22 °C Budapest

Napokon belül startol a magyar vállalkozók nagy reménysége

Pénzcentrum
2013. június 26. 16:32

Több problémája is van a magyar KKV szektornak, de a versenyképességük egyik legnagyobb meghatározója mégis a finanszírozás. A bankok nem siettek eddig a segítségükre olcsó hitelekkel, ami a jegybanki hitelprogramnak köszönhetően most megváltozik. Olyan Kis- és Középvállakozások is pénzhez juthatnak most, akik a magas kamatok miatt elrentettek az eladósodottságtól.

Az üzletmenet folyamatosságának megőrzése az egyik legfontosabb a vállalat jövedelmezőségének megőrzése érdekében. Ez a feladat viszont egyre nehezebb sok vállalkozás számára. Főként a válság ideje alatt, amikor a bankok még inkább visszafogták a mikro-, kis- és középvállalkozások (KKV) hitelezéseit. A kint lévő hitelek ugyanakkor egyre nagyobb terhet jelentettek a vállalkozásoknak. A devizaárfolyamok elszállása miatt nagymértékben nőttek a törlesztőrészletek, ami a hitelezési kockázat emelkedését hozta magával, amire értelemszerűen kamatemeléssel reagáltak a bankok. A jegybanki hitelprogram ezt a folyamatot megfordíthatja és sok vállalkozást juttathat forráshoz.

Az MNB április elején hirdette meg növekedési hitelprogramját. A kisvállalati hitelezés fellendítését és az ország pénzügyi sérülékenységének csökkentését célzó program módosított változata szerint összesen 750 milliárd forintnyi kedvezményes hitelhez juthatnak hozzá mikro-, kis- és középvállalkozások. A kereskedelmi bankokon keresztül a meglévő forint- és devizahiteleik kiváltására, uniós projektek önrészének előteremtéséhez, továbbá forgó- és állóeszköz-beruházás finanszírozására lehet olcsó forrást szerezni.

Fontosabb részletek
• A kamatmarzs + garanciadíj teljes összegének maximuma 2,5% lesz a bankoknál, az MNB 0%-on adja a forrást a bankoknak
• Kártyaleosztásos módszerrel határozzák meg az egyes bankok finanszírozási kvótáját, ami a kisebb bankokat preferálja
• A kéthetes kötvény sorsáról még nem hoztak végső döntést, de augusztus elejéig 3600 milliárdra csökkentenék az állományt
• Ösztönöznék a hitelkiváltásokat és az új kihelyezést is a programmal
• Június 1-jén indul a hitelprogram, a hitelek összege 3 millió és 3 milliárd között lehet

 

Ki igényelheti?

A legkisebb vállalkozásoknak is érdemes megpróbálni az igénylést. A mikrovállalkozásoknak rendszerint a 3,5 -4 százalékos marzzsal adnak hitelt, ez csökkenhet 2,5 százalékra, ha budapesti bankközi kamatláb (bubor) helyett a MNB által adott 0 százalékos hitelt adják tovább a bankok. Az alacsonyabb kamat alacsonyabb kockázatot is jelent, ez a marzsot lefelé szoríthatja. Vagyis jelenleg a bankok bubor + marzson finanszírozzák a vállalkozásokat. A piaci források helyett beszálló MNB-nek köszönhetően viszont több mint 4 százalékkal csökkenhet a kamat, ezzel mérséklődik a finnanszírozás kockázata vagyis a kisebb vállalkozások esetén is csökkenhet a marzs.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hol érdemes próbálkozni?

A MNB által nyújtott hitelkeret nagy részét takarékszövetkezetek kapták, ami jó hír lehet a vidéki vállalkozásoknak, akiket jól ismernek a helyi banki kapcsolattartók. A legegyszerűbb tehát egy helyi takarék felkeresése lehet a vállalkozásoknak, ahol a nagybankokkal megegyező feltételekkel juthatnak hozzá a hitelhez, hiszen az lényegében a költségek a törvény által teljesen kötöttek. A kockázatok csökkenésével a nagyobb hitelintézetek is elkezdhetik a kisebb vállalkozások finanszírozását. Érdemes tehát itt is próbálkozni és mivel maga a hitel ennyire azonos lehet minden banknál, érdemes lehet más termékek, mint például a folyószámla vagy a szolgáltatás minősége alapján választani.

NEKED AJÁNLJUK
Brutál nyereséget jelentett a Hell Energy

2023-ban 15 milliárd 468 millió forintnyi nyereséget termelt a Hell Energy Magyarország Kft., ami majdnem 2,5 milliárddal magasabb, mint az egy évvel korábbi eredmény.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem