre lehet számítani. Kerestük a témában a magyarországi feldolgozókat is - az iparági szereplők is megerősítették a helyzet súlyosságát, részletes válaszokat azonban későbbre ígértek.

A Brit Gyümölcslé Szövetség (BFJA) arra figyelmeztetett, hogy a jövőbeni áremelkedések "egy ideig" fennmaradhatnak, mivel időbe telik, amíg az ágazat helyreáll.

Ez a súlyos hiány a floridai terméskiesésnek és a történelmi kontextusban is alacsony gyümölcslékészleteknek köszönhető. A szélsőséges időjárás gyakoribbá válásával és a fabetegségek csökkenő terméshozamával áremelkedés várható. Jelenleg világszerte hiány van narancsléből. Nagyon nehéz helyzetben vagyunk. A beszállítók és a gyártók keményen dolgoznak a helyzet kezelésén, hogy korlátozzák ezeket a hiányokat, de reálisan nézve ez a helyzet még egy ideig velünk lehet

– mondta David Fox, a BFJA elnöke.

Nem csak a narancsot érintheti

A magyarországi zöldség-és gyümölcstermesztők szakmaközi szervezete, a Fruitveb elemzése szerint sem számíthatunk semmi jóra.

Az Egyesült Államokban a narancslé ára hamarosan minden korábbi rekordot megdönthet, mivel az Idalia hurrikán érkezésének hírére 3,28 dollár/fontra emelkedett. Tavaly nyáron még 1,4 dollárt adtak egy font narancsléért, ám az idei év elejére már 2 dollár fölé kúszott az átlagár, és a mostani emelkedés egy éven belül 60%-os drágulást jelent. A növekedés egyelőre nem látszik megtorpanni, a trend folytatása várható – az abszolút rekord 3,31 dollár

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- írta elemzésében a Fruitveb.

Azt is hozzátették, hogy a narancslé mellett még az almalé árában is emelkedés várható a jelentősen megromlott helyzet miatt.

Eleve nem voltak túl reményteljesek az idei terméskilátások, de az Idalia érkezése csak ront a helyzeten, ami az almalé árának emelkedését is okozhatja. Ez többszörös áttételen, a globális kereslet növekedésén keresztül kedvezően alakíthatja mind a magyar, mind a lengyel almalésűrítmény, így akár a léalma felvásárlási árát is

- fogalmazott a szakmaközi szervezet.

Kerestük a legnagyobb hazai feldolgozókat, köztük a Sió-Eckes Kft-t, a RAUCH Hungária Kft-t, valamint a Magyar Ásványvíz, Gyümölcsé és Üdítőital Szövetséget (MAGYÜSZ) is, amint reagálnak megkeresésünkre, cikkünket frissítjük.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem