Nagy karácsonyi ajándékkörkép: mennyit költs a játékkonzolokra?

Pénzcentrum
2007. december 7. 05:40

A játékkonzolok közötti háború vége egyelőre nem látszik, hiszen mindig lesznek újabb és újabb fejlesztések, de a jelenben nem árt, ha megfelelően tájékozottak vagyunk arról, mit is teszünk a fa alá, ha éppen valamilyen konzollal szeretnénk meglepni szeretteinket. Így aztán ellátogattunk az egyik nagy elektronikai áruházláncba, hogy minél többet megtudhassunk arról, melyiket miért lehet érdemes beszerezni.

Melyik a legmenőbb?


Nintendo Wii
Forrás: wiihaw.com
Mi is többször adunk hírt arról, hogy az értékesítések tekintetében hogyan áll a három nagy versenyző. Nem tesszük ezt most sem másként, indítsuk tehát a tippözönt azzal, miből, mennyi kelt el, hol állnak a gyártók.

Amerikában nyáron az egyértelmű nyertes a Wii lett, ugyanis júliusban az NPD Group piackutató cég adatai szerint összesen több konzolt adtak el, mint Xbox 360-at és PS3-at együttvéve.

Persze a konzolok vizsgálatánál azt is figyelni kell, hogy milyen típusú embernek szánjuk ajándékként a játékot. A szakik ugyanis úgy vélik, hogy az egyes típusokat más-más célközönség számára találták ki. Ez igaz is, hiszen a Wii például egészen más játékélményt képes biztosítani, mint társai, köszönhetően a játékok által igényelt mozgásnak. Ezt megerősítette az elektronikai áruházlánc igen segítőkész fiatal eladója, aki elárulta, hogy a három versenyző közül az Xbox 360 a kedvence.

Milyen verzió?


Microsoft Xbox 360
Forrás: www.ddgamepro.com
A hetedik generációs konzolok közül aki a Wii-re szavaz, annak csak egyfajta konfigurációt kell figyelnie, ezzel ellentétben a hazánkban legrégebben kapható Xbox 360 három formában is elérhető, mást és mást tud a Core, a Premium és az Elite rendszer, s mást találhatunk mellettük a csomagolásban.

Az itthon legkésőbb megjelenő PlayStation 3 négy különböző hardverű modellel jött ki a piacra a 20, 40, 60, illetve 80 GB modellekkel, igaz ezek közül itthon csupán a 40 és 60 GB-s modellek kaphatóak, ráadásul ez utóbbiból már nem gyártanak többet az európai piacra.

Játszani akarsz vele karácsonykor - egy kicsit gyakorlatiasan...

Ha már eldöntöttük, melyik konzolt szeretnénk a fa alá rejteni csillogó, vagy éppen mértéktartó csomagolásban, s azt is eldöntöttük, hogy ajándékbontás után rögtön ki is próbáljuk, akkor nem árt, ha előre gondolkodunk, mi kell még ahhoz, hogy üzemelhessen a játék.


Sony PlayStation 3
Forrás: home.btconnect.com
A hozzáértő szakemberek öt alapvető szempontot javasolnak, amin érdemes végigszaladni még lehetőleg karácsony előtt, nehogy hoppon maradjunk. Az öt szempont: videó, hang, internetes elérés, játékvezérlők, játékok.

Már az első szempont is érdekes kérdéseket vet fel, hiszen nem elég magát a konzolt megszerezni, azt csatlakoztatni is kell valamihez, amit televíziónak neveznek, de nem mindegy, hogy milyen bemenetek találhatóak azon a bizonyos készüléken.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A HD-kimenettel rendelkező konzolokhoz (a PS3 és az XBOX) olyan televízió szükséges, amelynek van HDMI bemenete. Akkor sem kell kétségbe esni, ha nincs ilyen készülékünk, ugyanis a probléma áthidalható átalakító kábelekkel.

Szerencsés esetben ezeket csomagolják a játékhoz (például az Xbox 360 Elite esetében), de nem árt, ha gondosan áttanulmányozzuk a csomagolást annak érdekében, hogy megtudjuk, mit is rejt a csomag, és beszerezni inkább a pótlólagos kábelt, minthogy könnyes szemű csemetéinket próbáljuk meg felvidítani, illetve magunkat megóvni a csalódástól. Ugyanezt a problémakört - ha nem HDTV-nk van - végig kell játszani a hang ki- és bemenetek területén is.

Az internetes hozzáférés biztosítása is kulcskérdés lehet, ha igénybe szeretnénk venni a konzolok gyártói által kínált online lehetőségeket. A vezeték nélküli hálózat esetén arról kell megbizonyosodni, hogy a játék rendelkezik-e megfelelő adapterrel, ha pedig vezetékes az otthoni hálózat, abban az esetben pedig arról bizonyosudjunk meg, hogy megvan-e a megfelelő Ethernet kábelünk.

Amennyiben többen is szeretnék ugyanazon alkalommal játszani, akkor egy játékvezérlő nem lesz elég, pedig általában csak egy kontrollert kapunk pénzünkért cserébe. A külön kiegészítők megvásárlásáért pedig újabb pénzt kell kiadni, érdemes legalább fejenként egy vezérlőt vásárolni az élvezhetőség kedvéért.

Mit lehet beletenni?

És végül, de nem utolsó sorban az sem mindegy, kapunk-e, és ha igen, milyen játékot az adott konzolhoz. Az Xbox 360 a CD-n és DVD-n kívül képes lejátszani a legújabb HD-DVD formátumot is. De nagyon fontos, hogy másolt lemezeket nem játszik le a konzol. A PS3 a CD-k és DVD-k mellett a Blu-ray lemezeket fogadja még el.

Mennyit kell kivenni a pénztárcából?

Ha már nagyjából tisztában vagyunk azzal, hogy melyik konzol mit is tud, akkor nem árt, ha vetünk némi pillantást az árcédulára is. A legolcsóbb kategóriába a Wii tartozik, melynek ára 60 ezer forintnál kezdődik. Ezt követi az Xbox 360, melynek legolcsóbb kategóriája 70 ezer forintos.

Árban a pálmát egyértelműen a PlayStation 3 viszi el, melyet 100 ezer forintos nagyságrendben árusítanak, igaz az eladó szerint az árkülönbség csupán annak köszönhető, hogy a konzol új, nem régen dobták piacra. Ennek alapján tehát érdemes elgondolkodnunk azon, hogy mennyit adunk ki a "játékos" karácsonyra.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 15. szombat
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem