4 °C Budapest

Még a fizetésnél is sokat buknak a magyar családok

Pénzcentrum
2013. október 2. 05:05

Háromszor annyi készpénzt veszünk fel, mint amennyit bankkártyával költünk. De még így is jobbak vagyunk, mint 3 éve, egyre többet kerül elő a bankkártya a boltokban, akár kisebb összegek esetén is. - derül ki az MNB legfrisebb statisztikájából.

Egyre drágább a készpénzfelvétel a bankoknál. A nagyobb jóváírás nélkül is elérhető számlacsomagok például már egyáltalán nem kínálnak ingyenes készpénzhez jutást. Ennek ellenére még mindig háromszor annyi pénzt veszünk fel az ATM-ekből, mint amennyit kártyával elköltünk. Pedig ez társadalmi szinten milliárdos költséget jelent, de a tranzakciós áthárítása miatt több ezer forinttal lehet magasabb a banki költségünk havonta.

2013 első félévében minden egyes kártyával elköltött forintra jutott 3,2 forint készpénz, amit az ATM-ből vettünk ki. De már ez is óriási javulásnak számít a 2010-es 4,2-es arányhoz képest.

Míg készpénzt átlagosan 50 ezer forintot veszünk fel, addig egy kártyahasználat során csak 663 forintot költünk. Akik használják tehát a kártyájukat, azok szívesen fizetnek vele, akár a kisebb dolgokért is. Tehát nagy valószínűséggel nem gondolják úgy, hogy ezzel megnyújtanák a vásárlás folyamatát. Ehhez talán annak is köze van, hogy őrületes sebességgel terjed az  érintéssel történő fizetés, ami már a tranzakciók közel 3 százalékát jelenti.

A folyamatokon lényegesen nem változtatott a tranzakciós illetékkel, nagy kiugrás nem látható. Az idő előrehaladtával egyre többen használnak bankkártyát, egyre kisebb a készpénz aránya a gazdaságban, de ez törvényszerű a technológiák fejlődésével és olcsóbbá válásával.. Ezt a pozitív változást áshatja alá, ha a készpénzfelvétel ingyenes lesz. Valószínűleg a kormány is rájött erre és ezért merült fel a kártyás vásárlások utáni tranzakciós illeték eltörlése.

Hiszen nem csak a kártyás vásárlás lehet illetékmentes, de a kormány célja szerint az ügyfeleknek ingyenes lesz a készpénzfelvétel is 150 ezer forintig. Ezzel gyakorlatilag tehát a költségek kiegyenlítődnek a két fizetési forma között, kérdés, hogy a bankok milyen formában hárítják át a pénzfelvétel esetén befizetett illetéket, ha közvetlenül nem tudják érvényesíteni az áraikban. A kártyás vásárlásra nem érdemes, hiszen akkor a maguk számára is leginkább költséghatékony fizetési formát lehetetlenítenék el. Tippünk szerint a kártyadíj, számlavezetési díj és az egyéb elektronikus tranzakciók drágítása marad az egyetlen alternatíva.

NEKED AJÁNLJUK
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 4. 16:10