27 °C Budapest

Ne engedd magad kifosztani - van megoldás: védekezz!

Pénzcentrum
2006. november 15. 16:00

Alig egy hete száradt meg a virtuális tinta azon a beszámolón, amelynek keretében az online csalások elszaporodására figyelmeztettük olvasóinkat, máris itt vannak a tippek az angol kollégáktól ezeknek kivédésére. Lássuk, mit tudnak a szigeten lakók!

Egy Nagy-Britanniában elkészült felmérés szerint minden tizedik online vásárló "szarvashibát" követ el internetes bevásárlásai során, nem ritka, hogy védtelenül hagyott felületeken szinte ajándékként ajánlják fel a banki adatokat, vagy kávézókban és könyvtárakban szabadon használható számítógépeken nyitnak meg olyan oldalakat, amelyek mindenképp biztonságos kapcsolatot igényelnének.

Íme 8 tipp a csatornán túlról, amelyeket a magyar vásárlóknak is érdemes megszívlelni mielőtt leülnének a gép elé, hogy mentesülve a karácsonyi forgatag nyomásától, a kényelmes fotelukban ülve intézzék el a nagy bevásárlást.

Figyelmeztetés a PC-dtől

Telepíts a gépedre és frissítsd rendszeresen az vírus- és kémprogram-keresőt, illetve tűzfalat, és használd a lehető legnagyobb biztonságot adó böngészőt!

Hozzáférés

Érdemes fokozott óvatossággal bánni azokkal a gépekkel, amelyekhez mások is hozzáférhetnek, így például az internet kávézóban és a könyvtárakban található terminálokkal szemben.

Szerezz védettséget!

Nézz utána, hogy a kártyád kibocsátója biztosít-e olyan szolgáltatást, amelynek keretében az internetes vásárlás esetén plusz PIN kódot kér be. Tartsd ezeket az adatokat biztonságban és semmi esetre se írd le őket!

Ne spórolj az idővel!

Minden esetben írd be az általad keresett oldal címét a keresőbe, ne használj más oldalakon vagy e-mailekben szereplő linkeket, és semmiképpen ne add ki az adataidat ilyen esetben!

Online vásárlás

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ellenőrizd, hogy az az oldal, amelyen keresztül vásárolsz biztonságos-e (egy lezárt lakatot vagy egy teljes egész kulcsot kell látnod a képernyő szélén)! A https:// protokollt használó kereskedelmi oldalak általában biztonságosabbak.

A már ismerős az igazi

Használj olyan oldalakat, amelyeket már ismersz! Ha valami újat szeretnél kipróbálni, akkor nem árt, ha először utánanézel a cégnek, akár a telefonszámnak és a postai címnek is.

Telefonon semmit!

Erősen kezdj el gyanakodni, ha a "bankod" vagy a "rendőrség" telefonon olyan adatokat szeretne tőled, mint a PIN kódod vagy a számlaszámod, vajon miért szeretnék ezeket az adatokat, és kik vannak a vonal másik végén.

Fizetési igazolás

Tarts meg az online fizetésekről szóló visszaigazolásokat, és vesd össze a havi számlabizonylatoddal, így hamar kiderülhet ha valami turpisság van a dologban!

Másodszor emel bért idén a Rossmann

300 millió forintot fordít munkatársai fizetéseinek növelésére az idén 30 éves drogéria, amely tavaly elnyerte a Kincentric Legjobb Munkahely díját.

A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 25. hétfő
Eufrozina, Kende
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM