6 °C Budapest

Nem kell, hogy szaggasson: így maxold ki az otthoni netet

2020. április 14. 18:01

Április 14-étől érhető el a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) lakosságnak szóló, az otthoni internethasználatot támogató információs oldala, ahol a hatóság azokat a megoldásokat gyűjtötte össze, amelyek segíthetnek, hogy stabil és gyors házi internetünk legyen.

Az elmúlt hetekben jelentősen átalakult az életünk: otthonról dolgozunk, tanulunk, vásárolunk, szórakozunk, és mindehhez szélessávú internetet veszünk igénybe. A videohívások és videós konferenciabeszélgetések, az online tanórák, a filmletöltés és videojáték pedig fokozott terhelést jelentenek a hálózatnak. Az NMHH új oldala azokat a lehetőségeket veszi számba, amelyeket bárki megtehet otthon is azért, hogy a meglévő előfizetése mellett a legbiztosabb és leggyorsabb internet álljon rendelkezésére.

Elhelyezés, frekvenciasáv, újraindítás: mire figyeljünk a wifirouter kapcsán? 

A kilenc tanácsot részletező Gyorsabbnet honlap gerincét a wifirouterrel kapcsolatos információk adják: annak típusa, a kommunikációra használt frekvencia beállítása, az eszköz lakáson belüli elhelyezése, a kapcsolódó kábelek csatlakozásának ellenőrzése, esetenként a felmelegedett berendezés újraindítása mind segíthet abban, hogy gyorsabb és biztosabb internetkapcsolatunk legyen. Akadozó internetelérés esetén először célszerű újraindítani a felmelegedett wifiroutert és ellenőrizni a kábelek csatlakozásait. A wifirouter megfelelő elhelyezése pedig alapvetően fontos, ugyanis a készülék a jelet gömb alakban sugározza, és a falaknak árnyékoló hatása van. A wifirouter így a lakás középpontjából működik a leghatékonyabban: ott, ahol a lehető legjobban "rálát" az ajtónyílásokra. Figyeljünk arra, hogy az eszköz szabadon legyen: ne rejtsük el szekrénybe, és tartsuk távol a nagyobb háztartási gépektől, a nagy méretű fémtárgyaktól is. Érdemes ellenőrizni a wifirouter tulajdonságait is: az újabbak többnyire képesek a 2,4 gigahertz mellett 5 gigahertzen is kommunikálni: ez gyorsabb netet ad, de jó tudni, hogy nem "hord" olyan messzire. 

Ami még segíthet: alkalmazkodó napirend és mérés

A szűken értelmezett hírközlési megoldásokon túl átgondolandó az is, hogy valójában a családtagoknak milyen hírközlési eszközökre van szüksége egyszerre, hogy feleslegesen ne haladjuk meg a wifirouter kapacitását. A munkavégzés és a tanulás idejére érdemes korlátozni a tévé, a táblagépek, az Xbox, a vezeték nélküli hangszórók használatát, és hasznos az időpont-egyeztetés is, hogy ne akadjon össze például a munkahelyi konferenciabeszélgetés az online tanrenddel. 

Az akadozó internetszolgáltatást érdemes mérni is több napon át, különböző időpontban, ehhez az NMHH szelessav.net fejlesztése független és szakmailag megbízható eszközt kínál.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm