Elbukott az alapszámla, ingyenes lesz havi két készpénzfelvétel

Pénzcentrum
2013. október 9. 14:02

Jövő héten beadják a parlamentnek azt a javaslatot, amely eltörli a kártyás fizetések utáni tranzakciós illetéket, és ingyenessé teszi a havi kétszeri pénzfelvételt 150 ezer forintig, mondta Rogán Antal a Fidesz frakcióvezetője az Indexnek.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a kormány lesöpörte az asztalról Varga Mihályék bankoknak kedvezőbb javaslatát. A gazdasági tárca a Portfolio.hu értesülése szerint egy olyan javaslatot dolgozott ki, amely kötelezővé tette volna a bankokban az alapszámla bevezetését, a kedvezmények pedig csak az alapszámlásokra vonatkoztak volna. Korábban azonban már érkeztek arról hírek, hogy a Fidesz vezetése az NGM javaslatát a bankok lobbijának tekinti, mivel az kisebb veszteséget okozott volna a pénzintézeteknek, mint a Rogánék-féle ötlet.

A tranzakciós illeték bevezetése miatt elképesztő mértékben megugrottak a bankolás költségei, a kormány az adócsökkentéssel saját intézkedését korrigálná.

A havi kétszeri, 150 ezer forintig ingyenes készpénzfelvétel viszont a készpénzhasználat felé tereli a lakosságot, ami nem jó. A készpénz ugyanis a korrupció és a feketegazdaság kedvenc búvóhelye. Az elektronikus pénzforgalmat sokkal könnyebb ellenőrizni, és sokkal nehezebb átutalások vagy kártyás fizetés útján adót csalni, csúszópénzt fizetni vagy jövedelmeket elhallgatni. A bankjegyek útját viszont szinte lehetetlen vagy legalábbis nehézkesebb feltérképezni.

Nem is csoda, hogy a Magyar Nemzeti Bank évek óta a készpénzhasználat visszaszorítása mellett kampányol, ezzel érvelt legutóbb a Bankszövetség is. Legutóbb 100 milliárd forintra becsülték a készpénzben tobzódó feketegazdaság okozta társadalmi költségeket. Az MNB adatai szerint több mint háromszor több készpénzt vesznek fel a kártyatulajdonosok, mint amennyit közvetlenül a plasztikokkal költenek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kártyás fizetés utáni tranzakciós illeték eltörlését viszont a Bankszövetség is üdvözölte, a költségvetésből a Portfolio.hu becslése szerint nagyjából 5-6 milliárd esik ki ezzel.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 16. 19:44
Starcz Ákos vezérigazgató megkeresésünkre azt mondta, szerinte ez nem kirívó egy ekkora szervezetben...
Holdblog  |  2022. május 16. 12:31
Annak ellenére, hogy a stagfláció nem elkerülhetetlen folyamat, a gazdaságra nehezedő terhek hosszú...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 14. 20:09
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 13. 07:35
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy munka miatt költöznöm kell, ezért arra gondoltam, hogy le...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?