350 ezer magyar család gázszámláját engedik el

MTI
2013. június 26. 17:33

Csaknem 420 ezer hibás számlát küldött ki a közelmúltban a Tigáz, amiért akár százmillió forintos bírságot is kaphatna, ám a fogyasztóvédelmi hatóság kész eltekinteni ettől, ha a szolgáltató vállalja egyebek mellett azt, hogy kártalanítja az érintett fogyasztókat - közölte Németh Szilárd, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős képviselője.

Friss! A Tigáz közleménye
Az NFH vizsgálat során a számlázással kapcsolatban észrevételek érkeztek a hivatalhoz, amelyek alapján a Tigáz és a hivatal között az a megállapodás született, hogy a Társaság hatósági szerződést köt a hivatallal. Ennek értelmében azoknál a fogyasztóknál, akiknél a számla értéke magasabb volt, a szolgáltató jóváírás útján kártalanítja ügyfeleit, azoknál a fogyasztóknál pedig, akiknél alacsonyabb volt a kiszámlázott összeg, a Tigáz eltekint a különbözet megfizetésétől.

A politikus kifejtette: Hajdú-Bihar megyében a kormányhivatalhoz arról érkezett bejelentés, hogy a Tigáz által kibocsátott számlákon nem érvényesül maradéktalanul a tízszázalékos rezsicsökkentés. Az elsőfokú hatóság megállapította, hogy a panaszosnak igaza van, ezért 400 ezer forintos fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki, a bejelentőt pedig tízezer forintos kötbér illette meg - ismertette.

Mivel több hasonló panaszt is kapott, a Hajdú-Bihar megyei kormányhivatal vizsgálatot indított, és megállapította, hogy több mint 71 ezer esetben történt túlszámlázás úgy, hogy januári fogyasztást tavaly decemberiként számlázott ki a Tigáz. Az is kiderült ugyanakkor, hogy mintegy 348 ezer esetben kevesebbet számlázott ki a szolgáltató.

Mivel összesen 420 ezer családot érintő tételről van szó, a jogsértés tetemesnek mondható, így a bírság akár a százmillió forintot is elérhetné - hívta fel a figyelmet Németh Szilárd.

Rámutatott ugyanakkor arra, hogy a fogyasztóvédelmi hatóságnak nem feltétlenül a bírságolás a feladata, és kész is arra, hogy ettől elálljon. Ennek az a feltétele, hogy a Tigáz kezdeményezi egy hatósági szerződés megkötését, amelyben vállalja a több mint 71 ezer család kártalanítását, azoknál pedig, akiknek kevesebbet számlázott ki, el kell tekintenie a fennmaradó rész beszedésétől. Emellett gondoskodnia kell arról is, hogy a jövőben pontosan számláz - mondta a fideszes képviselő, aki arra kérte a Tigázt, éljen ezzel a "nagyon barátságos, nagyon békés" lehetőséggel.

A politikus szólt arról is, hogy komoly problémák vannak a gáz- és villanyszámlák formájával. Hat eljárás első fokon már le is zárult, a szolgáltatókra kiszabott büntetések összege 46 millió forint - tájékoztatott.

Elmondta, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság által számlázással, szolgáltatással kapcsolatban kiszabott bírságok összege idén már most több - 166 millió forint -, mint tavaly összesen volt.

Németh Szilárd közölte egyúttal, hogy azoknak a fogyasztóknak, akiknek a panaszai ügyében nem egyértelmű, melyik hatóságnak lenne szerepe, jogsegélyszolgálatot indítanak, és a területet jól ismerő ügyvédeket kérnek fel próbaperek indítására.

A képviselő a várható további rezsicsökkentés lépései között említette az őszi, legalább tízszázalékos energiaár-csökkentést, majd jelezte, hogy a temetkezési szolgáltatások költségének és a tűzifa árának csökkentését is megvizsgálják.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 26. szombat
Virág
47. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 26. 19:16