350 ezer magyar család gázszámláját engedik el

MTI
2013. június 26. 17:33

Csaknem 420 ezer hibás számlát küldött ki a közelmúltban a Tigáz, amiért akár százmillió forintos bírságot is kaphatna, ám a fogyasztóvédelmi hatóság kész eltekinteni ettől, ha a szolgáltató vállalja egyebek mellett azt, hogy kártalanítja az érintett fogyasztókat - közölte Németh Szilárd, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős képviselője.

Friss! A Tigáz közleménye
Az NFH vizsgálat során a számlázással kapcsolatban észrevételek érkeztek a hivatalhoz, amelyek alapján a Tigáz és a hivatal között az a megállapodás született, hogy a Társaság hatósági szerződést köt a hivatallal. Ennek értelmében azoknál a fogyasztóknál, akiknél a számla értéke magasabb volt, a szolgáltató jóváírás útján kártalanítja ügyfeleit, azoknál a fogyasztóknál pedig, akiknél alacsonyabb volt a kiszámlázott összeg, a Tigáz eltekint a különbözet megfizetésétől.

A politikus kifejtette: Hajdú-Bihar megyében a kormányhivatalhoz arról érkezett bejelentés, hogy a Tigáz által kibocsátott számlákon nem érvényesül maradéktalanul a tízszázalékos rezsicsökkentés. Az elsőfokú hatóság megállapította, hogy a panaszosnak igaza van, ezért 400 ezer forintos fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki, a bejelentőt pedig tízezer forintos kötbér illette meg - ismertette.

Mivel több hasonló panaszt is kapott, a Hajdú-Bihar megyei kormányhivatal vizsgálatot indított, és megállapította, hogy több mint 71 ezer esetben történt túlszámlázás úgy, hogy januári fogyasztást tavaly decemberiként számlázott ki a Tigáz. Az is kiderült ugyanakkor, hogy mintegy 348 ezer esetben kevesebbet számlázott ki a szolgáltató.

Mivel összesen 420 ezer családot érintő tételről van szó, a jogsértés tetemesnek mondható, így a bírság akár a százmillió forintot is elérhetné - hívta fel a figyelmet Németh Szilárd.

Rámutatott ugyanakkor arra, hogy a fogyasztóvédelmi hatóságnak nem feltétlenül a bírságolás a feladata, és kész is arra, hogy ettől elálljon. Ennek az a feltétele, hogy a Tigáz kezdeményezi egy hatósági szerződés megkötését, amelyben vállalja a több mint 71 ezer család kártalanítását, azoknál pedig, akiknek kevesebbet számlázott ki, el kell tekintenie a fennmaradó rész beszedésétől. Emellett gondoskodnia kell arról is, hogy a jövőben pontosan számláz - mondta a fideszes képviselő, aki arra kérte a Tigázt, éljen ezzel a "nagyon barátságos, nagyon békés" lehetőséggel.

A politikus szólt arról is, hogy komoly problémák vannak a gáz- és villanyszámlák formájával. Hat eljárás első fokon már le is zárult, a szolgáltatókra kiszabott büntetések összege 46 millió forint - tájékoztatott.

Elmondta, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság által számlázással, szolgáltatással kapcsolatban kiszabott bírságok összege idén már most több - 166 millió forint -, mint tavaly összesen volt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Németh Szilárd közölte egyúttal, hogy azoknak a fogyasztóknak, akiknek a panaszai ügyében nem egyértelmű, melyik hatóságnak lenne szerepe, jogsegélyszolgálatot indítanak, és a területet jól ismerő ügyvédeket kérnek fel próbaperek indítására.

A képviselő a várható további rezsicsökkentés lépései között említette az őszi, legalább tízszázalékos energiaár-csökkentést, majd jelezte, hogy a temetkezési szolgáltatások költségének és a tűzifa árának csökkentését is megvizsgálják.

 

NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 26. vasárnap
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
Hősök napja
Május 26.
Szentháromság
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 25. 19:20
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem