Kémprogram irtót telepít egy trójai

Pénzcentrum
2006. november 10. 08:40

Az elmúlt hetekben számos olyan hír jelent meg különböző nemzetközi szakmai oldalakon, mely sajnálatos módon a VirusBuster-t egy spyware programmal keveri össze. A VirusBurst nevű alkalmazás egy megtévesztő spyware irtó program, mely hamis riasztásokat tesz közzé azért, hogy rávegye a gyanútlan felhasználót a szoftver kereskedelmi verziójának megvásárlására.

A VirusBurst egy olyan anti-spyware program, melyet leggyakrabban egy trójai installál fel a számítógépre, azonban annak kézi telepítése is lehetséges a www.virusbusrst.com honlapról. A program súlyosabb problémát az első esetben okozhat, hiszen akkor a felhasználó tudta és belegyezése nélkül települ az adott számítógépre, azt állítva magáról, hogy eltávolítja a kémprogramokat, ezzel szemben manipulált üzeneteivel mindössze a program megvásárlásra próbálja rákényszeríteni a felhasználókat, ehhez pedig a biztonsági üzenetekhez megtévesztően hasonló ablakokat jelenít meg. Emellett megváltoztatja az Internet Explorer alapértelmezett honlapjait és kártékony weblapokra irányítja át a böngészőt, és még akkor is felugró (pop-up) reklám ablakokat nyit, ha ezt a funkciót a felhasználó korábban már letiltotta a böngészőben. A kártékony program figyeli a felhasználó számítógépes szokásait, képes lefoglalni a teljes processzor kapacitást és internet sávszélességet, így lelassíthatja vagy akár meg is szakíthatja a munkafolyamatokat.

A VirusBurst kézi eltávolítása a már futó folyamat leállításával, a program által létrehozott EXE, DLL és más egyéb telepített fájlok felismerésével és eltávolításával, valamint a megfelelő regisztrációs bejegyzés törlésével lehetséges - javasolja Szappanos Gábor a VirusBuster vezető szakértője.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20