7 °C Budapest

Kezdődik a dinnyeszezon, kezdődnek az egyeztetések

MTI
2013. június 26. 09:31

Idén is tárgyalóasztalhoz ülteti a dinnyepiac szereplőit a vidékfejlesztési tárca. A kormányzati fellépésnek köszönhetően jelentősen javult a termelők piaci helyzete, s ennek következtében jóval nagyobb területen vetették el a lédús gyümölcsöt - olvasható a Magyar Nemzetben.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A lap szerdai száma szerint a múlt évhez hasonlóan idén július 4-én ismét egyeztet a vidékfejlesztési tárca a Magyarországi Dinnyetermelők Szövetségével, a FruitVeb Hungary szakmaközi szervezettel, a nagy áruházláncokkal valamint a kereskedők képviselőivel - közölte a lap megkeresésére Budai Gyula.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) politikai államtitkára a lapnak azt mondta, céljuk az, hogy a hazai vásárlók jó minőségű magyar dinnyéhez jussanak, a termelők pedig ne kényszerüljenek veszteséggel értékesíteni árujukat. Idén a dinnye mellett a magyar alma, paprika és barack vásárlása, fogyasztása céljából is indul népszerűsítő kampány.

Tavaly ötezer hektáron háromezer regisztrált termelő állított elő dinnyét, ötszáz hektárral nagyobb területen, mint 2011-ben, idén nagyjából 5600 hektáron vethettek - mondta a lapnak Mártonffy Béla, a FruitVeb elnöke. A szakember szerint a kormányzati fellépés eredményeként az elmúlt években sikerült kiszorítani a hazai piacról a gyenge minőségű külföldi dinnyét, és ezáltal stabilizálni lehetett az árakat is.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 1. szerda
Elza
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?