2 °C Budapest

Alapszámlát vezet be a kormány: bárki igényelheti

Pénzcentrum
2013. október 7. 15:45

Néhány hete havi kétszeri ingyenes készpénzfelvételt ígértek a kormánypártok a választóknak, és ettől az ígérettől most már nem tudnak visszatáncolni. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) most látszólag emeli a tétet: egy új, a bankok által kötelezően nyújtandó, az ügyfelek számára viszont csak választható alapszámla konstrukcióval tenné olcsóbbá a bankolást - értesült a Portfolio.hu.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Alapszámla konstrukcióval lesz ingyenes a készpénzfelvétel

Az NGM a Portfolio.hu értesülése szerint egy olyan alapszámla csomagot tenne kötelezően elérhetővé a bankoknál, amelyet bárki igénybe vehet attól függetlenül, hogy mekkora jövedelemmel rendelkezik. Így nem minden számla esetében lenne havonta kétszer ingyenes a készpénzfelvétel, hanem csak az alapszámlával rendelkezőknél.

A javaslatban szereplő alapszámla főbb paraméterei:

- A készpénzfelvétel a bank saját ATM-hálózatán belül 150 ezer forintig havi két felvételnél ingyenes, a 6 ezrelékes tranzakciós illetéket a bank fizeti meg

- 100 ezer forintig az összes átutalás ingyenes, a 3 ezrelékes illetéket szintén a bank fizeti meg

- A számlákhoz járó bankkártya éves díja nem haladhatja meg az 5 ezer forintot

- A számlavezetési díj legfeljebb havi 1000 forint lehet, így a kártyadíjjal együtt legfeljebb 17 ezer forintba kerülhet évente a számlavezetés

- A már számlával rendelkezők is korlátozás nélkül nyithatnak alapszámlát

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hogyan változhat a készpénzhasználat?

A javaslat az eredetileg feltételezetthez képest kisebb mértékben befolyásolhatja a készpénzhasználat irányába az ügyfelek szokásait, tekintve hogy az alapszámla konstrukció leginkább a nagyon alacsony jövedelmű, eddig is túlnyomó részben készpénzt használó rétegek számára lehet kelendő.

Az átlagos, vagy ehhez hasonló jövedelemmel rendelkezők már eddig is nyithattak a javaslatban szereplőnél akár jobb kondíciókkal is bankszámlát, a lényeges különbség csak a feltétel nélküliségen van. Ez azt jelenti, hogy a bankok azokat az ügyfeleket is (kötelezően) megszólítják, akik eddig nem bankoltak. Így elképzelhető, hogy az intézkedés inkább a készpénzmentesítést segíti elő azáltal, hogy az eddig készpénzt használóknak olcsó számlacsomagot biztosít.

 

 

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?