3 °C Budapest

Még a fizetésnél is sokat buknak a magyar családok

Pénzcentrum
2013. október 2. 05:05

Háromszor annyi készpénzt veszünk fel, mint amennyit bankkártyával költünk. De még így is jobbak vagyunk, mint 3 éve, egyre többet kerül elő a bankkártya a boltokban, akár kisebb összegek esetén is. - derül ki az MNB legfrisebb statisztikájából.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Egyre drágább a készpénzfelvétel a bankoknál. A nagyobb jóváírás nélkül is elérhető számlacsomagok például már egyáltalán nem kínálnak ingyenes készpénzhez jutást. Ennek ellenére még mindig háromszor annyi pénzt veszünk fel az ATM-ekből, mint amennyit kártyával elköltünk. Pedig ez társadalmi szinten milliárdos költséget jelent, de a tranzakciós áthárítása miatt több ezer forinttal lehet magasabb a banki költségünk havonta.

2013 első félévében minden egyes kártyával elköltött forintra jutott 3,2 forint készpénz, amit az ATM-ből vettünk ki. De már ez is óriási javulásnak számít a 2010-es 4,2-es arányhoz képest.

Míg készpénzt átlagosan 50 ezer forintot veszünk fel, addig egy kártyahasználat során csak 663 forintot költünk. Akik használják tehát a kártyájukat, azok szívesen fizetnek vele, akár a kisebb dolgokért is. Tehát nagy valószínűséggel nem gondolják úgy, hogy ezzel megnyújtanák a vásárlás folyamatát. Ehhez talán annak is köze van, hogy őrületes sebességgel terjed az  érintéssel történő fizetés, ami már a tranzakciók közel 3 százalékát jelenti.

A folyamatokon lényegesen nem változtatott a tranzakciós illetékkel, nagy kiugrás nem látható. Az idő előrehaladtával egyre többen használnak bankkártyát, egyre kisebb a készpénz aránya a gazdaságban, de ez törvényszerű a technológiák fejlődésével és olcsóbbá válásával.. Ezt a pozitív változást áshatja alá, ha a készpénzfelvétel ingyenes lesz. Valószínűleg a kormány is rájött erre és ezért merült fel a kártyás vásárlások utáni tranzakciós illeték eltörlése.

Hiszen nem csak a kártyás vásárlás lehet illetékmentes, de a kormány célja szerint az ügyfeleknek ingyenes lesz a készpénzfelvétel is 150 ezer forintig. Ezzel gyakorlatilag tehát a költségek kiegyenlítődnek a két fizetési forma között, kérdés, hogy a bankok milyen formában hárítják át a pénzfelvétel esetén befizetett illetéket, ha közvetlenül nem tudják érvényesíteni az áraikban. A kártyás vásárlásra nem érdemes, hiszen akkor a maguk számára is leginkább költséghatékony fizetési formát lehetetlenítenék el. Tippünk szerint a kártyadíj, számlavezetési díj és az egyéb elektronikus tranzakciók drágítása marad az egyetlen alternatíva.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?