27 °C Budapest

Kezdődik a dinnyeszezon, kezdődnek az egyeztetések

MTI
2013. június 26. 09:31

Idén is tárgyalóasztalhoz ülteti a dinnyepiac szereplőit a vidékfejlesztési tárca. A kormányzati fellépésnek köszönhetően jelentősen javult a termelők piaci helyzete, s ennek következtében jóval nagyobb területen vetették el a lédús gyümölcsöt - olvasható a Magyar Nemzetben.

A lap szerdai száma szerint a múlt évhez hasonlóan idén július 4-én ismét egyeztet a vidékfejlesztési tárca a Magyarországi Dinnyetermelők Szövetségével, a FruitVeb Hungary szakmaközi szervezettel, a nagy áruházláncokkal valamint a kereskedők képviselőivel - közölte a lap megkeresésére Budai Gyula.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) politikai államtitkára a lapnak azt mondta, céljuk az, hogy a hazai vásárlók jó minőségű magyar dinnyéhez jussanak, a termelők pedig ne kényszerüljenek veszteséggel értékesíteni árujukat. Idén a dinnye mellett a magyar alma, paprika és barack vásárlása, fogyasztása céljából is indul népszerűsítő kampány.

Tavaly ötezer hektáron háromezer regisztrált termelő állított elő dinnyét, ötszáz hektárral nagyobb területen, mint 2011-ben, idén nagyjából 5600 hektáron vethettek - mondta a lapnak Mártonffy Béla, a FruitVeb elnöke. A szakember szerint a kormányzati fellépés eredményeként az elmúlt években sikerült kiszorítani a hazai piacról a gyenge minőségű külföldi dinnyét, és ezáltal stabilizálni lehetett az árakat is.

NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 28. kedd
Emil, Csanád
22. hét
Május 28.
Nemzetközi tejnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem