Karácsonyi téboly: könnyítsd meg az utolsó pillanatokat!

Pénzcentrum
2007. december 20. 05:40

Az utolsó órák ketyegnek és valaminek a fa alá kell kerülnie szenteste. Évről-évre rengetegen vannak, akik az utolsó pillanatra hagyják az ajándékvásárlást, nekik igyekszünk most segítséget nyújtani, hogy legalább a szükséges információkat ne az ellenséges embertömegben kelljen megszerezniük az erőltetetten mosolygó eladóktól. A következőkben röviden összefoglaltuk a slágerajándékokról szóló praktikus tippjeinket, melyekről bővebben korábbi cikksorozatunkban lehetett olvasni. Az ajándékok mellett természetesen nem megyünk el szó nélkül a karácsonyi hitelfelvétel mellett sem! Bízunk benne, hogy minden Olvasónk talál hasznos megfontolni valót az alábbi összeállításban.

Lapostévé: érdemes még várni vele?

- Amennyiben játékkonzolhoz szeretnénk csatlakoztatni a tévét, jobb választás lehet egy nagyobb felbontású LCD a plazmánál. (Ilyenkor persze figyelni kell a készülék reakcióidejére is, az általánosnak mondható 6-8 milliszekundumos érték azonban megfelelőnek mondható.)
- Ha a DVD-nézés jelenti az elsődleges felhasználási területet, akkor érdemes lehet a magasabb kontrasztarányos plazmák irányába kacsingatni annak ellenére is, hogy ezek felbontása elmarad a hasonló árkategóriájú LCD-s készülékekétől.
- Ne ájuljunk el a hatalmas számoktól, a kontrasztaránynak 10 000:1 fölött már nem sok jelentősége van, a szemünk nem érzékeli a különbséget csak a pénztárcánk!
- Összességében az LCD-ket a megfelelő kontrasztarány elérése drágítja meg, míg a plazmáknál a felbontás a mumus, így számos szakértő szerint is lehet, hogy megéri még várni a vásárlással.

Bővebben: https://www.penzcentrum.hu/cikk-1008885-1.html

Navigáció: tudd, hogy mire kell!

- A felhasználási terület döntő lehet a választás szempontjából, korántsem mindegy ugyanis, hogy egy-egy készülék milyen szoftverrel van felszerelve és meddig bírja az akkumulátora. Első lépésként gondoljuk végig, hogy egy hivatásos sofőrnek, egy ritkán autózónak vagy éppen vitorlásőrültnek, siklóernyőzőnek vesszük-e a készüléket!
- Az olcsóbb, akciós készülékek a fő útvonalakon és egy részletesebb fővárosi térképen kívül nem sok mindent tudnak, asztali töltővel sem rendelkeznek és néhány óra alatt lemerülnek. Fővárosi közlekedésre tökéletesen alkalmasak, többet azonban nem szabad elvárni ettől a 30-35 ezres árkategóriától.
- Mindig kérdezzünk rá a szoftver térképlefedettségére! A legjobb lefedettségi arányok 90% felettiek, a 40% körüli érték pedig csak a főutak és a nagyobb települések utca szintű ismeretét takarja.
- A kijelző mérete és akkumulátor élettartama mellett figyeljünk a memóriakártyával való bővíthetőségre és a szélvédőre rögzítő tartókar minőségére is, az olcsóbb modelleknél ugyanis ezek egy-egy kátyúnál nem feltétlenül rögzítik megfelelően a készüléket.

Bővebben: https://www.penzcentrum.hu/cikk-1008857-1.html

Játékkonzol: óriási eltérések vannak...

- A három versenyző (Wii, PS3, Xbox 360) közül a Nintendo Wii gépe egyértelműen más célcsoportot szólít meg, mint a Sony és a Microsoft konzolja. A Wii a hadonászós gépként vonult be a köztudatba, mely a magas felbontású grafika helyett inkább a mozgásra fekteti a hangsúlyt. A grafika szerelmeseinek egyértelműen a PS3 és az Xbox közül kell választaniuk.
- Választás után fussunk végig a következő öt szemponton, nehogy hoppon maradjon az ajándékozott szenteste: videó, hang, internetes elérés, játékvezérlők, játékok. A szükséges csatlakozókat szerezzük be, mert az alapcsomagok nem feltétlenül tartalmaznak mindent!
- Amennyiben nincs olyan tévénk, aminek van HDMI bemenete, akkor átalakító kábelt is be kell szereznünk!
- Árkategória szempontjából a Wii a legolcsóbb, a PS3 jelenti a csúcsot, a legtöbb igazán keresett játék azonban egyelőre a Microsoft készülékére jelent meg.

Bővebben: https://www.penzcentrum.hu/cikk-1008768-1.html

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Házimozi: hogy tényleg csak nézz...

- Ne vakítsanak el a wattok! Érdemes odafigyelni a rendszereken feltüntetett disztorziós arányra (mely megmutatja, hogy a hangosabb hangoknál is tisztán szólnak-e a hangfalak) és az S/N arányra, mely arra utal, hogy az erősítő mennyiben képes elkülöníteni egymástól a zenét, a beszédhangot és az egyéb háttérzörejeket.
- Amennyiben pénztárcánk engedi, érdemes az álló hangfalakat előnyben részesíteni, ezekkel ugyanis lényegesen jobb hangminőség érhető el.
- Komplett rendszerek megvétele helyett ajánlott külön beszerezni az erősítőt és a hangfalakat, a teljes rendszereknél ugyanis előfordulhat, hogy egy részleges meghibásodás esetén a tönkremenő darabokat nem lehet cserélni, a szett pedig csak együtt ér valamit. A teljes csere persze nem éppen pénztárca kímélő, jobb lehet hát előre gondolkodni...
- Ne vágjunk neki az ajándékozásnak a szükséges kábelek nélkül, kérjünk erről is felvilágosítást a vásárlás helyén!

Bővebben: https://www.penzcentrum.hu/cikk-1008926-1.html

A fenti négy slágertermék mellett újra feltérképeztük a digitális fényképezőgépek és az MP3/MP4 lejátszók piacát is, hiszen szakértők szerint ezek a készülékek is felkerülhetnek a tipikus bevásárló listákra karácsony előtt az idei évben is.

Pár napos ünnep, 7 éves hitel?

Mielőtt belevetnénk magunkat a vásárlásba és szembetalálkoznánk a kedvezőbbnél kedvezőbbnek látszó hitelajánlatokkal, gondolkodjunk el egy kicsit. Álljon itt néhány megfontolandó, az előzőek mintájára szintén pontokba szedve!

- A tévéreklámokban szereplő alacsony törlesztőrészletű személyi kölcsönök azért tűnnek olyan olcsónak, mert általában 7 év körüli futamidővel reklámozzák őket a bankok. Biztos, hogy érdemes hét évre eladósítani magunkat pár emlékezetes ünnepi pillanatért?
- Ne dőljünk be minden 0%-os THM-et hirdető ajánlatnak és ne hagyjuk megmagyarázni magunknak, hogy "ez pedig tényleg 0%-os". Leegyszerűsítve csak az a hitel 0%-os, amely valóban semmibe nem kerül, nincs kezelési költsége és egyéb kezdeti tételei, csakis a vételárat kell megfizetnünk a megfelelő futamidőre elosztva. (Más kérdés, hogy a vételárba be lehet árazni a hitel költségeit, ezért is érdemes jól körülnézni, mielőtt egy adott üzletre és hitelre letennénk a voksunkat.)
- Mielőtt bátran a hitelkártyánk után kapnánk gondoljunk bele, hogy a hitelkeret magas fokú kihasználása könnyen oda vezethet, hogy nem tudunk majd a kamatmentes perióduson belül teljes egészében törleszteni, azaz kamatköteles kötelezettségünk keletkezik. A hitelkártyák kamata havi 2-2,5%, aminél azért találhatunk kedvezőbb finanszírozási formát. Mindenképp költsünk tudatosan és igyekezzünk elkerülni, hogy a hitelkártya egyfajta rulírozó hitellé, magunk előtt görgetett adóssággá alakuljon!

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?