6 °C Budapest

Nagy karácsonyi ajándékkörkép: mennyit költs a játékkonzolokra?

Pénzcentrum
2007. december 7. 05:40

A játékkonzolok közötti háború vége egyelőre nem látszik, hiszen mindig lesznek újabb és újabb fejlesztések, de a jelenben nem árt, ha megfelelően tájékozottak vagyunk arról, mit is teszünk a fa alá, ha éppen valamilyen konzollal szeretnénk meglepni szeretteinket. Így aztán ellátogattunk az egyik nagy elektronikai áruházláncba, hogy minél többet megtudhassunk arról, melyiket miért lehet érdemes beszerezni.

Melyik a legmenőbb?


Nintendo Wii
Forrás: wiihaw.com
Mi is többször adunk hírt arról, hogy az értékesítések tekintetében hogyan áll a három nagy versenyző. Nem tesszük ezt most sem másként, indítsuk tehát a tippözönt azzal, miből, mennyi kelt el, hol állnak a gyártók.

Amerikában nyáron az egyértelmű nyertes a Wii lett, ugyanis júliusban az NPD Group piackutató cég adatai szerint összesen több konzolt adtak el, mint Xbox 360-at és PS3-at együttvéve.

Persze a konzolok vizsgálatánál azt is figyelni kell, hogy milyen típusú embernek szánjuk ajándékként a játékot. A szakik ugyanis úgy vélik, hogy az egyes típusokat más-más célközönség számára találták ki. Ez igaz is, hiszen a Wii például egészen más játékélményt képes biztosítani, mint társai, köszönhetően a játékok által igényelt mozgásnak. Ezt megerősítette az elektronikai áruházlánc igen segítőkész fiatal eladója, aki elárulta, hogy a három versenyző közül az Xbox 360 a kedvence.

Milyen verzió?


Microsoft Xbox 360
Forrás: www.ddgamepro.com
A hetedik generációs konzolok közül aki a Wii-re szavaz, annak csak egyfajta konfigurációt kell figyelnie, ezzel ellentétben a hazánkban legrégebben kapható Xbox 360 három formában is elérhető, mást és mást tud a Core, a Premium és az Elite rendszer, s mást találhatunk mellettük a csomagolásban.

Az itthon legkésőbb megjelenő PlayStation 3 négy különböző hardverű modellel jött ki a piacra a 20, 40, 60, illetve 80 GB modellekkel, igaz ezek közül itthon csupán a 40 és 60 GB-s modellek kaphatóak, ráadásul ez utóbbiból már nem gyártanak többet az európai piacra.

Játszani akarsz vele karácsonykor - egy kicsit gyakorlatiasan...

Ha már eldöntöttük, melyik konzolt szeretnénk a fa alá rejteni csillogó, vagy éppen mértéktartó csomagolásban, s azt is eldöntöttük, hogy ajándékbontás után rögtön ki is próbáljuk, akkor nem árt, ha előre gondolkodunk, mi kell még ahhoz, hogy üzemelhessen a játék.


Sony PlayStation 3
Forrás: home.btconnect.com
A hozzáértő szakemberek öt alapvető szempontot javasolnak, amin érdemes végigszaladni még lehetőleg karácsony előtt, nehogy hoppon maradjunk. Az öt szempont: videó, hang, internetes elérés, játékvezérlők, játékok.

Már az első szempont is érdekes kérdéseket vet fel, hiszen nem elég magát a konzolt megszerezni, azt csatlakoztatni is kell valamihez, amit televíziónak neveznek, de nem mindegy, hogy milyen bemenetek találhatóak azon a bizonyos készüléken.

A HD-kimenettel rendelkező konzolokhoz (a PS3 és az XBOX) olyan televízió szükséges, amelynek van HDMI bemenete. Akkor sem kell kétségbe esni, ha nincs ilyen készülékünk, ugyanis a probléma áthidalható átalakító kábelekkel.

Szerencsés esetben ezeket csomagolják a játékhoz (például az Xbox 360 Elite esetében), de nem árt, ha gondosan áttanulmányozzuk a csomagolást annak érdekében, hogy megtudjuk, mit is rejt a csomag, és beszerezni inkább a pótlólagos kábelt, minthogy könnyes szemű csemetéinket próbáljuk meg felvidítani, illetve magunkat megóvni a csalódástól. Ugyanezt a problémakört - ha nem HDTV-nk van - végig kell játszani a hang ki- és bemenetek területén is.

Az internetes hozzáférés biztosítása is kulcskérdés lehet, ha igénybe szeretnénk venni a konzolok gyártói által kínált online lehetőségeket. A vezeték nélküli hálózat esetén arról kell megbizonyosodni, hogy a játék rendelkezik-e megfelelő adapterrel, ha pedig vezetékes az otthoni hálózat, abban az esetben pedig arról bizonyosudjunk meg, hogy megvan-e a megfelelő Ethernet kábelünk.

Amennyiben többen is szeretnék ugyanazon alkalommal játszani, akkor egy játékvezérlő nem lesz elég, pedig általában csak egy kontrollert kapunk pénzünkért cserébe. A külön kiegészítők megvásárlásáért pedig újabb pénzt kell kiadni, érdemes legalább fejenként egy vezérlőt vásárolni az élvezhetőség kedvéért.

Mit lehet beletenni?

És végül, de nem utolsó sorban az sem mindegy, kapunk-e, és ha igen, milyen játékot az adott konzolhoz. Az Xbox 360 a CD-n és DVD-n kívül képes lejátszani a legújabb HD-DVD formátumot is. De nagyon fontos, hogy másolt lemezeket nem játszik le a konzol. A PS3 a CD-k és DVD-k mellett a Blu-ray lemezeket fogadja még el.

Mennyit kell kivenni a pénztárcából?

Ha már nagyjából tisztában vagyunk azzal, hogy melyik konzol mit is tud, akkor nem árt, ha vetünk némi pillantást az árcédulára is. A legolcsóbb kategóriába a Wii tartozik, melynek ára 60 ezer forintnál kezdődik. Ezt követi az Xbox 360, melynek legolcsóbb kategóriája 70 ezer forintos.

Árban a pálmát egyértelműen a PlayStation 3 viszi el, melyet 100 ezer forintos nagyságrendben árusítanak, igaz az eladó szerint az árkülönbség csupán annak köszönhető, hogy a konzol új, nem régen dobták piacra. Ennek alapján tehát érdemes elgondolkodnunk azon, hogy mennyit adunk ki a "játékos" karácsonyra.

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?