12 °C Budapest

Karácsonyi téboly: könnyítsd meg az utolsó pillanatokat!

Pénzcentrum
2007. december 20. 05:40

Az utolsó órák ketyegnek és valaminek a fa alá kell kerülnie szenteste. Évről-évre rengetegen vannak, akik az utolsó pillanatra hagyják az ajándékvásárlást, nekik igyekszünk most segítséget nyújtani, hogy legalább a szükséges információkat ne az ellenséges embertömegben kelljen megszerezniük az erőltetetten mosolygó eladóktól. A következőkben röviden összefoglaltuk a slágerajándékokról szóló praktikus tippjeinket, melyekről bővebben korábbi cikksorozatunkban lehetett olvasni. Az ajándékok mellett természetesen nem megyünk el szó nélkül a karácsonyi hitelfelvétel mellett sem! Bízunk benne, hogy minden Olvasónk talál hasznos megfontolni valót az alábbi összeállításban.

Lapostévé: érdemes még várni vele?

- Amennyiben játékkonzolhoz szeretnénk csatlakoztatni a tévét, jobb választás lehet egy nagyobb felbontású LCD a plazmánál. (Ilyenkor persze figyelni kell a készülék reakcióidejére is, az általánosnak mondható 6-8 milliszekundumos érték azonban megfelelőnek mondható.)
- Ha a DVD-nézés jelenti az elsődleges felhasználási területet, akkor érdemes lehet a magasabb kontrasztarányos plazmák irányába kacsingatni annak ellenére is, hogy ezek felbontása elmarad a hasonló árkategóriájú LCD-s készülékekétől.
- Ne ájuljunk el a hatalmas számoktól, a kontrasztaránynak 10 000:1 fölött már nem sok jelentősége van, a szemünk nem érzékeli a különbséget csak a pénztárcánk!
- Összességében az LCD-ket a megfelelő kontrasztarány elérése drágítja meg, míg a plazmáknál a felbontás a mumus, így számos szakértő szerint is lehet, hogy megéri még várni a vásárlással.

Bővebben: https://www.penzcentrum.hu/cikk-1008885-1.html

Navigáció: tudd, hogy mire kell!

- A felhasználási terület döntő lehet a választás szempontjából, korántsem mindegy ugyanis, hogy egy-egy készülék milyen szoftverrel van felszerelve és meddig bírja az akkumulátora. Első lépésként gondoljuk végig, hogy egy hivatásos sofőrnek, egy ritkán autózónak vagy éppen vitorlásőrültnek, siklóernyőzőnek vesszük-e a készüléket!
- Az olcsóbb, akciós készülékek a fő útvonalakon és egy részletesebb fővárosi térképen kívül nem sok mindent tudnak, asztali töltővel sem rendelkeznek és néhány óra alatt lemerülnek. Fővárosi közlekedésre tökéletesen alkalmasak, többet azonban nem szabad elvárni ettől a 30-35 ezres árkategóriától.
- Mindig kérdezzünk rá a szoftver térképlefedettségére! A legjobb lefedettségi arányok 90% felettiek, a 40% körüli érték pedig csak a főutak és a nagyobb települések utca szintű ismeretét takarja.
- A kijelző mérete és akkumulátor élettartama mellett figyeljünk a memóriakártyával való bővíthetőségre és a szélvédőre rögzítő tartókar minőségére is, az olcsóbb modelleknél ugyanis ezek egy-egy kátyúnál nem feltétlenül rögzítik megfelelően a készüléket.

Bővebben: https://www.penzcentrum.hu/cikk-1008857-1.html

Játékkonzol: óriási eltérések vannak...

- A három versenyző (Wii, PS3, Xbox 360) közül a Nintendo Wii gépe egyértelműen más célcsoportot szólít meg, mint a Sony és a Microsoft konzolja. A Wii a hadonászós gépként vonult be a köztudatba, mely a magas felbontású grafika helyett inkább a mozgásra fekteti a hangsúlyt. A grafika szerelmeseinek egyértelműen a PS3 és az Xbox közül kell választaniuk.
- Választás után fussunk végig a következő öt szemponton, nehogy hoppon maradjon az ajándékozott szenteste: videó, hang, internetes elérés, játékvezérlők, játékok. A szükséges csatlakozókat szerezzük be, mert az alapcsomagok nem feltétlenül tartalmaznak mindent!
- Amennyiben nincs olyan tévénk, aminek van HDMI bemenete, akkor átalakító kábelt is be kell szereznünk!
- Árkategória szempontjából a Wii a legolcsóbb, a PS3 jelenti a csúcsot, a legtöbb igazán keresett játék azonban egyelőre a Microsoft készülékére jelent meg.

Bővebben: https://www.penzcentrum.hu/cikk-1008768-1.html

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Házimozi: hogy tényleg csak nézz...

- Ne vakítsanak el a wattok! Érdemes odafigyelni a rendszereken feltüntetett disztorziós arányra (mely megmutatja, hogy a hangosabb hangoknál is tisztán szólnak-e a hangfalak) és az S/N arányra, mely arra utal, hogy az erősítő mennyiben képes elkülöníteni egymástól a zenét, a beszédhangot és az egyéb háttérzörejeket.
- Amennyiben pénztárcánk engedi, érdemes az álló hangfalakat előnyben részesíteni, ezekkel ugyanis lényegesen jobb hangminőség érhető el.
- Komplett rendszerek megvétele helyett ajánlott külön beszerezni az erősítőt és a hangfalakat, a teljes rendszereknél ugyanis előfordulhat, hogy egy részleges meghibásodás esetén a tönkremenő darabokat nem lehet cserélni, a szett pedig csak együtt ér valamit. A teljes csere persze nem éppen pénztárca kímélő, jobb lehet hát előre gondolkodni...
- Ne vágjunk neki az ajándékozásnak a szükséges kábelek nélkül, kérjünk erről is felvilágosítást a vásárlás helyén!

Bővebben: https://www.penzcentrum.hu/cikk-1008926-1.html

A fenti négy slágertermék mellett újra feltérképeztük a digitális fényképezőgépek és az MP3/MP4 lejátszók piacát is, hiszen szakértők szerint ezek a készülékek is felkerülhetnek a tipikus bevásárló listákra karácsony előtt az idei évben is.

Pár napos ünnep, 7 éves hitel?

Mielőtt belevetnénk magunkat a vásárlásba és szembetalálkoznánk a kedvezőbbnél kedvezőbbnek látszó hitelajánlatokkal, gondolkodjunk el egy kicsit. Álljon itt néhány megfontolandó, az előzőek mintájára szintén pontokba szedve!

- A tévéreklámokban szereplő alacsony törlesztőrészletű személyi kölcsönök azért tűnnek olyan olcsónak, mert általában 7 év körüli futamidővel reklámozzák őket a bankok. Biztos, hogy érdemes hét évre eladósítani magunkat pár emlékezetes ünnepi pillanatért?
- Ne dőljünk be minden 0%-os THM-et hirdető ajánlatnak és ne hagyjuk megmagyarázni magunknak, hogy "ez pedig tényleg 0%-os". Leegyszerűsítve csak az a hitel 0%-os, amely valóban semmibe nem kerül, nincs kezelési költsége és egyéb kezdeti tételei, csakis a vételárat kell megfizetnünk a megfelelő futamidőre elosztva. (Más kérdés, hogy a vételárba be lehet árazni a hitel költségeit, ezért is érdemes jól körülnézni, mielőtt egy adott üzletre és hitelre letennénk a voksunkat.)
- Mielőtt bátran a hitelkártyánk után kapnánk gondoljunk bele, hogy a hitelkeret magas fokú kihasználása könnyen oda vezethet, hogy nem tudunk majd a kamatmentes perióduson belül teljes egészében törleszteni, azaz kamatköteles kötelezettségünk keletkezik. A hitelkártyák kamata havi 2-2,5%, aminél azért találhatunk kedvezőbb finanszírozási formát. Mindenképp költsünk tudatosan és igyekezzünk elkerülni, hogy a hitelkártya egyfajta rulírozó hitellé, magunk előtt görgetett adóssággá alakuljon!

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem