10 °C Budapest

Bankszövetség: Havi 40 ezer forintig legyen ingyenes a készpénz

Pénzcentrum
2013. október 11. 14:56

Havi 40 ezer forint ingyenes készpénzfelvételt támogatna a Bankszövetség - mondta a szervezet főtitkára az InfoRádiónak. Kovács Levente szerint ha túl nagy a készpénzforgalom, akkor nő a fekete gazdaság mértéke, és adó oldalról nagyobb a veszteség, mint amennyit a tranzakciós illeték az államháztartásnak a konyhára hoz.

Kovács Levente kifejtette, hogy miután a lakosság még nem minden helyzetben tud bankkártyával fizetni, indokolhatónak tartják, hogy bizonyos alacsony összegű készpénzhez ingyenesen tudjanak hozzájutni az ügyfelek. Ennek mértéke a banki adatbázisok elemzése szerint számlánként 40 ezer forint.

Ezért a Bankszövetség azt az álláspontot képviseli, hogy amennyiben lesz ingyenes készpénzfelvétel, annak mértékét ezen a szinten húzzák meg, annak érdekében, hogy a gazdaságot ne szürkítsük - közölte a szervezet főtitkára.

Azt is tudatta: indifferens egy bank számára, hogy az ügyfelek egyszeri vagy kétszeri ingyenes felvétellel jutnak a 40 ezer forinthoz. Nem a darabszámon, hanem az összegen van a hangsúly - jelezte.

Arról is szót ejtett, hogy véleményük szerint etikátlan lenne az ingyenes készpénzfelvételhez tranzakciós illetéket kötni.

Ennek kapcsán elmondta, hogy amennyiben a bankoknak tranzakciós illetéket kell fizetniük a készpénzfelvétel után, akkor ez 40 ezer forint esetében 120 forintot jelentene. Ám ha azt is figyelembe vesszük, hogy egy ügyfél esetleg nem minden vásárlása alkalmával kap számlát, akkor akár egy esetet tekintve is az elmaradt áfa-bevétel pontosan annyi, mint amennyit tranzakciós adóként a bankszektor befizet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ez azt is jelenti, hogy végül a kieső adóbevétel többszöröse lesz a bankok által befizetett tranzakciós illetékeknek - mutatott rá Kovács Levente.

Úgy vélte, a kormányzati elképzeléseket érdemesebb lenne egy alapszámla-típusú bankszámla-konstrukcióba csomagolni. Ha ebbe építenék az ingyenes készpénzfelvételt, azzal az európai uniós integrációs irányba haladnánk Magyarországon is - fűzte hozzá a Bankszövetség főtitkára.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. március 2. 17:32
A kölcsönök részbeni előtörlesztésével csökkenthetjük a teljes visszafizetendő összeget, hiszen keve...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 2. 16:38
Nem vettem és nem adtam el semmit. Osztalékot öt cégtől is kaptam: T, NWBI, OHI, PFC, ABBV.Változáso...
Holdblog  |  2024. március 2. 09:07
Sose becsüld alá a piac és a technológia erejét! Azon tengerentúli olaj- és gázcégek, amelyek az új...
Összkép  |  2024. március 1. 19:03
A vezető globális elemző intézetek anyagaiból összeáll egy kép arról, hogy milyen elvek szerint kezd...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 2. szombat
Lujza
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm