13 °C Budapest

Figyelj az új trükkökre! - Veszélyek a neten...

Pénzcentrum
2006. június 12. 08:30

Évről-évre hódítanak az internetes csalások különböző válfajai, ma azonban a sértettek akár már pár ezer forintnak megfelelő dollár befektetésével visszavághatnak, illetve megpróbálhatják visszaszerezni elveszett vagyonukat. Csak nehogy visszafele süljön el a puska! Jelen összeállításunkban áttekintjük, mik a legújabb trükkök, melyekkel a csalók pénzt próbálnak kicsikarni, vagy egyszerűen ellopni tőlünk.



A legújabb példa

A legújabb e-mail áradat a tengerentúlon a "Lawsuit against you", azaz "per ön ellen" tárggyal terjed és hibátlan jogi nyelven íródva arról igyekszik meggyőzni a címzettet, hogy a feladó kéretlen faxot kapott tőle, amiért a törvények értelmében ő akár pert is indíthat, de ettől egy szerényebb összeg (500 dollár) fejében eltekint. Meggyőzésképpen a levélben szerepel egy precedens értékű ítélet, melyben a Hooters étteremláncot 11 millió dollárra büntették a kéretlen faxolásért.

A levélhez természetesen tartozik egy csatolmány is, mely elszabadítja a gépen azt a férget, ami automatikusan begyűjti az összes contact-unk e-mail címét és "Paris Hilton sex video" tárggyal továbbküldi magát mindenkinek.

Mit lehet tenni?

Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a csalások új generációja ellen egyszerűen nem lehet szoftveres úton fellépni, hiszen egyre inkább a bizalom és a meggyőzés kerül előtérbe a támadóknál, amit pedig a gép felhasználója "akar", azt programokkal nem lehet megtiltani.

A TrendMicro biztonsági cég vezetője kiemelte, a támadók egyre gondosabban készítik elő akcióikat, olvassák a legfontosabb híreket, hogy sokak számára érdekes című leveleket küldjenek. Az akciót követően szintén a sajtó segítségével értékelik az akciót és tanulnak az esetleges hibákból.

Érdemes tudni, hogy ma már azért vagyunk leginkább veszélyben, mert a sajtó globálisan rengeteget foglalkozik a kérdéssel (oktató jelleggel). A hatalmas adatlopási botrányok szétkürtölését követően a legtöbben szinte várják, hogy értesítsék őket, ők is az áldozatok között vannak. Az ilyen e-mailek megnyitása már önmagában is elég lehet, a legtöbbször azonban az áldozatok még adatot is szolgáltatnak a valódi támadóknak.

Másodszándékból támadnak!

Mivel a híreket követő netezők egyre óvatosabbak, a fifikás csalók már két körben támadnak. Erre volt példa a Citibank ügyfeleinek címzett idei egyik akció is, melynek keretében mindenkit értesítettek egy e-mailben, hogy számlájuk csalás áldozatául eshetett. Az első levélben nem írták biztosra a tényt és nem kértek semmilyen személyes adatot, ezzel gyakorlatilag meg is teremtették a bizalmat.

A második felvonásban értesítették a célpontokat, hogy sajnos az adott számla tényleg a veszélyeztetettek között van, így adategyeztetésre van szükség. Becslések szerint a második levelet megkapók mintegy 60%-a megbízott a levél írójában és kiszolgáltatta bizalmas adatait, ahelyett hogy rögtön felhívta volna a bankját.

Újítani muszáj!

Mivel tapasztalatok szerint egyre kevesebben dőlnek be a hagyományos trükköknek, a támadóknak újabb és újabb cselekkel kell előállniuk a siker érdekében. Minden arra megy ki, hogy a felhasználó megnyissa a levelet, esetleg a csatolmányt, ekkor ugyanis már könnyű egy olyan programot felvinni a gépre, ami követi a billentyűleütéseket, vagy esetleg képes átvenni a gép feletti teljes irányítást.

A csalóknak persze már találékonynak sem kell lenniük, a feketepiacon ugyanis kapható a "Hacker's Handbook" című DVD, mely a Trend Micro vezetője szerint egész szép kis tipp arzenált vonultat fel.

Ma már az sem akadály, ha ötlet sincs és programozni sem tudunk, a belépési korlátok teljesen eltűntek a piacról. Akad már olyan orosz weblap is, melyen 20 dollárért rendes spyware csomagot kapunk WebAttecker néven. Kérdés persze, hogy nem sül-e el visszafelé a puska és nem válnak-e a csalni vágyókból magukat felkínáló áldozatok...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem