5 °C Budapest

Tarolnak a magyar bankok: itt vannak a legolcsóbb bankszámlák

Pénzcentrum
2013. október 5. 08:02

A nagyobb bankok túl vannak a tranzakciós illetékemelés utáni díjemeléseken. Össze is hasonlítottuk a bankok legjobb ajánlatait, amit személyre is szabhatsz a BankRáció.hu-n, hogy a legolcsóbb személyre szabott számlát is megtaláld.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Átlagos használat mellett néztük meg, hogyan változtak a banki költségek. Minden nagyobb banknál a legkedvezőbb számlacsomagot választottuk ki. A legnagyobb ellenség az idegen ATM-eknél történő készpénzfelvétel, ami nélkül a legtöbb banknál 10 ezer forint környékén megúszhatjuk éves szinten a pénzügyeink intézését. Az élen végzett OTP is azért vezeti a listát, mert a kiterjedt ATM hálózat miatt nem számoltunk ezzel a költséggel, ha például FHB gépet is találunk minden sarkot akkor jobban megérheti már a kisebbik magyar bankot felkeresni.

A listán csak 3 csomag van, ami esetén kártyás vásárláskor is fizetnünk kell a tranzakciós illetéket. A Citibank és az MKB egy az egyben áthárítja ezt a költséget, a Cibnél egy tranzakció 10 forintba kerül. Jelen esetben ez utóbbival járunk jobban, de az MNB statisztikáiból az derül ki, hogy átlagosan a 670 forintot sem éri egy kártyás vásárlás összege. Több kisebb vásárlás esetén már a Cib féle konstrukció lenne a költségesebb.

Most még jobban oda kell figyelni

Nem csak az ATM-ekre kell odafigyelni, ha a legolcsóbban akarunk kijönni. Az OTP Simple esetén például érdemes havonta két kiegészítő szolgáltatásért is fizetni, a készpénzfelvétel például sokkal drágább lenne ezek nélkül. Az sms értesítésekről le tudunk mondani, főleg azoknak felesleges, akik okostelefonjukon akármikor ellenőrizhetik számlájukat. Ha ne fix havi díja van az értesítéseknek, akkor az internetbankban beállíthatunk egy magasabb limitet, ami alatt nem értest a rendszer. Ezzel akár havi több száz forintot is spórolhatunk.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?