27 °C Budapest
Percről percre: a legfontosabb hírek a koronavírus-járványról április 14-én

Percről percre: a legfontosabb hírek a koronavírus-járványról április 14-én

2020. április 14. 06:50

2020.04.14 23:30Lassan a Suzuki gyárába is visszatér az élet: újraindulhat a termelésA Magyar Suzuki Zrt. minden korábbinál összetettebb egészségügyi biztonsági intézkedéseket vezetett be, így az esztergomi gyár készen áll a termelés újraindítására. A vállalat ezzel párhuzamosan folyamatosan elemzi a piacok alakulását, figyeli az esetleges további belföldi és külföldi kormányzati intézkedéseket, amelyek tükrében hetente felülvizsgálja az indulás időpontját. Előre láthatóan 2020. április 27.-én indítja el termelését egyműszakos munkarendben.

Az Európai Unióban az idén a magyarországi bruttó hazai termék fog Málta után a legkevésbé csökkenni a járványvédelmi korlátozások miatt a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 2020-2021-es világgazdasági prognózisának kedden publikált előzetese alapján.

Az előző hetekhez képest gyorsuló tendenciát mutat a SARS-CoV-2 vírussal újonnan diagnosztizált fertőzöttek számának napi átlaga Szlovákiában - derült ki az egészségügyi minisztérium kedden közzétett adataiból.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint nincs bizonyíték arra, hogy a tuberkulózis ellen gyermekkorban beadott védőoltás (BCG) megvédené az embereket a Covid-19 nevű vírussal szemben - olvasható kedden a szakosított ENSZ-szervezet honlapján.

Több uniós tagállam a koronavírus-járvány miatt bezárt iskolák újranyitását tervezi - közölte Blazenka Divjak horvát oktatási miniszter, az uniós tagállamok illetékes minisztereinek keddi videókonferenciája utáni sajtótájékoztatón.

A leépítés oka egyértelműen az, hogy a koronavírus-járvány miatt drasztikusan lecsökkentek a vállalat bevételei. Az utóbbi időben ezért az elbocsátások mellett több területen is csökkentették a költségeiket.

Csendesen zajlott a húsvéti ünnep a népszerű kirándulóhelyeken, turisztikailag frekventált településeken is, a koronavírus-járvány miatti kijárási korlátozásokat szigorító önkormányzati rendelkezéseket a helyiek örömmel, a turisták alapvetően megértéssel fogadták.

A Gazdasági Versenyhivatal versenyfelügyeleti eljárást indított az ÉkszerTv című műsort készítő Emporia Style Kft.-vel, valamint az azt közzétevő ATV Zrt.-vel szemben a COVID-19 vírusjárvánnyal kapcsolatban népszerűsített termékek értékesítési módszerei miatt.

A keddi Magyar Közlönyben a kormány kihirdette a kiskereskedelmi láncok különadójáról szóló rendeletet. A különadó sávos lesz, 500 milliós árbevétel felett kell fizetni, az online boltok sem ússzák meg.

Északnyugat felől tovább csökken a felhőzet, kora délután már délkeleten is kisüt a nap. A tartós csapadék délen, délkeleten is megszűnik, délután a gomolyfelhőkből legfeljebb a Duna-Tisza-közén alakulhat ki egy-egy futó zápor - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

A Hankook Tire rácalmási gyáregysége kedden zökkenőmentesen újraindította a gyártási folyamatokat, hogy az üzleti partnerei folyamatos kiszolgálását a jövőben is biztosítani tudja - közölte a cég.

Április 14-étől érhető el a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) lakosságnak szóló, az otthoni internethasználatot támogató információs oldala, ahol a hatóság azokat a megoldásokat gyűjtötte össze, amelyek segíthetnek, hogy stabil és gyors házi internetünk legyen.

Mától a személyes ügyintézést igénylő lakossági ügyfelek okostelefonjuk, laptopjuk, tabletjük vagy asztali számítógépük segítségével élő videókapcsolaton keresztül is tudnak ügyintézést folytatni.

Ausztriában a kijárási korlátozások már nagyon hamar, március 16-tól kiemelkedő szigorral kerültek bevezetésre, így az ott élőknek csaknem ötödik hete kell tartaniuk magukat a kialakult járványügyi helyzetben. Idő közben ráadásul több helyen a közparkokat is bezárták, ami sok városlakóban nagy felháborodást váltott ki. És ha mindez nem lenne elég, az osztrák hatóságok kemény bírságokkal sújtják azokat, akik megszegik a szabályokat. Egy tíz éve Bécsben élő magyart kérdeztünk arról, miként élik meg az emberek a járványhelyzetet odaát.

Az HBO Europe öt spanyol rendezőt kért fel arra, hogy reagáljanak a koronavírus-járvány miatti bezártságra. Az At Home (Otthon) című széria öt különálló epizódját a rendezők saját otthonaikban forgathatják le azoknak a segítségével, akikkel a kényszerű karantén idejét megosztják. A rövidfilmek felvételéhez egyszerű eszközöket, például okostelefonokat használnak - számolt be róla a Variety.com kedden.

2020.04.14 17:01
Svédországban ezer fölé emelkedett az elhunytak száma

Svédországban ezer fölé emelkedett a Covid-19 betegségben elhunytak száma kedden. A skandináv országban az egészségügyi hatóságok összesítése szerint kedd délutánra 11 445-re emelkedett az azonosított fertőzöttek száma, a halottaké pedig 1033-ra nőtt. Svédország ezzel messze maga mögött hagyta Norvégiát (6605 fertőzött és 134 haláleset), illetve Dániát (mintegy 6691 fertőzött és 299 haláleset), igaz 10,3 millió lakosával majdnem kétszer annyian lakják, mint a másik két skandináv államot külön-külön. 

Anders Tegnell, a svéd egészségügyi szolgálatjárványügyi szakértője szerint a halottak nagy száma azzal magyarázható, hogy a vírus elérte az idősotthonokat is. "Nyilvánvaló, hogy a fertőzés szempontjából ez a korosztály kényes közeget alkot, ami sok halálesetet jelent, ha a járvány elér hozzájuk" - tette hozzá. Svédország a legtöbb európai államtól eltérő stratégiát követ a járvány elleni küzdelemben: nincsenek kijárási korlátozások, az iskolák, az éttermek és a sportlétesítmények nyitva tartanak. Emellett az 50 főnél kisebb rendezvényeket is meg lehet tartani. Svéd kutatók kedden élesen bírálták az egészségügyi hatóságok eddigi intézkedéseit, s sürgették a politikai vezetést, hogy "gyors és radikális intézkedésekkel" gátolja a járvány további terjedését az országban. 

A Dagens Nyheter című stockholmi napilapban megjelent véleménycikkben az iskolák és vendéglátóhelyek bezáratását követelték. Szorgalmazták ezen felül az idősotthonokban dolgozók megfelelő védőfelszereléssel való ellátását, illetve az egészségügyi dolgozók körében a tömeges koronavírus-tesztek végrehajtását. (MTI)

Megtörtént az első lépés a normalitás felé, a koronavírus-járvány visszaszorítására irányuló ausztriai intézkedések hatásosak voltak, ezért ismét kinyitottak a 400 négyzetméternél kisebb üzletek - jelentette ki Sebastian Kurz osztrák kancellár kedden délelőtt egy bécsi sajtótájékoztatón.

Tavaly 16 százalékkal nőtt a hazai online kiskereskedelem, és 3,3 millió magyar vásárolt online. A koronavírus-járvány hatására ezek a számok még tovább nőhetnek, amire a hazai cégvilágnak is reagálnia kell. Egy webshop elindítása és sikeres fenntartása ugyan összetettebb feladat, mint azt elsőre gondolnánk, hiszen több szakmát kell alapszinten elsajátítani hozzá, de a most befektetett idő, energia és költség jövőbeli megtérülést és a túlélést jelentheti a vállalkozásoknak. Szakértők összeállítottak egy webáruház indítási kisokost, így segítve a cégeknek, hogy mi az a 6 terület, amit mindenképpen érdemes átgondolni, mielőtt belevágnánk egy saját webshop létrehozásába.

A Magyar Víziközmű Szövetség ezúton tájékoztatja a lakosságot az immár egy hónapja tartó veszélyhelyzethez kapcsolódóan arról, hogy hazánkban a csapvíz kiváló minőségű és bátran fogyasztható, Magyarországon még mindig ez a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer. Nagy Edit a MaVíz főtitkára szeretne megnyugtatni mindenkit, hogy az ivóvíz-szolgáltatás, valamint a szennyvízelvezetés és -tisztítás hazánkban jó kezekben van, a szolgáltatás biztonsága folyamatosan fenntartott.

Két műszakban termel keddtől a Denso Gyártó Magyarország Kft. fehérvári üzeme miután a múlt héten újraindította a termelést a japán gépjárműalkatrész-gyártó.

Újabb harminc napra meghosszabbították Romániában az új típusú koronavírus-járvány megfékezése érdekében március közepén bevezetett rendkívüli állapotot. Az erről szóló elnöki rendeletet kedden adta ki Klaus Iohannis államfő.

A napsütéstől a hőmérsékleten és az esőn át a páratartalomig valamennyi időjárási elem hatással van a vírusok terjedésére - mondta a Debreceni Egyetem (DE) meteorológiai tanszékének vezetője az intézmény internetes portáljának adott nyilatkozatában kedden.

A vállalkozások 2020. április 15-étől pályázhatnak a kutatás-fejlesztési bértámogatásra, április 16-ától pedig az általános munkahelyvédelmi bértámogatásra - mondta el Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a gazdasági élet képviselőivel tartott videokonferencián 2020. április 14-én, Budapesten.

Régen látott, több évig tartó tempós emelkedésnek vetett véget a múlt év a lakáspiacon, ráadásul az idén a koronavírus-járvány hanyatlást vetít előre - derül ki egy friss elemzéséből.

2020.04.14 14:16
Júniusban indulhat újra a francia labdarúgó-bajnokság

A L'Équipe sportnapilap értesülése szerint június 3-án vagy 17-én indulhat újra a francia labdarúgó-bajnokság. Az újság a francia liga (LFP) egyik hivatalos dokumentumára hivatkozva írt kedden arról, hogy inkább a június 17-i folytatásnak van realitása. A francia bajnokságot márciusban függesztették fel a koronavírus-járvány terjedése miatt, Emmanuel Macron elnök pedig hétfőn május 11-ig meghosszabbította a szigorító rendelkezéseket az országban. A L'Équipe szerint ha június 17-én folytatódhat a pontvadászat, akkor háromnaponta kell mérkőzéseket játszaniuk a csapatoknak ahhoz, hogy július 25-ig befejezzék a bajnokságot, és augusztus 2-ig le lehessen bonyolítani a kiesésről és feljutásról döntő párharcokat. A sportnapilap szerint a következő idény rajtját az LFP vezetősége két héttel, augusztus 23-ig csúsztatná, de ezt még a Francia Labdarúgó Szövetségnek (FFF) jóvá kell hagynia. A Francia Kupa döntőjét, a Paris Saint-Germain és a Saint-Étienne összecsapását június 27-re tervezik, míg a Ligakupa fináléját, melyen a PSG az Olympique Lyonnal találkozik, július 11-én rendeznék meg. (MTI)

Brutális károkat okoz a gazdaságnak az új koronavírus-járvány, az előző negyedévhez képest a harmadával is visszavetheti a GDP-t. Nézzük is meg a vírus hatását globális, európai és magyar viszonylatban.

Adósok százezrei döntenek úgy, hogy inkább fizetik a hiteleiket a moratórium ellenére. A bankok eddigi adatai alapján 20 - 30 százalék már nyilatkozott is a hitele tovább törlesztéséről.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A használtautó-kereskedők közel kétharmada szembesül azzal, hogy bevételei legalább 75 százalékkal esnek vissza a koronavírus-járvány miatt életbe lépett veszélyhelyzet miatt - derül ki egy frissfelméréséből. A telephelyek csaknem 10 százalékát legkésőbb március 27-ével bezárták, további 40 százalékuk jelenleg csak előre bejelentkező érdeklődők számára nyit ki.

Koszovóban szigorítottak a kijárási tilalmon, a boszniai egészségügyi dolgozók betegszabadságra mentek, Észak-Macedóniában pedig megtiltották az orvosok és nővérek nyugdíjazását és elbocsátását - a nyugat-balkáni államok vezetői igyekeznek visszaszorítani az új típusú koronavírusjárvány terjedését, az emberek viszont kiskapukat keresnek.

2020.04.14 12:31
Ukrajnában továbbra is gyors ütemben terjed a fertőzés

Ukrajnában hétfőről keddre az igazolt fertőzöttek száma 270 új esettel 3372-re, a betegségben elhunytak száma öt újabb halálos áldozattal 98-ra nőtt - közölte az egészségügyi minisztérium. A betegségből eddig 119-en gyógyultak fel. 

 A kijevi városvezetés úgy tájékoztatta az Ukrajinszka Pravda hírportált, hogy eddig három ortodox szerzetes halt bele a betegségbe a fővárosban, ketten a Pecserszka Lavrában, egy pedig a Pocsajivi Lavrában. Mindkét kolostor- és templomkomplexum az egyházegyesítés után továbbra is a Moszkvához hű ukrán ortodox egyházi "szárnyhoz" tartozik. A Pecserszka Lavrát hétfőn karantén alá vonták, miután lakói közül már több mint 90-nél igazolták a koronavírus-fertőzést, köztük vezetőjüknél, Pavlo metropolitánál, akit jelenleg kórházban ápolnak. 

 Viktor Ljasko egészségügyiminiszter-helyettes, országos tisztifőorvos az ICTV televízió műsorában közölte, hogy ismét be akarja záratni a piacokat, amelyeknek a karantén alatti működését március 31-én engedélyezték. Mint mondta, akkor azért döntött a kormányzat a piacok újranyitása mellett, hogy legyen az embereknek lehetőségük a szupermarketeknél olcsóbban élelmiszereket vásárolni. Sokan visszaéltek azonban a lehetőséggel, és tömegesen sértették meg a karanténszabályokat a piacokon - szögezte le. Közben a Rejting neves ukrán szociológiai csoport kedden közzétett, friss felméréséből kiderült, hogy az elmúlt két hétben 7-ről 15 százalékra nőtt azok aránya, akik túl szigorúnak tartják az Ukrajnában bevezetett karanténintézkedéseket. Emellett 28-ról 17 százalékra csökken azoknak az aránya, akik szerint enyhék a korlátozások. Az intézkedéseket a megkérdezettek 61 százaléka nevezte megfelelőeknek. (MTI)

Szigorított egészségvédelmi intézkedések bevezetését követően az Opel Szentgotthárd készen áll a termelés újraindítására - közölte Kaszás Zoltán a motorgyár sajtószóvivője.

Ezer munkavállalóját, a dolgozók 19 százalékát kénytelen elbocsátani a Wizz Air a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben, és az eddiginél is több embert küld kényszerszabadságra.

Ma is tartott tájékoztatót az Operatív Törzs.

Múlt hét elején jelentették be, hogy a járvány miatt nehéz helyzetbe került cégeket - és dolgozókat - bértámogatási program keretében (is) kisegítik. Ennek részleteit a pénteken megjelent Magyar Közlönyben tettékközzé. A Pénzcentrum pedig ez alapján számolt utána annak, hogy mennyi pénzt is jelenthet ez a legkisebb és legnagyobb munkabérek esetében.

Azonnali adósságkönnyítést hagyott jóvá fél évre szólóan a legkevésbé fejlett államok közé tartozó 25 országnak a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a koronavírus-világjárvány következményeinek enyhítésére.

2020.04.14 10:48
A brazil kormány kitiltotta a nem őslakosokat a törzsi területekről, Mexikóban tiltakoznak

A brazil kormány kitiltotta a nem őslakosokat a törzsi területekről a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében, és védőfelszerelést, illetve élelmet oszt ki a bennszülötteknek - mondták el tisztségviselők helyi idő szerint hétfőn. Eközben Mexikóban egészségügyi dolgozók tiltakoztak a felszereléshiány miatt. Brazíliai szakértők attól tartanak, hogy az új vírus hatalmas pusztítást vihet végbe az ország 850 ezer fős bennszülött közösségében, amely nem rendelkezik védelemmel a kívülről behurcolt betegségekkel szemben, és ahol az emberek elkülönülése egymástól megoldhatatlan. 

 A helyi egészségügyi hatóságok eddig három halálesetről tudnak az őslakosok körében. Egy 15 éves fiatal is meghalt a Covid-19-ben a Venezuelával határos térségben. Az emberi jogi minisztérium közölte, hogy a kormány 4,7 milliárd realt (csaknem 3 ezer milliárd forintot) fordít az őslakos közösségek védelmére az elkövetkező hónapokban. A kormány egymillió maszkot és kesztyűt, valamint hatezer tesztet és 300 ezer élelmiszercsomagot oszt ki a bennszülötteknek. Emellett a törzsi vezetők kérésére mindenkit kitiltottak a rezervátumokból. A döntés több ezer illegális bányászt érinthet. Az amazóniai bennszülöttek körében egy egyszerű megfázás vagy kanyaró is hatalmas pusztítást végezhet. Eközben Jair Bolsonaro brazil elnök nyílt konfliktusba keveredett egészségügyi miniszterével a koronavírusra adott válaszok miatt. Szakértők attól tartanak, hogy az államfő hamarosan megszabadul a minisztertől, aki jelentős szerepet játszott a járvány féken tartásában. Bolsonaro korábban többször egyszerű kis influenzának nevezte a koronavírust, és úgy véli, hogy csak a veszélyeztetett csoportokat kell óvni, mert a szigorú korlátozások túl nagy gazdasági kárt okoznának. 

Egészségügy minisztere, Luiz Henrique Mandetta az általános karantén híve. A Globo brazil hírtelevíziónak adott hétvégi interjújában Mandetta aggodalmának adott hangot az állampolgárokat összezavaró vegyes üzenetek miatt. A miniszter egyúttal jelezte, hogy a nyomás ellenére nem tervezi lemondását, mert azt tanulta, hogy egy orvos sohasem hagyja el betegét. Bolsonaro erre a közösségi médiában azt válaszolta, hogy a beteg viszont orvost válhat. A 211 millió lakosú Brazíliában 23 723 fertőzöttről és 1355 halálos áldozatról tudni. Mexikóvárosban az egészségügyi dolgozók hétfőn rövid időre elbarikádozták az utcákat, így tiltakozva a védőfelszerelés hiánya miatt. A kormányzati dolgozók ellátásáért felelős Október 1-je Kórház egyik nővére elmondta: csupán egy maszkot kap naponta, miközben több tucat koronavírusos beteggel kerül kapcsolatba. Az egészségügyi létesítményben legalább egy nővér meghalt, egy orvost pedig intenzív osztályon ápolnak - tette hozzá. Hivatalos források szerint országszerte legalább öt kórház 535 munkatársa fertőződött meg a vírussal, és kilenc egészségügyi dolgozó vesztette életét. Mexikóban 5014 fertőzöttet és 332 halálesetet regisztráltak. (MTI)

A sátoraljaújhelyi 2 éves, koronavírusos kisgyermek apja azt mondta a Blikknek, a poklok poklát járták meg az utóbbi napokban.

Ügyfélroham indult el a magyar bankoknál azután, hogy a kormány hiteltörlesztési moratóriumot hirdetett az év végéig. Több pénzintézetnék is jelezték, hogy leterheltek a telefonos ügyfélszolgálatok és a fiókok ügyintézői is. Több tízezer ember akarja tovább fizetni a hitelét.

2020.04.14 10:02
A török parlament törvényt fogadott el több tízezer rab szabadon engedéséről

A török parlament törvényt fogadott el hétfőn este mintegy 45 ezer rab ideiglenes szabadon engedéséről, hogy csökkenjen a börtönök zsúfoltsága és ezzel a fertőzésveszély az új koronavírus járványában. A törvényt bírálják ellenzéki pártok és nemzetközi jogvédő szervezetek amiatt, hogy nem vonatkozik olyanokra, akiket terrorizmus vádjával, de valójában politikai okból börtönöztek be.A jogszabályt a kormányzó párt és nacionalista szövetségese támogatásával fogadták el 279 igen és 51 nem szavazattal a parlamenti elnök bejelentése szerint. Az ideiglenesen szabadon engedendők bírósági felügyelet alatt lesznek május végéig, és az igazságügy-miniszter legfeljebb kétszer két hónappal meghosszabbíthatja ezt az időszakot. 

A törvény értelmében hasonló számú rabot végleg szabadon engednek, hogy ezzel tartósan csökkentsék a börtönök zsúfoltságát. Abdulhamit Gül igazságügy-miniszter hétfőn közölte, hogy a rabok között eddig 17 esetében igazolták a fertőzést az új koronavírussal, és közülük három meghalt. Rajtuk kívül a börtönszemélyzet 79 tagja is fertőzött, de 80 bíró, ügyész, bírósági alkalmazott és igazságügyi orvos szakértő is. Az ellenzéki pártok kifogásolták, hogy a törvény nem vonatkozik azokra, akiket a 2016-os erőszakos hatalomátvételi kísérlet ürügyén börtönöztek be politikai okból, például újságírókat, politikusokat. Az egyik ellenzéki képviselő szerint ők mintegy 50 ezren vannak. (MTI)

3 hét után újraindul a győri Audi-gyár a cél a termelés felé vezető első lépések megtétele, egyelőre csak karbantartási munkákat terveznek.

2020.04.14 08:52
Forma-1: Mosley szerint törölni kell az egész szezont

Max Mosley, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) korábbi elnöke azt tanácsolja utódjának, Jean Todtnak, hogy töröljék az egész Forma-1-es idényt. "Ez véget vetne a bizonytalanságnak, a csapatok és a versenyszervezők tudnának tervezni és felkészülni a jövőre. Jelenleg nem tudnak cselekedni és rengeteg pénzt veszítenek" - fogalmazott a 80 éves Mosley, aki 1993 és 2009 között irányította a FIA-t. A volt sportvezető szerint a koronavírus-járvány miatt kiszámíthatatlan a mostani helyzet. "A csapatok sokat kockáztatnak a várakozással, anélkül hogy tudnák, biztosan kapnak valamit cserébe" - jelentette ki Mosley. Hozzátette: nincs garancia arra, hogy a versenyek júliusban újraindulnak, ez egyre kevésbé tűnik valószínűnek. "Ezért jobb cselekedni és megragadni a lehetőséget a Forma-1 átszervezéséhez és sokkal szilárdabb pénzügyi alapokat létrehozni" - fogalmazott. 

 Mosley elutasítja, hogy nézők nélkül rendezzenek futamokat: "Az pénzügyi katasztrófa lenne a legtöbb versenyszervező számára." Az autós gyorsasági világbajnokság 71. idénye március közepén rajtolt volna Ausztráliában, de a koronavírus-járvány miatt röviddel az első szabadedzés előtt törölték a teljes versenyhétvégét Melbourne-ben. Ezután sorrendben a bahreini, a vietnami, a kínai, a holland, a spanyol, a monacói, az azeri és a kanadai viadalt is törölték. Jelen állás szerint leghamarabb a Francia Nagydíjjal kezdődhet a szezon, de a június 28-ra tervezett futamot is valószínűleg el kell halasztani, miután Emmanuel Macron államfő hétfőn módosította a tömegrendezvényekre vonatkozó tiltás időpontját. A Magyar Nagydíjra a kiírás szerint augusztus 2-án kerül sor a Hungaroringen.

Keddre 1512-re emelkedett a fertőzöttek száma Magyarországon, és 13 ember halt bele a fertőzésbe, mindegyikük idős, krónikus beteg - így már 122 áldozata van a járványnak hazánkban. Térképen mutatjuk, melyik megyében hány esetet regisztráltak.

Az új típusú koronavírus okozta járvány gyorsan terjed és jóval lassabban lehet megfékezni - hangoztatta interneten közvetített hétfői genfi sajtótájékoztatóján Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója. Hangsúlyozta, hogy a korlátozó intézkedéseket lassan kell feloldani, miután a megfelelő közegészségügyi intézkedéseket meghozták.

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 1512 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Évek óta nem látott szintre szöktek a bankközi kamatlábak az MNB elmúlt hetekben tett monetáris szigorításainak a hatására. Az emelkedő kamatlábak elsősorban a változó kamatozású - a 3, 6 és 12 havi BUBOR alapú - lakáshiteleknél növelheti meg a törlesztőrészletet, és azok sem ússzák meg - csak elodázzák, - akik élnek a koronavírus-járvány miatt bevezett hiteltörlesztési moratóriummal. Mutatjuk, mit is jelent forintosítva a változás.


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?