Brutális díjemelésre derült fény egyes bankoknál

Pénzcentrum
2013. október 17. 11:22

Brutális díjemelések a bankoknál A jelek szerint a nagyobb bankok biztosan behajtják a tranzakciós adó miatt kieső bevételeik egy részét. Elsősorban a mikro- és a kisvállalkozásokat szemelték ki erre a célra, egyes cégek azzal szembesülhetnek, hogy a számlavezetés több ezer forinttal emelkedett az elmúlt hónapban, de több banknál jelentősen nőtt a készpénzfelvétel díja és az átutalás költsége. A legérdekesebb, hogy egyes bankok csak néhány hónapig szedik be a szokásos díjak többszörösét az ügyfeleiktől.

"A nyáron egyszer már néhány száz forinttal 990 forintra megemelt számlacsomagom díja hírtelen 3 690 forint lett" - panaszkodott a minap a Pénzcentrum.hu egyik olvasója. Utánajártunk a dolognak, és kiderült, hogy több bank is drasztikusan emelte díjait az elmúlt időszakban. Az úgynevezett csomagdíjak többszörösére emelkedtek néhány hónapra.

Minden jel arra utal, hogy ezekben az esetekben nem másról van szó, mint a nyáron kivetett 208 százalékos különadó továbbhárításáról. A kormány azért vetette ki ezt a különadót a bankokra, mert a terveivel ellentétben sokkal kevesebb folyt be az államkasszába a tranzakciós illetékből. Így a bankoknak több részletben az első negyedévben befizetett összes tranzakciós illeték 208 százalékát még be kell adni a közösbe.

Brutális díjemelések

Egyértelműen látszik, hogy leginkább a vállalkozókkal fizettetik meg a díjemeléseket. Főleg azon cégek vezetői törhetik a fejüket, hogyan gazdálkodják ki a sokszor több tízezer forintos többletköltséget, amelyek árbevétele elmarad attól a szinttől, ahol már személyre/cégre szabott ajánlatot kaphatnak egy-egy hitelintézettől. A nekik szánt számlacsomagok közül több esetében többszörösére emelkedtek a díjak. A tavasszal bemutatott körképünk nyertese, a K&H Start számlájának díja például 990 forintról 3690 forintra nőtt. De ezt a bank csak január 1-ig szedi be, onnan ez a költség 1390 forintra mérséklődik. De a bank emeli a készpénzfelvételi és átutalási díjakat, a bankkártya éves díját és az ATM készpénzfelvételi díjakat, de ezek a költségek is újra mérséklődnek majd a következő év első napjától.

De van olyan is, ami drága marad, nem csökken majd a bankkártya éves díja, a mobilbank havi díja, az SMS díj, a készpénzbefizetés díja és a kártyaletiltás díja sem. Sőt, a számlavezetési díj sem minden számlacsomagnál csökken majd.

A BankRáció.hu bankszámlaösszehasonlító oldal segítségével azt is kiszámoltuk, hogy egyes vállalkozásoknak mit jelentenek ezek a megemelkedett költségek, és mennyivel kerülhet majd kevesebbe a bankolás jövőre. Cikkünk második oldalán mutatjuk az összes díjváltozást egyben. >>


 


Átlagos működés mellett egy kis cégnek brutális költségekkel kell szembesülnie az év végéig. Ezek a vállalkozások az év utolsó néhány hónapjában annyit fizetnek a banki szolgáltatásokért, mint eddig egy egész évben. Arányaiban ezek a kis induló vállalkozások fizetnek a legtöbbet, de a nagyobbacska cégek is több tízezer forittal fizetnek most többet.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A CIB és az OTP is drágított

A CIB szeptember végétől jelentősen megemelte számlavezetési díjait, a készpénzfelvételi és átutalási díjakat, a bankkártya éves díját és az ATM készpénzfelvételi díjakat, melyeket majd január egytől csökkenteni fog. Itt is a kisvállalkozások jártak a legrosszabbul.


Ahogy jól látszik a számokból, a CIB-nél is hasonló változásokról van szó, mint a K&H esetében. Év végéig a válalkozások brutális díjakkal találkozhatnak. A pénzintézetek valószínűleg arra számítanak, hogy ügyfeleik nem váltanak bankot a néhány hónapos díjemelés alatt és ezzel a lépéssel nagyban csökkenteni tudják az adó által okozott veszteségeket. Az UniCredit és az Erste bank is próbálta áthárítani a tranzakciós illeték elmaradása miatt kivetett különadót, de az előbbi bank elvetette az ötletet, míg az Erste e hónap végéig gondolkodik azon, hogy az eredetileg kivetett tranzakciós illeték arányában beszedje-e a plusz díjat.


Az OTP Bank is díjat emel, utalások, devizautalások, készpénzfelvétel és bankkártya éves díja nő (ezeket a változásokat nem tudtuk teljes mértékben lekövetni a rengeteg hirdetmény és azok módosításai miatt). De az jól látszik, hogy hasonlóan nagyléptékű változásokról van szó. A díjak csökkenésére itt jövő év májusáig kell várni, de van, ami csak 2016-ban mérséklődhet a hirdetmény szerint (persze, ha addig nem változik semmi).

Pénzcentrum vélemény
Az is elmondható, hogy a felhozott példák mellett a legtöbb bank díjat emel, a fenti esetek inkább csak azért ilyen figyelemfelkeltőek, mert jelentős emelésekről van szó, bár ezek ideje korlátozott.

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy ezek a lépések a legjobb bizonyítékai annak, hogy a bankszektor már nem visel el több terhet. A hasonló megoldások ügyfélvesztéssel járhatnak, amit úgy látszik kénytelenek megkockáztatni a hitelintézetek.

Azt már nem is kell mondanunk, hogy a vállalkozásoknak miért rossz a jelenlegi helyzet: költségeik egy fontos része teljesen kiszámíthatatlanná válik.

Díjemelések

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 14. vasárnap
Tibor
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem