28 °C Budapest

Ne engedd magad kifosztani - van megoldás: védekezz!

Pénzcentrum
2006. november 15. 16:00

Alig egy hete száradt meg a virtuális tinta azon a beszámolón, amelynek keretében az online csalások elszaporodására figyelmeztettük olvasóinkat, máris itt vannak a tippek az angol kollégáktól ezeknek kivédésére. Lássuk, mit tudnak a szigeten lakók!

Egy Nagy-Britanniában elkészült felmérés szerint minden tizedik online vásárló "szarvashibát" követ el internetes bevásárlásai során, nem ritka, hogy védtelenül hagyott felületeken szinte ajándékként ajánlják fel a banki adatokat, vagy kávézókban és könyvtárakban szabadon használható számítógépeken nyitnak meg olyan oldalakat, amelyek mindenképp biztonságos kapcsolatot igényelnének.

Íme 8 tipp a csatornán túlról, amelyeket a magyar vásárlóknak is érdemes megszívlelni mielőtt leülnének a gép elé, hogy mentesülve a karácsonyi forgatag nyomásától, a kényelmes fotelukban ülve intézzék el a nagy bevásárlást.

Figyelmeztetés a PC-dtől

Telepíts a gépedre és frissítsd rendszeresen az vírus- és kémprogram-keresőt, illetve tűzfalat, és használd a lehető legnagyobb biztonságot adó böngészőt!

Hozzáférés

Érdemes fokozott óvatossággal bánni azokkal a gépekkel, amelyekhez mások is hozzáférhetnek, így például az internet kávézóban és a könyvtárakban található terminálokkal szemben.

Szerezz védettséget!

Nézz utána, hogy a kártyád kibocsátója biztosít-e olyan szolgáltatást, amelynek keretében az internetes vásárlás esetén plusz PIN kódot kér be. Tartsd ezeket az adatokat biztonságban és semmi esetre se írd le őket!

Ne spórolj az idővel!

Minden esetben írd be az általad keresett oldal címét a keresőbe, ne használj más oldalakon vagy e-mailekben szereplő linkeket, és semmiképpen ne add ki az adataidat ilyen esetben!

Online vásárlás

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ellenőrizd, hogy az az oldal, amelyen keresztül vásárolsz biztonságos-e (egy lezárt lakatot vagy egy teljes egész kulcsot kell látnod a képernyő szélén)! A https:// protokollt használó kereskedelmi oldalak általában biztonságosabbak.

A már ismerős az igazi

Használj olyan oldalakat, amelyeket már ismersz! Ha valami újat szeretnél kipróbálni, akkor nem árt, ha először utánanézel a cégnek, akár a telefonszámnak és a postai címnek is.

Telefonon semmit!

Erősen kezdj el gyanakodni, ha a "bankod" vagy a "rendőrség" telefonon olyan adatokat szeretne tőled, mint a PIN kódod vagy a számlaszámod, vajon miért szeretnék ezeket az adatokat, és kik vannak a vonal másik végén.

Fizetési igazolás

Tarts meg az online fizetésekről szóló visszaigazolásokat, és vesd össze a havi számlabizonylatoddal, így hamar kiderülhet ha valami turpisság van a dologban!

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem