Rés a pajzson - nem tökéletes a bankok védelmi rendszere...

Pénzcentrum
2006. november 23. 14:00

Ki hinné, de van valami, ami még nagyobb fejfájást okoz a bankoknak, mint az úgynevezett phishing, méghozzá a fizikai adatlopás. Néhányan egyszerűen csak kisétálnak az ajtón az adatokkal...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Lehet bármilyen erős a védelmi rendszer, ha nem vezetnek be diszkriminatív intézkedéseket az egyes alkalmazottak hozzáférésével kapcsolatosan, az végzetes sérülékenységet eredményez. Ha bárki fizikailag hozzáférhet egy bank rendszeréhez, az a vég mondta el Carmen Oveissi Field, egy new yorki tanácsadó.

A bankok, különösen Európában, illetve az Egyesült Államokban óriási összegeket költenek számítógépes rendszereik legyőzhetetlenné tételére, és az adatkiadás veszélyeire való figyelmeztetésre. Számtalan bank már az elektronikus bankoláshoz kialakított honlapján figyelmeztetést helyezett el az adatlopó e-mailekkel kapcsolatban. Ha még jobban elterjed a phishing az az Internet bankolás végét jelentheti, hiszen az ügyfelek elveszítik az elektronikus rendszerbe vetett bizalmukat.

Azonban még a phishingnél is nagyobb fenyegetést jelent a titkos ügyféladatok fizikai eltulajdonítása bennfentesek, vagy kémek révén. Ez a módszer egyre könnyebb, mivel a bankok körében egyre elterjedtebb az adatbázis-kezelés, illetve egyéb szolgáltatások kihelyezése.

Nemrégiben történt, hogy takarítószemélyzetnek beöltözött tolvajoknak majdnem sikerült 400 millió dollárt ellopni a Sumitomo Mitsui londoni ágától. Olyan programokat telepítettek, amelyek rögzítettek minden egyes billentyűütést, olyan számítógépekre, melyeket a nemzetközi átutalásokhoz használtak. Ezeket az információkat felhasználva óriási pénzmennyiséget akartak egy izraeli bankba utalni, de a tranzakció az utolsó pillanatban meghiúsult, mert közbelépett a rendőrség.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?