Egyetlen hónap alatt 13,7%-os drágulás

Pénzcentrum
2013. október 11. 11:30

Szeptemberben 1,4 százalék volt az egy évre visszatekintő drágulás - jelentette a KSH. Előzetesen a piaci várakozások mediánja 1,1 százalék volt, az augusztusi mutató 1,3% volt.

A szeptemberi inflációs adatokban ellentétes hatások érvényesülhettek. Előzetesen lehetséges felhajtó tényezőként tartották számon, hogy már jobban érződhetett a dohányárrés emelése. (Ez a hatás - bár júliusban lépett életbe a trafikrendszer - eddig nem nagyon látszódott meg az inflációs adatban.) Ezúttal valóban megjelent a felhajtó hatás, hiszen egyetlen hónap alatt 6,7%-os volt a drágulás a dohányáruk termékkörben.

A pozitív kockázati oldalon további kérdés volt, hogy a pénzügyi tranzakciós illetékek kulcsának megemelése mennyire ment át a pénzügyi szolgáltatások áraiba, illetve a taxitarifák meredek drágulását mennyire tudta megragadni az árstatisztika. Nos, az világosan látszik, hogy a tranzakciós illetéket a bankok áthárítják: egyetlen hónap 13,7%-kal drágultak a máshová nem sorolt pénzügyi szolgáltatások díjai - ezzel messze a legnagyobbat emelkedő termékkör volt szeptemberben.

Ugyanakkor ezeket a hatásokat az élelmiszer- és üzemanyagáraknál jelentkező bázishatások ellensúlyozhatták. Az élelmiszereknél valóban 0,4%-os havi áresés volt megfigyelhető, ám ez az idényáras élelmiszerek szezonális sajátosságaira vezethető vissza, a feldolgozott élelmiszerek kissé drágultak (0,2%). Az üzemanyagok ugyan az idén is drágultak az ősz elején, de tavaly ennél is nagyobb volt az árszintugrás, így ez mérsékelte az éves inflációs mutatót. Összességében mindkét termékkör esetében bejött az a várakozás, hogy inflációt mérséklő hatásokat fogunk látni szeptemberben, ám ez nem volt elég ahhoz, hogy az infláció tovább essen, ami arra utal, hogy megjelentek a mostanában teljesen hiányzó árfelhajtó erők a gazdaságban.

Hatalmas ütemben drágul a bankolás


Meglepetés faktornak mondható a tartós fogyasztási cikkek drágulása. Ez a nagy importhányadú termékkör az elmúlt időszakban látványos deflációs jeleket mutatott, ami arra utalt, hogy a szűk hazai vásárlóerő tartósan megakadályozza a gyenge forint árgyűrűzését az árakba. A mostani adat e szempontból zavarba ejtő, nem kizárt, hogy ennek az időszaknak a végét jelzi, hiszen a lakossági fogyasztás már valamelyest élénkül.

Figyelmeztető, hogy a maginflációs mutató nagyon megugrott, 3%-ról 3,5%-ra. Sőt, az évesített negyedéves mutató 5,5%, ami legalábbis azt jelzi, hogy intenzívebbé vált a piaci alapú árnyomás az utóbbi hónapokban.

Hatalmas ütemben drágul a bankolás

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A maginflációs mutató egyrészt természetesen azért magasabb, mert az állami ármeghatározású rezsiszolgáltatásokat nem tartalmazza, így a díjcsökkentés sem hat rá. A mutató megugrása leginkább a tartós fogyasztási cikkek, illetve a pénzügyi szolgáltatások áremelkedése miatt történhetett, illetve a dohánycikkek is szerepelnek a maginflácós kosárban. Ezt a mutatót érdemes lesz figyelni a következő hónapokban, mert ha tartósan magas marad, akkor hiába esik tovább majd a második körös rezsicsökkentés miatt a fogyasztói árindex, valójában az inflációs probléma visszatéréséről kezdhetünk beszélni.

Összességében az árfelhajtó tényezők a következők lehetnek: a kormányzat vállalatokat sújtó adóterheinek áthárítása, a gyenge forint hatásainak megjelenése, drágító szabályozások (lásd taxi szolgáltatás), illetve az, hogy mindezek a hatások utat törhetnek a reálbérek meginduló emelkedése miatt.

Eddig a monetáris politika úgy látta, hogy a szűk kereslet tartósan útját állja az árfelhajtó folyamatoknak, az elmúlt két hónap adatai azonban elbizonytalanítók lehetnek a jegybank számára is. Jövőre a reálbérek az ideinél gyorsan emelkedhetnek, ami a fenti hatásokat erősítheti.

A kamatpolitikát valószínűleg egyelőre nem fogja zavarni az infláció, legfeljebb a fokozott figyelem hangsúlyozása mellett vágja majd tovább a kamatot. Ugyanakkor megítélésünk szerint az inflációs tendencia folytatódása esetén a további kamatvágások már hitelességi kérdéseket vethetnek fel, ami a kamatciklus leállítására ösztönözheti a monetáristanács-tagokat.

NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?