Bankszövetség: Havi 40 ezer forintig legyen ingyenes a készpénz

Pénzcentrum
2013. október 11. 14:56

Havi 40 ezer forint ingyenes készpénzfelvételt támogatna a Bankszövetség - mondta a szervezet főtitkára az InfoRádiónak. Kovács Levente szerint ha túl nagy a készpénzforgalom, akkor nő a fekete gazdaság mértéke, és adó oldalról nagyobb a veszteség, mint amennyit a tranzakciós illeték az államháztartásnak a konyhára hoz.

Kovács Levente kifejtette, hogy miután a lakosság még nem minden helyzetben tud bankkártyával fizetni, indokolhatónak tartják, hogy bizonyos alacsony összegű készpénzhez ingyenesen tudjanak hozzájutni az ügyfelek. Ennek mértéke a banki adatbázisok elemzése szerint számlánként 40 ezer forint.

Ezért a Bankszövetség azt az álláspontot képviseli, hogy amennyiben lesz ingyenes készpénzfelvétel, annak mértékét ezen a szinten húzzák meg, annak érdekében, hogy a gazdaságot ne szürkítsük - közölte a szervezet főtitkára.

Azt is tudatta: indifferens egy bank számára, hogy az ügyfelek egyszeri vagy kétszeri ingyenes felvétellel jutnak a 40 ezer forinthoz. Nem a darabszámon, hanem az összegen van a hangsúly - jelezte.

Arról is szót ejtett, hogy véleményük szerint etikátlan lenne az ingyenes készpénzfelvételhez tranzakciós illetéket kötni.

Ennek kapcsán elmondta, hogy amennyiben a bankoknak tranzakciós illetéket kell fizetniük a készpénzfelvétel után, akkor ez 40 ezer forint esetében 120 forintot jelentene. Ám ha azt is figyelembe vesszük, hogy egy ügyfél esetleg nem minden vásárlása alkalmával kap számlát, akkor akár egy esetet tekintve is az elmaradt áfa-bevétel pontosan annyi, mint amennyit tranzakciós adóként a bankszektor befizet.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ez azt is jelenti, hogy végül a kieső adóbevétel többszöröse lesz a bankok által befizetett tranzakciós illetékeknek - mutatott rá Kovács Levente.

Úgy vélte, a kormányzati elképzeléseket érdemesebb lenne egy alapszámla-típusú bankszámla-konstrukcióba csomagolni. Ha ebbe építenék az ingyenes készpénzfelvételt, azzal az európai uniós integrációs irányba haladnánk Magyarországon is - fűzte hozzá a Bankszövetség főtitkára.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 18. 19:20