27 °C Budapest
Over the shoulder view of a woman looking at weather forecast using mobile app on smartphone and holding a travel mug.

Kiderült, milyen időjárás lesz idén nyáron: durva légköri változások jönnek

2024. április 24. 04:00

A 2024-es nyári előrejelzések szerint az El Niño meleg ciklusáról a La Niña hideg ciklusára való átállás jelentős légköri változásokat hoz, amelyek nyomáshullámok és anomáliák formájában Észak-Amerikától egészen Európáig érezhetők lesznek - közölte a Severe Weather Europe.

A 2024-es nyári időjárás-előrejelzés az El Niño meleg ciklusából a La Niña hideg ciklusába való átmenet légköri hatásait tárja fel. Az előrejelzések szerint Észak-Amerikától Európáig terjedő anomáliák és nyomáshullámok jelentkeznek. A téli és koratavaszi időszakban az El Niño dominált, azonban a hőmérséklet gyorsan csökken, előrevetítve egy erős La Niña kialakulását 2024 késő nyarára.

A NOAA Climate által készített elemzések alapján elmondható, hogy a Csendes-óceán trópusi régiójában mély hideg anomália alakult ki, ami várhatóan lehűti a felszíni óceáni hőmérsékleteket.

Európa nagyrészén meleg időjárás várható, különösen a kontinens középső és déli területein, az északi részeken viszont több csapadékot jeleznek előre.

Az idei nyári előrejelzések összeségében azt sugallják, hogy az időjárás 2024 nyarán jelentős változáson megy keresztül az El Niño-ról La Niñára való átmenetnek okán - mindez hatással lesz mind a hőmérsékletre, mind a csapadékmennyiségre szerte Észak-Amerikában és Európában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 28. kedd
Emil, Csanád
22. hét
Május 28.
Nemzetközi tejnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem