29 °C Budapest

2007 a vírusok éve lesz a McAfee szerint

Pénzcentrum
2006. december 8. 13:00

Online újságunk hasábjain egyre gyakrabban találkozhatnak olvasóink különböző adathalászó csalók szerkesztőségünkbe is eljutatott e-maileivel. A vírusvédelmi programok egyik legrangosabb megmérettetésén, a Virus Bulletin tesztjén 100 százalékos minősítést elnyerő McAfee nemrég közzé tette a 2007-es évre vonatkozó, biztonsági fenyegetésekkel kapcsolatos előrejelzéseit.

Az elemzés egyik legfontosabb következtetése, hogy a már több mint 217 000 különböző típusú ismert támadási mód ellenére még több ezer az ismeretlen biztonsági fenyegetés, s egyre tisztábban látható, hogy mind több kártevőt szervezett professzionális bűnőzői csoportok engednek útjára.

Jeff Green, a McAfee Avert Labs alelnöke szerint a számítógépek rövid idő alatt mindennapi életünk részévé váltak, és ennek következtében megemelkedett a pénzügyi nyereség lehetősége a kártevők kiagyalói számára. A technika pedig egyre kifinomultabb, s nehezebb feladattá válik "mezei" felhasználók számára a kártékony programok felismerése, és elkerülése.

Egyre több ál-honlap

Egyre többen próbálkoznak az adathalászattal, vagyis a phisinggel. Az elmúlt hetek során leleplezett ál-levelek rávilágítanak arra, hogy hazánk is az internetes csalók célpontjává vált. Ezek a levelek általában valamilyen felhívást tartalmaznak, és az ügyfelek, ha az e-mailben található linkre kattintanak, bizony az eredeti honlaphoz megszólalásig hasonló lapra jutnak, melyet csalók készítettek. A gyakorlatlan felhasználó pedig könnyen kiadja adatait, mellyel később a csalók visszaélhetnek (például banki átutalások).

Növekvő spam-tömeg

A McAfee előrejelzése szerint egyre több nem kívánatos e-mail levélszemét (spam) kerül kiküldésre jövőre. A képet tartalmazó spamek száma az elmúlt időszak során óriási növekedésnek indult, novemberben az összes megkapott spamek mintegy 40 százalékát tették ki, míg tavaly ez kevesebb mint 10 százalék volt. A kép-spamek egyébként annak köszönhetik egyre növekvő népszerűségüket, hogy ezek általában háromszor nagyobbak, mint a sima szöveg alapú levelek, így a rosszakarók könnyebben elérik céljukat, azaz a sávszélesség nagyobb leterhelését.

A video-fájlok növekvő népszerűsége új célpontot jelent

A fájlmegosztó honlapok elszaporodásával, és növekvő használatával meg fog nőni a videofájlokon keresztüli támadások száma. Hasonló módon például a képfájlokon keresztüli fertőzésekhez, melyek az Internet Explorer egyik sebezhető pontját használták ki.

Mobilvírusok elterjedése

A technikai innovációk következtében egyre inkább megvalósul a különböző mobiltelefonokon használatos és a számítógépekre telepített platformok egymáshoz való közeledése. Az okostelefonok elterjedése szintén kulcsszerepet játszik a kártevők átvándorlásában a személyi számítógépekről a tenyérnyi készülékekre. Növekszik a különböző eszközök közötti fertőzés lehetősége az összekapcsolódási formák szélesedésével (például Bluetooth, SMS, azonnali üzenetküldés, e-mail, Wi-Fi, USB, audió, videó és a Web).

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

2006 során a mobilra vírust készítők megpróbálkoztak a PC-ről mobilra és mobilról PC-re fertőző vírusok kifejlesztésével. A számítógépről telefonra terjesztés módszerei már kialakultak, az egyik kártevő egy okostelefon szinkronizálása közben csúszik át a mobilra. Az ellenkező irányú fertőzés módszerei még gyerekcipőben járnak, azonban a McAfee arra számít, hogy ez a forma jövőre új stádiumba lép.

Az idei évben megtörtént az első SmiShing támadás is, ez a csalásforma az elektronikus levelezésben ismert, fentebb már említett phishing technológiáján alapul. A mobiltelefonra települő kémprogramok képesek nyomon követni a hívásokat, és SMS-eket, vagy ezeket a rövid szöveges üzeneteket ellopni olyan módon, hogy azokat nem csupán a címzett számára, hanem még egy telefonra továbbítják. Egy másik program a telefon mikrofonját képes titokban bekapcsolni, míg előfordul, amelyik a kamera használatával él vissza.

Egyéb kártevőkkel kapcsolatos előrejelzések

Egyre szélesebb körben várható a reklámprogramok elterjedése, bár a McAfee reményei szerint a jelenleginél kevésbé kellemetlen módon. Az adatlopás egyre nagyobb publicitást kap, annak ellenére, hogy az esetek száma várhatóan stabil marad.

Növekedni fog a zombi-gépek száma, amelyeket anélkül használnak a virtuális bűnözők, hogy arról tulajdonosaik tudomást szereznének. Reneszánszukat élik majd azok a vírusok, melyek fájlokat módosítanak, törölnek. Azok a programok, melyeket a hackerek hagynak maguk mögött a későbbi visszatérés megkönnyítése érdekében (rootkitek) szintén elterjednek majd.

Emelkedni fog a programok felfedezett sérülékenységeinek száma, ami leginkább annak köszönhető hogy egyre több és hatékonyabb tesztprogramot fejlesztenek ki. Idén egyébként a Microsoft több hibát fedezett fel és javított ki, mint 2004 és 2005 során összesen.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22