2007 a vírusok éve lesz a McAfee szerint

Pénzcentrum
2006. december 8. 13:00

Online újságunk hasábjain egyre gyakrabban találkozhatnak olvasóink különböző adathalászó csalók szerkesztőségünkbe is eljutatott e-maileivel. A vírusvédelmi programok egyik legrangosabb megmérettetésén, a Virus Bulletin tesztjén 100 százalékos minősítést elnyerő McAfee nemrég közzé tette a 2007-es évre vonatkozó, biztonsági fenyegetésekkel kapcsolatos előrejelzéseit.

Az elemzés egyik legfontosabb következtetése, hogy a már több mint 217 000 különböző típusú ismert támadási mód ellenére még több ezer az ismeretlen biztonsági fenyegetés, s egyre tisztábban látható, hogy mind több kártevőt szervezett professzionális bűnőzői csoportok engednek útjára.

Jeff Green, a McAfee Avert Labs alelnöke szerint a számítógépek rövid idő alatt mindennapi életünk részévé váltak, és ennek következtében megemelkedett a pénzügyi nyereség lehetősége a kártevők kiagyalói számára. A technika pedig egyre kifinomultabb, s nehezebb feladattá válik "mezei" felhasználók számára a kártékony programok felismerése, és elkerülése.

Egyre több ál-honlap

Egyre többen próbálkoznak az adathalászattal, vagyis a phisinggel. Az elmúlt hetek során leleplezett ál-levelek rávilágítanak arra, hogy hazánk is az internetes csalók célpontjává vált. Ezek a levelek általában valamilyen felhívást tartalmaznak, és az ügyfelek, ha az e-mailben található linkre kattintanak, bizony az eredeti honlaphoz megszólalásig hasonló lapra jutnak, melyet csalók készítettek. A gyakorlatlan felhasználó pedig könnyen kiadja adatait, mellyel később a csalók visszaélhetnek (például banki átutalások).

Növekvő spam-tömeg

A McAfee előrejelzése szerint egyre több nem kívánatos e-mail levélszemét (spam) kerül kiküldésre jövőre. A képet tartalmazó spamek száma az elmúlt időszak során óriási növekedésnek indult, novemberben az összes megkapott spamek mintegy 40 százalékát tették ki, míg tavaly ez kevesebb mint 10 százalék volt. A kép-spamek egyébként annak köszönhetik egyre növekvő népszerűségüket, hogy ezek általában háromszor nagyobbak, mint a sima szöveg alapú levelek, így a rosszakarók könnyebben elérik céljukat, azaz a sávszélesség nagyobb leterhelését.

A video-fájlok növekvő népszerűsége új célpontot jelent

A fájlmegosztó honlapok elszaporodásával, és növekvő használatával meg fog nőni a videofájlokon keresztüli támadások száma. Hasonló módon például a képfájlokon keresztüli fertőzésekhez, melyek az Internet Explorer egyik sebezhető pontját használták ki.

Mobilvírusok elterjedése

A technikai innovációk következtében egyre inkább megvalósul a különböző mobiltelefonokon használatos és a számítógépekre telepített platformok egymáshoz való közeledése. Az okostelefonok elterjedése szintén kulcsszerepet játszik a kártevők átvándorlásában a személyi számítógépekről a tenyérnyi készülékekre. Növekszik a különböző eszközök közötti fertőzés lehetősége az összekapcsolódási formák szélesedésével (például Bluetooth, SMS, azonnali üzenetküldés, e-mail, Wi-Fi, USB, audió, videó és a Web).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

2006 során a mobilra vírust készítők megpróbálkoztak a PC-ről mobilra és mobilról PC-re fertőző vírusok kifejlesztésével. A számítógépről telefonra terjesztés módszerei már kialakultak, az egyik kártevő egy okostelefon szinkronizálása közben csúszik át a mobilra. Az ellenkező irányú fertőzés módszerei még gyerekcipőben járnak, azonban a McAfee arra számít, hogy ez a forma jövőre új stádiumba lép.

Az idei évben megtörtént az első SmiShing támadás is, ez a csalásforma az elektronikus levelezésben ismert, fentebb már említett phishing technológiáján alapul. A mobiltelefonra települő kémprogramok képesek nyomon követni a hívásokat, és SMS-eket, vagy ezeket a rövid szöveges üzeneteket ellopni olyan módon, hogy azokat nem csupán a címzett számára, hanem még egy telefonra továbbítják. Egy másik program a telefon mikrofonját képes titokban bekapcsolni, míg előfordul, amelyik a kamera használatával él vissza.

Egyéb kártevőkkel kapcsolatos előrejelzések

Egyre szélesebb körben várható a reklámprogramok elterjedése, bár a McAfee reményei szerint a jelenleginél kevésbé kellemetlen módon. Az adatlopás egyre nagyobb publicitást kap, annak ellenére, hogy az esetek száma várhatóan stabil marad.

Növekedni fog a zombi-gépek száma, amelyeket anélkül használnak a virtuális bűnözők, hogy arról tulajdonosaik tudomást szereznének. Reneszánszukat élik majd azok a vírusok, melyek fájlokat módosítanak, törölnek. Azok a programok, melyeket a hackerek hagynak maguk mögött a későbbi visszatérés megkönnyítése érdekében (rootkitek) szintén elterjednek majd.

Emelkedni fog a programok felfedezett sérülékenységeinek száma, ami leginkább annak köszönhető hogy egyre több és hatékonyabb tesztprogramot fejlesztenek ki. Idén egyébként a Microsoft több hibát fedezett fel és javított ki, mint 2004 és 2005 során összesen.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. május 28. 16:06