Vírusos SMS-ek, ébredő mobilos csalók... Hogyan védekezhetsz?

Pénzcentrum
2006. december 5. 08:00

Ami az Egyesült Államokban ma már tömegjelenség, az néhány éven belül hazánkban is megjelenhet...ez általánosságban is igaz, nem még ha komoly pénzre menő csalási módszerekről van szó! Az USA lakosai mára megtapasztalhatták, hogy az e-mailes spam áradat mellett olykor-olykor váratlanul, ismeretlenektől kapnak kéretlen SMS-eket. A legnagyobb probléma kétségtelenül az, hogy ezen esetek gyakorisága drámai ütemben növekszik és ezzel egyenes arányban terjednek a vírusok, kémprogramok és hasonló finomságok. Mivel nem túl egészséges, hogy bárki belehallgathat beszélgetéseinkbe és folyamatosan zaklathat, megéri megnézni, milyen védekezési lehetőségei vannak a mobilosoknak!

A veszélyek...

Az internetező célcsoport körében vélhetően nem szorul magyarázatra a mobil spam kifejezés, mely a kéretlen SMS-ek zaklató hatásán túl további veszélyeket is rejt. A közelmúlt tengerentúli tapasztalatai alapján azt lehet mondani, hogy az e-mailben már egyszer bevált csalásokat igyekeznek az elkövetők mobilon is elsütni, így nem ritka, hogy bizalmas adatok begyűjtésére játszanak, hogy kifoszthassák az áldozatokat.

Az egyik legutóbbi próbálkozás keretein belül egy online randiszolgáltatást ajánlottak a címzettek figyelmébe, a regisztráció során azonban vírus kerülhetett a felhasználók számítógépére, majd a rendszerből érkező SMS-ek révén a mobiltelefonjaikra is.

Emellett szinte természetes módon megjelentek mobilon is a kémprogramok, melyek egyszeri "begyűjtése" után az elkövető bármikor lehallgathatja a beszélgetéseket.

Jelenleg persze még nem túl komoly a helyzet, a Symantec kutatása szerint 600 számítógépes vírusra jut egy mobil fertőzés, ez is elégnek bizonyult azonban ahhoz, hogy a nagyobb cégek megoldásokat fejlesszenek ki a mobilos védekezésre. (A mobil-vírusirtók egyelőre még gyerekcipőben járnak, nem minden készüléktípushoz elérhetőek és működési problémáik is vannak, amint arra a későbbiekben visszatérünk.)

A megoldások

A Symantec az elmúlt hetek során mutatta be mobil antivírus szoftverének legújabb verzióját, mely a Windows Mobile operációs rendszerrel működő telefonokon futtatható. A programba az időzített vírusellenőrzés mellett a gyanús üzenetek karanténba zárása és a real-time, folyamatos ellenőrzés is beépítésre került.

A McAfee rendszere képes blokkolni a gyanús üzeneteket, valamint felismeri és megtisztítja a fertőzött file-okat, mielőtt azok futtatásra kerülnének.

Az F-Secure hamarosan olyan szoftverrel lép a piacra, amibe tűzfal is be lesz építve. A biztonságra szakosodott cégek mellett a mobilszolgáltatók is egyre inkább kénytelenek intézkedéseket hozni, hogy megtarthassák ügyfeleiket, illetve hogy azok ne lépjenek át szűkebb szolgáltatási kört tartalmazó (ezáltal veszélytelenebb) csomagokba. A Verizon Wireless a közelmúltban perelt be egy ismeretlen szolgáltatót, aki kéretlen SMS-ek tízezreit zúdította ügyfeleire, melyekben olcsó gyógyszerek mellett egyes vállalatok részvényeit ajánlotta figyelmükbe. A Cingular Wireless mostanra odáig jutott, hogy maga próbálja elérhetővé tenni a vírusirtó programokat egyes készülékek tulajdonosai számára. (Meg kell persze jegyezni, hogy az USA-ban az ügyfeleknek az SMS-ek fogadásáért is fizetniük kell, a spam üzenetek így duplán kellemetlenek. A Ferris Research kutatása szerint az Egyesült Államokban idén 800 millióra emelkedhet az SMS spamek száma a tavalyi 500 millióról.)

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A piacon jelenleg elérhető legismertebb programok paramétereit a következő táblázatban foglaltuk össze:


Hogyan is működik? Na itt a probléma!

Ugyanúgy, mint a hagyományos számítógépes vírusirtóknál, a mobilra kidolgozott szoftvert is le kell tölteni, amit megtehetünk egy mobil website-ról, de akár számítógépről is feltölthetjük a telefonra. (A programok ezt követően automatikusan frissítik magukat, a felhasználóknak nem kell folyton a letöltésekkel bajlódniuk.)

A szoftverek a telefon működése közben a háttérben folyamatosan ellenőrzik a file-okat (e-maileket, SMS-eket és egyéb dokumentumokat), amikor pedig bármi gyanúsat észlelnek, egy felugró ablak formájában hozzák a felhasználó tudtára, hogy valaki az éppen futtatni vagy megnyitni kívánt programon keresztül hozzáférhet adataikhoz.

Érdemes azonban szem előtt tartani, hogy a mobiltelefonok processzor teljesítménye és memória kapacitása jelentősen elmarad a számítógépekétől, így a vírusirtók gyakran teljesen leterhelik a készülékeket, melyek ezért folyamatos hibaüzenetekkel reagálnak. (A telefonok gyakran figyelmeztetnek memóriahiányra hivatkozva, hogy azonnal be kell zárni néhány alkalmazást, a gyártók szerint azonban az új verziók gyorsabbak és egyszerűbbek lesznek...)

A vírusirtó szoftverek árait és a fenti problémákat szemlélve sok független biztonságtechnikai szakértő szerint még nem jött el az ideje annak, hogy meg kellene venni ezeket a programokat, a csalások jelenlegi elterjedtségi foka mellett ugyanis egyelőre (!) elégnek bizonyulhat a prudens mobilhasználat. Ehhez hozzátartozik például, hogy a készülék Bluetooth vételi funkcióját le kell kapcsolni, ha éppen nincs rá szükségünk, hiszen ennek aktiválása nagymértékben növeli a veszélyeztetettséget.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm