14 °C Budapest

Percről percre: a legfontosabb hírek a koronavírus-járványról április 14-én

2020. április 14. 06:50

2020.04.14 23:30Lassan a Suzuki gyárába is visszatér az élet: újraindulhat a termelésA Magyar Suzuki Zrt. minden korábbinál összetettebb egészségügyi biztonsági intézkedéseket vezetett be, így az esztergomi gyár készen áll a termelés újraindítására. A vállalat ezzel párhuzamosan folyamatosan elemzi a piacok alakulását, figyeli az esetleges további belföldi és külföldi kormányzati intézkedéseket, amelyek tükrében hetente felülvizsgálja az indulás időpontját. Előre láthatóan 2020. április 27.-én indítja el termelését egyműszakos munkarendben.

Az Európai Unióban az idén a magyarországi bruttó hazai termék fog Málta után a legkevésbé csökkenni a járványvédelmi korlátozások miatt a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 2020-2021-es világgazdasági prognózisának kedden publikált előzetese alapján.

Az előző hetekhez képest gyorsuló tendenciát mutat a SARS-CoV-2 vírussal újonnan diagnosztizált fertőzöttek számának napi átlaga Szlovákiában - derült ki az egészségügyi minisztérium kedden közzétett adataiból.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint nincs bizonyíték arra, hogy a tuberkulózis ellen gyermekkorban beadott védőoltás (BCG) megvédené az embereket a Covid-19 nevű vírussal szemben - olvasható kedden a szakosított ENSZ-szervezet honlapján.

Több uniós tagállam a koronavírus-járvány miatt bezárt iskolák újranyitását tervezi - közölte Blazenka Divjak horvát oktatási miniszter, az uniós tagállamok illetékes minisztereinek keddi videókonferenciája utáni sajtótájékoztatón.

A leépítés oka egyértelműen az, hogy a koronavírus-járvány miatt drasztikusan lecsökkentek a vállalat bevételei. Az utóbbi időben ezért az elbocsátások mellett több területen is csökkentették a költségeiket.

Csendesen zajlott a húsvéti ünnep a népszerű kirándulóhelyeken, turisztikailag frekventált településeken is, a koronavírus-járvány miatti kijárási korlátozásokat szigorító önkormányzati rendelkezéseket a helyiek örömmel, a turisták alapvetően megértéssel fogadták.

A Gazdasági Versenyhivatal versenyfelügyeleti eljárást indított az ÉkszerTv című műsort készítő Emporia Style Kft.-vel, valamint az azt közzétevő ATV Zrt.-vel szemben a COVID-19 vírusjárvánnyal kapcsolatban népszerűsített termékek értékesítési módszerei miatt.

A keddi Magyar Közlönyben a kormány kihirdette a kiskereskedelmi láncok különadójáról szóló rendeletet. A különadó sávos lesz, 500 milliós árbevétel felett kell fizetni, az online boltok sem ússzák meg.

Északnyugat felől tovább csökken a felhőzet, kora délután már délkeleten is kisüt a nap. A tartós csapadék délen, délkeleten is megszűnik, délután a gomolyfelhőkből legfeljebb a Duna-Tisza-közén alakulhat ki egy-egy futó zápor - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

A Hankook Tire rácalmási gyáregysége kedden zökkenőmentesen újraindította a gyártási folyamatokat, hogy az üzleti partnerei folyamatos kiszolgálását a jövőben is biztosítani tudja - közölte a cég.

Április 14-étől érhető el a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) lakosságnak szóló, az otthoni internethasználatot támogató információs oldala, ahol a hatóság azokat a megoldásokat gyűjtötte össze, amelyek segíthetnek, hogy stabil és gyors házi internetünk legyen.

Mától a személyes ügyintézést igénylő lakossági ügyfelek okostelefonjuk, laptopjuk, tabletjük vagy asztali számítógépük segítségével élő videókapcsolaton keresztül is tudnak ügyintézést folytatni.

Ausztriában a kijárási korlátozások már nagyon hamar, március 16-tól kiemelkedő szigorral kerültek bevezetésre, így az ott élőknek csaknem ötödik hete kell tartaniuk magukat a kialakult járványügyi helyzetben. Idő közben ráadásul több helyen a közparkokat is bezárták, ami sok városlakóban nagy felháborodást váltott ki. És ha mindez nem lenne elég, az osztrák hatóságok kemény bírságokkal sújtják azokat, akik megszegik a szabályokat. Egy tíz éve Bécsben élő magyart kérdeztünk arról, miként élik meg az emberek a járványhelyzetet odaát.

Az HBO Europe öt spanyol rendezőt kért fel arra, hogy reagáljanak a koronavírus-járvány miatti bezártságra. Az At Home (Otthon) című széria öt különálló epizódját a rendezők saját otthonaikban forgathatják le azoknak a segítségével, akikkel a kényszerű karantén idejét megosztják. A rövidfilmek felvételéhez egyszerű eszközöket, például okostelefonokat használnak - számolt be róla a Variety.com kedden.

2020.04.14 17:01
Svédországban ezer fölé emelkedett az elhunytak száma

Svédországban ezer fölé emelkedett a Covid-19 betegségben elhunytak száma kedden. A skandináv országban az egészségügyi hatóságok összesítése szerint kedd délutánra 11 445-re emelkedett az azonosított fertőzöttek száma, a halottaké pedig 1033-ra nőtt. Svédország ezzel messze maga mögött hagyta Norvégiát (6605 fertőzött és 134 haláleset), illetve Dániát (mintegy 6691 fertőzött és 299 haláleset), igaz 10,3 millió lakosával majdnem kétszer annyian lakják, mint a másik két skandináv államot külön-külön. 

Anders Tegnell, a svéd egészségügyi szolgálatjárványügyi szakértője szerint a halottak nagy száma azzal magyarázható, hogy a vírus elérte az idősotthonokat is. "Nyilvánvaló, hogy a fertőzés szempontjából ez a korosztály kényes közeget alkot, ami sok halálesetet jelent, ha a járvány elér hozzájuk" - tette hozzá. Svédország a legtöbb európai államtól eltérő stratégiát követ a járvány elleni küzdelemben: nincsenek kijárási korlátozások, az iskolák, az éttermek és a sportlétesítmények nyitva tartanak. Emellett az 50 főnél kisebb rendezvényeket is meg lehet tartani. Svéd kutatók kedden élesen bírálták az egészségügyi hatóságok eddigi intézkedéseit, s sürgették a politikai vezetést, hogy "gyors és radikális intézkedésekkel" gátolja a járvány további terjedését az országban. 

A Dagens Nyheter című stockholmi napilapban megjelent véleménycikkben az iskolák és vendéglátóhelyek bezáratását követelték. Szorgalmazták ezen felül az idősotthonokban dolgozók megfelelő védőfelszereléssel való ellátását, illetve az egészségügyi dolgozók körében a tömeges koronavírus-tesztek végrehajtását. (MTI)

Megtörtént az első lépés a normalitás felé, a koronavírus-járvány visszaszorítására irányuló ausztriai intézkedések hatásosak voltak, ezért ismét kinyitottak a 400 négyzetméternél kisebb üzletek - jelentette ki Sebastian Kurz osztrák kancellár kedden délelőtt egy bécsi sajtótájékoztatón.

Tavaly 16 százalékkal nőtt a hazai online kiskereskedelem, és 3,3 millió magyar vásárolt online. A koronavírus-járvány hatására ezek a számok még tovább nőhetnek, amire a hazai cégvilágnak is reagálnia kell. Egy webshop elindítása és sikeres fenntartása ugyan összetettebb feladat, mint azt elsőre gondolnánk, hiszen több szakmát kell alapszinten elsajátítani hozzá, de a most befektetett idő, energia és költség jövőbeli megtérülést és a túlélést jelentheti a vállalkozásoknak. Szakértők összeállítottak egy webáruház indítási kisokost, így segítve a cégeknek, hogy mi az a 6 terület, amit mindenképpen érdemes átgondolni, mielőtt belevágnánk egy saját webshop létrehozásába.

A Magyar Víziközmű Szövetség ezúton tájékoztatja a lakosságot az immár egy hónapja tartó veszélyhelyzethez kapcsolódóan arról, hogy hazánkban a csapvíz kiváló minőségű és bátran fogyasztható, Magyarországon még mindig ez a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer. Nagy Edit a MaVíz főtitkára szeretne megnyugtatni mindenkit, hogy az ivóvíz-szolgáltatás, valamint a szennyvízelvezetés és -tisztítás hazánkban jó kezekben van, a szolgáltatás biztonsága folyamatosan fenntartott.

Két műszakban termel keddtől a Denso Gyártó Magyarország Kft. fehérvári üzeme miután a múlt héten újraindította a termelést a japán gépjárműalkatrész-gyártó.

Újabb harminc napra meghosszabbították Romániában az új típusú koronavírus-járvány megfékezése érdekében március közepén bevezetett rendkívüli állapotot. Az erről szóló elnöki rendeletet kedden adta ki Klaus Iohannis államfő.

A napsütéstől a hőmérsékleten és az esőn át a páratartalomig valamennyi időjárási elem hatással van a vírusok terjedésére - mondta a Debreceni Egyetem (DE) meteorológiai tanszékének vezetője az intézmény internetes portáljának adott nyilatkozatában kedden.

A vállalkozások 2020. április 15-étől pályázhatnak a kutatás-fejlesztési bértámogatásra, április 16-ától pedig az általános munkahelyvédelmi bértámogatásra - mondta el Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a gazdasági élet képviselőivel tartott videokonferencián 2020. április 14-én, Budapesten.

Régen látott, több évig tartó tempós emelkedésnek vetett véget a múlt év a lakáspiacon, ráadásul az idén a koronavírus-járvány hanyatlást vetít előre - derül ki egy friss elemzéséből.

2020.04.14 14:16
Júniusban indulhat újra a francia labdarúgó-bajnokság

A L'Équipe sportnapilap értesülése szerint június 3-án vagy 17-én indulhat újra a francia labdarúgó-bajnokság. Az újság a francia liga (LFP) egyik hivatalos dokumentumára hivatkozva írt kedden arról, hogy inkább a június 17-i folytatásnak van realitása. A francia bajnokságot márciusban függesztették fel a koronavírus-járvány terjedése miatt, Emmanuel Macron elnök pedig hétfőn május 11-ig meghosszabbította a szigorító rendelkezéseket az országban. A L'Équipe szerint ha június 17-én folytatódhat a pontvadászat, akkor háromnaponta kell mérkőzéseket játszaniuk a csapatoknak ahhoz, hogy július 25-ig befejezzék a bajnokságot, és augusztus 2-ig le lehessen bonyolítani a kiesésről és feljutásról döntő párharcokat. A sportnapilap szerint a következő idény rajtját az LFP vezetősége két héttel, augusztus 23-ig csúsztatná, de ezt még a Francia Labdarúgó Szövetségnek (FFF) jóvá kell hagynia. A Francia Kupa döntőjét, a Paris Saint-Germain és a Saint-Étienne összecsapását június 27-re tervezik, míg a Ligakupa fináléját, melyen a PSG az Olympique Lyonnal találkozik, július 11-én rendeznék meg. (MTI)

Brutális károkat okoz a gazdaságnak az új koronavírus-járvány, az előző negyedévhez képest a harmadával is visszavetheti a GDP-t. Nézzük is meg a vírus hatását globális, európai és magyar viszonylatban.

Adósok százezrei döntenek úgy, hogy inkább fizetik a hiteleiket a moratórium ellenére. A bankok eddigi adatai alapján 20 - 30 százalék már nyilatkozott is a hitele tovább törlesztéséről.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A használtautó-kereskedők közel kétharmada szembesül azzal, hogy bevételei legalább 75 százalékkal esnek vissza a koronavírus-járvány miatt életbe lépett veszélyhelyzet miatt - derül ki egy frissfelméréséből. A telephelyek csaknem 10 százalékát legkésőbb március 27-ével bezárták, további 40 százalékuk jelenleg csak előre bejelentkező érdeklődők számára nyit ki.

Koszovóban szigorítottak a kijárási tilalmon, a boszniai egészségügyi dolgozók betegszabadságra mentek, Észak-Macedóniában pedig megtiltották az orvosok és nővérek nyugdíjazását és elbocsátását - a nyugat-balkáni államok vezetői igyekeznek visszaszorítani az új típusú koronavírusjárvány terjedését, az emberek viszont kiskapukat keresnek.

2020.04.14 12:31
Ukrajnában továbbra is gyors ütemben terjed a fertőzés

Ukrajnában hétfőről keddre az igazolt fertőzöttek száma 270 új esettel 3372-re, a betegségben elhunytak száma öt újabb halálos áldozattal 98-ra nőtt - közölte az egészségügyi minisztérium. A betegségből eddig 119-en gyógyultak fel. 

 A kijevi városvezetés úgy tájékoztatta az Ukrajinszka Pravda hírportált, hogy eddig három ortodox szerzetes halt bele a betegségbe a fővárosban, ketten a Pecserszka Lavrában, egy pedig a Pocsajivi Lavrában. Mindkét kolostor- és templomkomplexum az egyházegyesítés után továbbra is a Moszkvához hű ukrán ortodox egyházi "szárnyhoz" tartozik. A Pecserszka Lavrát hétfőn karantén alá vonták, miután lakói közül már több mint 90-nél igazolták a koronavírus-fertőzést, köztük vezetőjüknél, Pavlo metropolitánál, akit jelenleg kórházban ápolnak. 

 Viktor Ljasko egészségügyiminiszter-helyettes, országos tisztifőorvos az ICTV televízió műsorában közölte, hogy ismét be akarja záratni a piacokat, amelyeknek a karantén alatti működését március 31-én engedélyezték. Mint mondta, akkor azért döntött a kormányzat a piacok újranyitása mellett, hogy legyen az embereknek lehetőségük a szupermarketeknél olcsóbban élelmiszereket vásárolni. Sokan visszaéltek azonban a lehetőséggel, és tömegesen sértették meg a karanténszabályokat a piacokon - szögezte le. Közben a Rejting neves ukrán szociológiai csoport kedden közzétett, friss felméréséből kiderült, hogy az elmúlt két hétben 7-ről 15 százalékra nőtt azok aránya, akik túl szigorúnak tartják az Ukrajnában bevezetett karanténintézkedéseket. Emellett 28-ról 17 százalékra csökken azoknak az aránya, akik szerint enyhék a korlátozások. Az intézkedéseket a megkérdezettek 61 százaléka nevezte megfelelőeknek. (MTI)

Szigorított egészségvédelmi intézkedések bevezetését követően az Opel Szentgotthárd készen áll a termelés újraindítására - közölte Kaszás Zoltán a motorgyár sajtószóvivője.

Ezer munkavállalóját, a dolgozók 19 százalékát kénytelen elbocsátani a Wizz Air a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben, és az eddiginél is több embert küld kényszerszabadságra.

Ma is tartott tájékoztatót az Operatív Törzs.

Múlt hét elején jelentették be, hogy a járvány miatt nehéz helyzetbe került cégeket - és dolgozókat - bértámogatási program keretében (is) kisegítik. Ennek részleteit a pénteken megjelent Magyar Közlönyben tettékközzé. A Pénzcentrum pedig ez alapján számolt utána annak, hogy mennyi pénzt is jelenthet ez a legkisebb és legnagyobb munkabérek esetében.

Azonnali adósságkönnyítést hagyott jóvá fél évre szólóan a legkevésbé fejlett államok közé tartozó 25 országnak a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a koronavírus-világjárvány következményeinek enyhítésére.

2020.04.14 10:48
A brazil kormány kitiltotta a nem őslakosokat a törzsi területekről, Mexikóban tiltakoznak

A brazil kormány kitiltotta a nem őslakosokat a törzsi területekről a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében, és védőfelszerelést, illetve élelmet oszt ki a bennszülötteknek - mondták el tisztségviselők helyi idő szerint hétfőn. Eközben Mexikóban egészségügyi dolgozók tiltakoztak a felszereléshiány miatt. Brazíliai szakértők attól tartanak, hogy az új vírus hatalmas pusztítást vihet végbe az ország 850 ezer fős bennszülött közösségében, amely nem rendelkezik védelemmel a kívülről behurcolt betegségekkel szemben, és ahol az emberek elkülönülése egymástól megoldhatatlan. 

 A helyi egészségügyi hatóságok eddig három halálesetről tudnak az őslakosok körében. Egy 15 éves fiatal is meghalt a Covid-19-ben a Venezuelával határos térségben. Az emberi jogi minisztérium közölte, hogy a kormány 4,7 milliárd realt (csaknem 3 ezer milliárd forintot) fordít az őslakos közösségek védelmére az elkövetkező hónapokban. A kormány egymillió maszkot és kesztyűt, valamint hatezer tesztet és 300 ezer élelmiszercsomagot oszt ki a bennszülötteknek. Emellett a törzsi vezetők kérésére mindenkit kitiltottak a rezervátumokból. A döntés több ezer illegális bányászt érinthet. Az amazóniai bennszülöttek körében egy egyszerű megfázás vagy kanyaró is hatalmas pusztítást végezhet. Eközben Jair Bolsonaro brazil elnök nyílt konfliktusba keveredett egészségügyi miniszterével a koronavírusra adott válaszok miatt. Szakértők attól tartanak, hogy az államfő hamarosan megszabadul a minisztertől, aki jelentős szerepet játszott a járvány féken tartásában. Bolsonaro korábban többször egyszerű kis influenzának nevezte a koronavírust, és úgy véli, hogy csak a veszélyeztetett csoportokat kell óvni, mert a szigorú korlátozások túl nagy gazdasági kárt okoznának. 

Egészségügy minisztere, Luiz Henrique Mandetta az általános karantén híve. A Globo brazil hírtelevíziónak adott hétvégi interjújában Mandetta aggodalmának adott hangot az állampolgárokat összezavaró vegyes üzenetek miatt. A miniszter egyúttal jelezte, hogy a nyomás ellenére nem tervezi lemondását, mert azt tanulta, hogy egy orvos sohasem hagyja el betegét. Bolsonaro erre a közösségi médiában azt válaszolta, hogy a beteg viszont orvost válhat. A 211 millió lakosú Brazíliában 23 723 fertőzöttről és 1355 halálos áldozatról tudni. Mexikóvárosban az egészségügyi dolgozók hétfőn rövid időre elbarikádozták az utcákat, így tiltakozva a védőfelszerelés hiánya miatt. A kormányzati dolgozók ellátásáért felelős Október 1-je Kórház egyik nővére elmondta: csupán egy maszkot kap naponta, miközben több tucat koronavírusos beteggel kerül kapcsolatba. Az egészségügyi létesítményben legalább egy nővér meghalt, egy orvost pedig intenzív osztályon ápolnak - tette hozzá. Hivatalos források szerint országszerte legalább öt kórház 535 munkatársa fertőződött meg a vírussal, és kilenc egészségügyi dolgozó vesztette életét. Mexikóban 5014 fertőzöttet és 332 halálesetet regisztráltak. (MTI)

A sátoraljaújhelyi 2 éves, koronavírusos kisgyermek apja azt mondta a Blikknek, a poklok poklát járták meg az utóbbi napokban.

Ügyfélroham indult el a magyar bankoknál azután, hogy a kormány hiteltörlesztési moratóriumot hirdetett az év végéig. Több pénzintézetnék is jelezték, hogy leterheltek a telefonos ügyfélszolgálatok és a fiókok ügyintézői is. Több tízezer ember akarja tovább fizetni a hitelét.

2020.04.14 10:02
A török parlament törvényt fogadott el több tízezer rab szabadon engedéséről

A török parlament törvényt fogadott el hétfőn este mintegy 45 ezer rab ideiglenes szabadon engedéséről, hogy csökkenjen a börtönök zsúfoltsága és ezzel a fertőzésveszély az új koronavírus járványában. A törvényt bírálják ellenzéki pártok és nemzetközi jogvédő szervezetek amiatt, hogy nem vonatkozik olyanokra, akiket terrorizmus vádjával, de valójában politikai okból börtönöztek be.A jogszabályt a kormányzó párt és nacionalista szövetségese támogatásával fogadták el 279 igen és 51 nem szavazattal a parlamenti elnök bejelentése szerint. Az ideiglenesen szabadon engedendők bírósági felügyelet alatt lesznek május végéig, és az igazságügy-miniszter legfeljebb kétszer két hónappal meghosszabbíthatja ezt az időszakot. 

A törvény értelmében hasonló számú rabot végleg szabadon engednek, hogy ezzel tartósan csökkentsék a börtönök zsúfoltságát. Abdulhamit Gül igazságügy-miniszter hétfőn közölte, hogy a rabok között eddig 17 esetében igazolták a fertőzést az új koronavírussal, és közülük három meghalt. Rajtuk kívül a börtönszemélyzet 79 tagja is fertőzött, de 80 bíró, ügyész, bírósági alkalmazott és igazságügyi orvos szakértő is. Az ellenzéki pártok kifogásolták, hogy a törvény nem vonatkozik azokra, akiket a 2016-os erőszakos hatalomátvételi kísérlet ürügyén börtönöztek be politikai okból, például újságírókat, politikusokat. Az egyik ellenzéki képviselő szerint ők mintegy 50 ezren vannak. (MTI)

3 hét után újraindul a győri Audi-gyár a cél a termelés felé vezető első lépések megtétele, egyelőre csak karbantartási munkákat terveznek.

2020.04.14 08:52
Forma-1: Mosley szerint törölni kell az egész szezont

Max Mosley, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) korábbi elnöke azt tanácsolja utódjának, Jean Todtnak, hogy töröljék az egész Forma-1-es idényt. "Ez véget vetne a bizonytalanságnak, a csapatok és a versenyszervezők tudnának tervezni és felkészülni a jövőre. Jelenleg nem tudnak cselekedni és rengeteg pénzt veszítenek" - fogalmazott a 80 éves Mosley, aki 1993 és 2009 között irányította a FIA-t. A volt sportvezető szerint a koronavírus-járvány miatt kiszámíthatatlan a mostani helyzet. "A csapatok sokat kockáztatnak a várakozással, anélkül hogy tudnák, biztosan kapnak valamit cserébe" - jelentette ki Mosley. Hozzátette: nincs garancia arra, hogy a versenyek júliusban újraindulnak, ez egyre kevésbé tűnik valószínűnek. "Ezért jobb cselekedni és megragadni a lehetőséget a Forma-1 átszervezéséhez és sokkal szilárdabb pénzügyi alapokat létrehozni" - fogalmazott. 

 Mosley elutasítja, hogy nézők nélkül rendezzenek futamokat: "Az pénzügyi katasztrófa lenne a legtöbb versenyszervező számára." Az autós gyorsasági világbajnokság 71. idénye március közepén rajtolt volna Ausztráliában, de a koronavírus-járvány miatt röviddel az első szabadedzés előtt törölték a teljes versenyhétvégét Melbourne-ben. Ezután sorrendben a bahreini, a vietnami, a kínai, a holland, a spanyol, a monacói, az azeri és a kanadai viadalt is törölték. Jelen állás szerint leghamarabb a Francia Nagydíjjal kezdődhet a szezon, de a június 28-ra tervezett futamot is valószínűleg el kell halasztani, miután Emmanuel Macron államfő hétfőn módosította a tömegrendezvényekre vonatkozó tiltás időpontját. A Magyar Nagydíjra a kiírás szerint augusztus 2-án kerül sor a Hungaroringen.

Keddre 1512-re emelkedett a fertőzöttek száma Magyarországon, és 13 ember halt bele a fertőzésbe, mindegyikük idős, krónikus beteg - így már 122 áldozata van a járványnak hazánkban. Térképen mutatjuk, melyik megyében hány esetet regisztráltak.

Az új típusú koronavírus okozta járvány gyorsan terjed és jóval lassabban lehet megfékezni - hangoztatta interneten közvetített hétfői genfi sajtótájékoztatóján Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója. Hangsúlyozta, hogy a korlátozó intézkedéseket lassan kell feloldani, miután a megfelelő közegészségügyi intézkedéseket meghozták.

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 1512 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Évek óta nem látott szintre szöktek a bankközi kamatlábak az MNB elmúlt hetekben tett monetáris szigorításainak a hatására. Az emelkedő kamatlábak elsősorban a változó kamatozású - a 3, 6 és 12 havi BUBOR alapú - lakáshiteleknél növelheti meg a törlesztőrészletet, és azok sem ússzák meg - csak elodázzák, - akik élnek a koronavírus-járvány miatt bevezett hiteltörlesztési moratóriummal. Mutatjuk, mit is jelent forintosítva a változás.


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem