13 °C Budapest

Elbukott az alapszámla, ingyenes lesz havi két készpénzfelvétel

Pénzcentrum
2013. október 9. 14:02

Jövő héten beadják a parlamentnek azt a javaslatot, amely eltörli a kártyás fizetések utáni tranzakciós illetéket, és ingyenessé teszi a havi kétszeri pénzfelvételt 150 ezer forintig, mondta Rogán Antal a Fidesz frakcióvezetője az Indexnek.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a kormány lesöpörte az asztalról Varga Mihályék bankoknak kedvezőbb javaslatát. A gazdasági tárca a Portfolio.hu értesülése szerint egy olyan javaslatot dolgozott ki, amely kötelezővé tette volna a bankokban az alapszámla bevezetését, a kedvezmények pedig csak az alapszámlásokra vonatkoztak volna. Korábban azonban már érkeztek arról hírek, hogy a Fidesz vezetése az NGM javaslatát a bankok lobbijának tekinti, mivel az kisebb veszteséget okozott volna a pénzintézeteknek, mint a Rogánék-féle ötlet.

A tranzakciós illeték bevezetése miatt elképesztő mértékben megugrottak a bankolás költségei, a kormány az adócsökkentéssel saját intézkedését korrigálná.

A havi kétszeri, 150 ezer forintig ingyenes készpénzfelvétel viszont a készpénzhasználat felé tereli a lakosságot, ami nem jó. A készpénz ugyanis a korrupció és a feketegazdaság kedvenc búvóhelye. Az elektronikus pénzforgalmat sokkal könnyebb ellenőrizni, és sokkal nehezebb átutalások vagy kártyás fizetés útján adót csalni, csúszópénzt fizetni vagy jövedelmeket elhallgatni. A bankjegyek útját viszont szinte lehetetlen vagy legalábbis nehézkesebb feltérképezni.

Nem is csoda, hogy a Magyar Nemzeti Bank évek óta a készpénzhasználat visszaszorítása mellett kampányol, ezzel érvelt legutóbb a Bankszövetség is. Legutóbb 100 milliárd forintra becsülték a készpénzben tobzódó feketegazdaság okozta társadalmi költségeket. Az MNB adatai szerint több mint háromszor több készpénzt vesznek fel a kártyatulajdonosok, mint amennyit közvetlenül a plasztikokkal költenek.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A kártyás fizetés utáni tranzakciós illeték eltörlését viszont a Bankszövetség is üdvözölte, a költségvetésből a Portfolio.hu becslése szerint nagyjából 5-6 milliárd esik ki ezzel.

NEKED AJÁNLJUK
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?