Megszólaltak a bankok: ennyien törlesztik tovább a hitelüket

2020. április 14. 13:30

Adósok százezrei döntenek úgy, hogy inkább fizetik a hiteleiket a moratórium ellenére. A bankok eddigi adatai alapján 20 - 30 százalék már nyilatkozott is a hitele tovább törlesztéséről. 

A gazdaság jelenlegi helyzete miatt is nagy kérdés, hogy hányan fizetik továbbra is a hitelüket. Ugyan a ki nem fizetett törlesztőrészletet fogyasztásra vagy befektetésre lehet fordítani, azonban a banki hitelezés jövőjének szempontjából is fontos kérdés, hogy mekkora kamatbevételtől esik el a törlesztési szüneteltetés miatt hazai bankszektor. A moratórium lehetősége 3 hete érhető el az ügyfeleknek, nézzük hogyan alakultak az igénylések. A jegybank három szcenáriót vázolt fel, amikor a hitelesek 50, 80 és 100 százaléka él a moratóriummal. A bankok pedig az alábbiakról számoltak be - a Bank360.hu-nak.

Lakást vennél, de nincs elég pénzed? Nézz szét a Pénzcentrum kalkulátorában!

CIB Bank: a lakossági ügyfelek közel 30 százalék jelezte, hogy továbbra is törleszteni kívánja hitelét. Vállalati hitelezett ügyfeleknél ez az arány 20 százalék. A lakossági hiteleknél jelzáloghitelek esetén az ügyfelek több mint 30%-a jelezte, hogy nem él a moratóriummal, a fogyasztási hitelek esetében valamivel kisebb ez az arány, de nem sokkal marad el a 30%-tól.

Erste Bank: Az Erste telefonos ügyfélszolgálatán az utóbbi időszakban megemelkedett az ügyfélhívások száma. A bank mindent megtesz ügyfelei zavartalan kiszolgálása érdekében. A pénzintézet egyelőre nem közölt számokat. Mint írták, várhatóan egy-másfél hét múlva már reprezentatív adatok állnak rendelkezésre a nyilatkozók számáról, arányáról.

K&H Bank: április 7-ig több mint 77 ezer ügyfél jelezte, hogy a moratórium ellenére a továbbiakban is az eredeti hitelszerződésének megfelelően kívánja törleszteni fennálló hiteltartozását. A lakossági ügyfelek több mint fele jelzáloghitelének további fizetését kérte.

Magnet Bank: Nagyjából 20% azok köre, akik a törlesztés folytatása mellett döntenek majd. Folyamatosan jönnek be a kérelmek, a feldolgozás folyamatban van. A legtöbben jelzáloghitelük törlesztését folytatják.

MKB Bank: A bejelentések konkrét száma üzleti titok részét képezi, de “az elmúlt hetekben lakossági ügyfeleink szép számmal éltek is ezzel a lehetőséggel. Vállalati oldalról azt tapasztaljuk, hogy a minél nagyobb a vállalat, annál kevésbé élnek a moratórium lehetőségével" - jelezte a pénzintézet.

OTP Bank: a fizetési moratórium az OTP Banknál közel 1 millió ügyfelet érint. A bejelentés óta rendkívül sokan jelezték, hogy tovább szeretnék törleszteni a részleteiket, tehát egyelőre nem élnek a moratórium lehetőségével. Ha átlagot vonunk a különböző termékek kapcsán beadott nyilatkozatok számából, akkor nagyjából 30 százalék azoknak az aránya, akik egyelőre nem veszik igénybe a fizetési haladékot.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Raiffeisen Bank: A lakossági ügyfelek esetében több tízezren léptek ki a fizetési moratórium hatálya alól.

Sberbank: a hitelmóratoriumból való kilépésre az előzetes várakozásnál jóval nagyobb az érdeklődés.

Takarékbank: majdnem 40 ezer ügyfél jelezte, hogy nem él a törlesztési moratóriummal, és továbbra is folyamatosan érkeznek a nyilatkozatok. A beérkező nyilatkozatok mintegy 90 százalékát lakossági ügyfelek küldik. Ezen belül a személyi kölcsönök, a lakáscélú jelzáloghitelek és a szabad felhasználású jelzáloghitelek dominálnak.

UniCredit Bank: A lakossági ügyfelek több mint 20 százaléka nyilatkozott már úgy, hogy a szerződés szerinti feltételekkel kívánja tovább törleszteni a hitelét. Vállalati és vállalkozói ügyfelek esetében a jogosultak több mint negyede nem él a moratóriummal.

Tekintve, hogy csak a napokban tették lehetővé a nyilatkozattételt a legtöbb banknál, igen jelentősnek mondható, hogy a hitelekes nagyjából 20-30 százaléka már élt is a folytatás lehetőségével, ami eddig egybevág a jegybank jóslatával. A Bank360.hu törlesztési moratórium kalkulátorával kiszámolható, hogy a moratórium hatására mennyivel hosszabbodik a futamidő, mennyi kamat gyűlik fel a szüneteltetés alatt és várhatóan mennyivel kell többet visszafizetni a szerződés lejártával.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem