28 °C Budapest

Érik a balhé: trükköznek a közös költséggel a magyar társasházak?!

2013. június 27. 05:26

Az "átfogó" rezsivágás ellenére is jelentősen emelkedett a közös költség a legtöbb hazai társasházban. A hangulat forr, a lakók értetlenül állnak a történtek előtt. Pedig a rezsiköltség-csökkentés érvényesítése a társasház közös költségében nem bonyolult. A Pénzcentrum.hu mutatja a számítás módját.

Bár január elsejével 10 százalékkal csökkent a lakossági gáz-, illetve villamos energia átlagára Magyarországon, illetve júliustól szintén csökken a használati hideg-melegvíz és szennyvízelvezetés, kéményseprés, szennyvízszippantás díja, ez azonban nem jelenti azt, hogy a fenntartási hozzájárulás, vagyis a közös költség esetében is meglátszik a kormányakarat! Pedig a hazai lakóingatlan állomány (4,3 millió darab) jelentős része, mintegy 29 százaléka (1 millió 247 ezer darab) lakásszövetkezeti, társasházi lakás. Így az átfogó rezsiköltség-csökkentés esetükben korántsem mondható teljes körűnek. (Mindez természetesen nem véletlen, ennek okait alább találod - a szerk.)

Egy korábban megjelent, társasházak közös költségével foglalkozó cikkünk kapcsán például jónéhány levél érkezett szerkesztőségünkbe, mely jól illusztrálja a helyzetet: "A mi társasházunk (Budapest, Podmaniczky utca) nem, hogy nem csökkentette a közös költség díját, hanem meg is növelte majdnem 10 százalékkal. Pedig a közművek árainak egységes csökkentése után azt vártuk, reméltük, ez a költség is csökkenni fog. Természetesen a társasház közgyűlése megszavazta, csak azt nem tudom mikor, s kikkel. A szomszédom se tudott ugyanis róla" - írta levelében olvasónk.

Egy másik olvasónk pedig a következőről számolt be: "Negyven éve üzemeltetek egy kis fodrászüzletet. Eddig nem is foglalkoztam a társasház pénzügyi dolgaival, de a 2 évvel ezelőtti éves közgyűlési beszámoló, s az idei között óriási különbséget fedeztem fel. A közös képviselő javadalmazása a tavalyihoz képest 20 százalékkal, az egyik alvállalkozó munkadíja 20 százalékkal, míg a számvizsgáló tagok juttatása 30 százalékkal emelkedett. Sőt, az előre átlagolt villanyszámla is 10 százalékkal emelkedett! Értetlenül állok a történtek előtt - a tavalyi és az idei költségvetés között több millió forint a különbség!!! Ráadásul ebben a házban is egyre több a megszorult tulajdonos! Talán érdemes lenne szakember segítségét kérni, hogy ez a társasház is megfelelő pénzügyi kultúrával rendelkezzen" - írta levelében egy újpalotai társasházban dolgozó bolttulajdonos.

KATTINTS! Óriásit bukhatsz a villanyszámlán: erre figyelj a kánikulában!

Pedig Németh Szilárd, a rezsicsökkentésért felelős fideszes munkacsoport vezetőjének kommünikéje szerint a közös költség, illetve lakásszövetkezeteknél a havi fenntartási hozzájárulás esetében is érvényesíteni kellene a 10 százalékos költségcsökkentést, mint ahogy az a közmű számlákban is megjelenik. A Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetségének (LOSZ) elnöke szerint ugyanakkor a közös költség 10 százalékos díjcsökkentése hatalmas terhet jelentene az ingatlanok kezelőinek, s előbb-utóbb a szolgáltatások minőségi romlását vonhatná maga után. A közös költség ugyanis nem pusztán a közüzemi szolgáltatások díjaiból áll - hívta fel a figyelmet korábban Farkas Tamás.

Mit kell tenned, ha véleményed szerint túl magas a közös költség?
Olvasónktól kaptuk az alábbi, lényegre törő levelet:

"A közös költség összegét - az szmsz-ben rögzített szabályok keretei között - a társasház közgyűlése egyszerű többségű döntéssel határozza meg, az a társasház belső ügye. Az a tulajdonostárs, aki szerint a közös költség indokolatlanul magas, próbáljon meg a módosítás érdekében közgyűlést összehívni, és többséget szerezni a javaslata mellé. Az úgynevezett rezsicsökkentéshez ennek nemigen van köze, a társasház nem köteles politikai elvárásoknak megfelelni, márpedig a közös költségnek az úgynevezett rezsicsökkentés miatt leszállítása puszta politikai igény, jogszabály erre a társasházat nem kötelezi" - írta levelében Béla.

A LOSZ szerint ez nem jelenti ugyanakkor azt, hogy nem kell érvényesíteni a rezsiköltség-csökkentés mértékét a havi fenntartási hozzájárulásban. Ezt azonban a közös költség díjtételeivel arányosan kellene véleményük szerint figyelembe venni. A társasházak közös költségének ugyanis számos olyan eleme van, melyet az infláció mértékével a legtöbb hazai társasháznál növelni kellett. Ilyen többek között az üzemeltetési költség, mint például a takarítás, vagy éppen a kertészet díja, illetve a felújítási hozzájárulás. Ennek természetesen egyértelmű hozadéka, hogy a közös költség összességében nagyobb lesz, mint egy évvel korábban, de az emelkedés mértéke lassuló tendenciát mutat.

Társasházban laksz? Így kellene számolni a közös költséget! (Példa)

Rezsiköltség-csökkentés érvényesítése társasházaknál (Példa - "A")
A közös költség összege: 12 000 forint/hó (ezt a lakók egységesen a lakásuk alapterülete alapján fizetik, közgyűlési határozat szerint, éves kalkuláció, terv alapján. Jelen példában 52 négyzetméter legyen a lakás alapterülete, azaz a havi fenntartási díj 230 forint/m²/hó tervezettel került megállapításra.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A tagok, tulajdonosok egyénileg fizetik a távfűtési, villamos energia és gázszámláikat, de az épületben, ahol laknak van felvonó és lépcsőház világítás is, amelynek számlája a társasházhoz érkezik. Ennek a villamos energia számlának az összege csak az egyik tétele a havi fizetési kötelezettségnek, és a villamos energia számlák éves összesítése alapján havi bontásban kerülnek a fenntartási hozzájárulásban megjelenítésre.

Rezsiköltség-csökkentés érvényesítése társasházaknál (Példa - "B")
Az "A" példa szerint legyen a villamos energia épület szintű számla összege 1,3 millió forint/év, az épület fenntartási hozzájárulásának vetítési alapja a négyzetméter és az épületben lévő lakások - 165 lakás egyenként 52 négyzetméter alapterületű - összes alapterülete 8 580 négyzetméter, így az 1 négyzetméterre eső villamos energia költség 152 forint/ m²/év, ennek egy hóra eső összege pedig 12 forint/ m²/hó.

A havi fenntartási hozzájárulásban, vagyis közös költségben érvényesíthető rezsiköltség-csökkentés mértéke tehát: 624.- Ft/ hó

Rezsiköltség-csökkentés érvényesítése társasházaknál (Példa - "C")
Akkor és abban az esetben, ha a havi fenntartási hozzájárulást (közös költséget ), annak egyéb összetevői miatt (pl. karbantartás, anyagköltség, gondnokság, munkabérek, szolgáltatások, stb. ) nem kell emelni, akkor az újonnan megállapított havi fenntartási hozzájárulás összege: 12 000 forint/hó - 624 forint/hó = 11 376 forint/hó.

Abban az esetben viszont, ha például az infláció mértékével is, de indokolt az emelés, és ennek nagysága például 800 forint/hó, akkor az új havi fenntartási hozzájárulás (közös költség) összege:

12 000 + 800 = 12 800 forint/hó - 624 forint/hó = 12 176 forint/hó


A fenti példák forrása a Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetsége

 

NEKED AJÁNLJUK
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?