16 °C Budapest

Game Over: játékkonzolon gyakorolnak a valódi sebészek

2009. június 24. 12:02

A Nintendo Wii konzolja a mozgásérzékelős irányítójának köszönhetően óriási siker lett, világszerte már több, mint 50 millió példányt adtak el belőle. A rendszer előnyei azonban jóval túlmutatnak az aktív játékon.

A mozgásérzékelős irányító kezelése ugyanis némi precizitást igényel, márpedig arra igencsak szüksége van operációkor a sebészeknek. Egy egyszerű teszttel sikerült is bebizonyítani, hogy a Wii fejleszti a finom-motorikus képességeket. Nyolc egyetemi hallgatót kértek meg, hogy játsszanak a Wii-vel, mielőtt részt vesznek egy operációs gyakorlaton. A "játékos" hallgatók 48 százalékkal teljesítettek jobban, mint a "bemelegítés nélkül" érkező társaik, gyorsabbak és pontosabbak is voltak.

Noha ez a kísérlet még csak egy teljesen átlagos Wii-játékkal zajlott, hamarosan teljes operációs programcsomagot készítenek majd a hallgatók számára. Mivel a sebészi szakmában a hallgatók gyakoroltatása lényegében egyenesen a műtőasztalon zajlik, ezért a Wii nagyban felgyorsítja és biztonságosabbá teszi a hallgatók képzését. Persze vannak már műtőszimulátorok, de azok nagyon drágák és nem minden egyetem engedheti meg magának a beszerzésüket.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?