A legtöbb zöldség és gyümölcs árában csökkenés várható

2013. június 27. 08:36

Néhány terményt, így például a meggyet kivéve a legtöbb zöldség és gyümölcs árában csökkenés várható a Világgazdaság által megkérdezett szakértők szerint. A korábban rendkívüli dráguláson átesett burgonya ára is csökkenhet.

Az elmúlt években megfigyelhető volt, hogy a burgonya ára rendkívül nagy kilengéseket mutatott, egyik évről a másikra akár 70-80 százalékos elmozdulást is produkált - mondta a lapnak Vámos György. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint a "szinte tőzsdei" elven működő áraknak lefelé kell elmozdulniuk, mivel idén jó burgonyatermés várható.

Vámos György szerint hasonló a helyzet a zöldség-gyümölcs ágazat többi termékével kapcsolatban is. Bár meggyből kevesebb termett a vártnál, a többi gyümölcsöt és zöldséget illetően jobbára kedvezőek a terméskilátások, ezért az áraknak csökkenniük kell.

A PANNON Egyetem Burgonyakutatási Központjának igazgatója, Polgár Zsolt szerint ritka jelenség figyelhető meg, összeér a régi és az újburonya ára, gyakorlatilag ugyanannyiba kerül mindkettő, amire nem sűrűn van példa. Ennek oka az, hogy a régi burgonyából viszonylag kevés, míg az új burgonyából sok van. Úgy vélekedett, bár jó termés várható, nem valószínű, hogy a burgonya ára 200 forint alá megy szeptemberig, ha pedig Nyugat-Európában valóban nem lesz jó a termés, az akár uniós szinten is felfelé mozdíthatja el az árakat.

 

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem