Woman comparing deals senior bill pension old lady

Te is brutálmagas villanyszámlát kaptál? Ezeket a gépeket azonnal húzd ki a konnektorból, zabálják az áramot

2024. április 18. 14:17

Az infláció és a változékony üzemanyagárak hatására jelentős mértékben növekednek a közüzemi díjak, ami különösen az amerikai villamosenergia-árak esetében érzékelhető. A szakértők sem várnak csökkenést a közeljövőben azonban a megfelelő körültekintéssel és változtatásokkal csökkenthetők az áramszámlák.

Az infláció és a változékony üzemanyagárak hatására az amerikai háztartásokban jelentős mértékben nőni fognak a közüzemi kiadások. Különösen érzékelhető ez a villamosenergia-árak terén, amelyek még az infláció mértékét is meghaladják, a szakértők előrejelzése szerint a közeljövőben nem várható árcsökkenés. Az Utility Dive információi alapján ezért fontos, hogy a fogyasztók tudatosan kezeljék energiafogyasztásukat.

A villanyszámla csökkentésének egyik módja az lehet, ha megértjük, mely készülékek fogyasztják a legtöbb energiát otthonunkban. Egy egyszerű számítási módszer segítségével kiszámolható, hogy egy adott készülék hány kilowattórát (kWh) használ el egy adott időszak alatt. A készülékek teljesítményadatainak ismeretében - amit wattban fejeznek ki - könnyedén átszámítható ez kWh-ba, figyelembe véve az eszköz napi használati idejét - írja az msn.com.

Az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma szerint az átlagos közüzemi díj 0,17 dollár kWh-ként. Ez az adat vagy az energiaszolgáltató által közvetlenül megadott díj alapul véve segít meghatározni, mely készülékek jelentik a legnagyobb terhet a villanyszámlán. Az energiafogyasztás csökkentése érdekében többféle módszer is alkalmazható. Például

olyan változtatások bevezetése, amelyekkel csökkenthető az energiafelhasználás, jelentős megtakarítást eredményezhet.

Ez magában foglalhatja például az energiatakarékos készülékek használatát vagy a felesleges energiafogyasztás minimalizálását. Ezeknek a lépéseknek köszönhetően nem csak pénzt takaríthatunk meg hosszú távon, de hozzájárulhatunk környezetünk védelméhez is.

Energiavámpírok

A kikapcsolt állapotban is energiát fogyasztó készülékek, úgynevezett energiavámpírok, jelentős mértékben növelhetik az energiafelhasználást és a költségeket; az ilyen eszközök hatékony kezelése éves szinten jelentős megtakarítást eredményezhet-

Az energiavámpírok jelentős mértékben növelhetik az energiafogyasztást és a költségeket, még akkor is, ha a készülékek ki vannak kapcsolva. Az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma szerint az energiafelhasználás 75%-a üresjáratban történik, ami évente akár 250 dollár többletköltséget is jelenthet. Ezen készülékek közé tartoznak a számítógépek, videojáték-konzolok, azonnal bekapcsolható TV-k, surround hangrendszerek és kábel- vagy műholdas TV-dobozok, valamint minden olyan eszköz, amely beépített digitális órával rendelkezik.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az velük szembeni hatékony fellépés érdekében ajánlott kihúzni azokat az eszközöket, amelyeket nem használunk, konnektorok használata ajánlott az üresjáratban áramot fogyasztó eszközök számára, valamint időzítők beszerzése a fogyasztás szabályozásához. A számítógépek és televíziók energiaellátási beállításainak módosítása is segíthet az energiafogyasztás csökkentésében.

Néhány további tipp az energiavámpírok elleni küzdelemhez:

 • Melegvíz-keringető szivattyú időzítőhöz csatlakoztatása
 • Audioeszközök és ventilátorok kihúzása használaton kívül
 • LED izzók használata
 • Tévékészülékek "gyorsindítás" funkciójának kikapcsolása
 •  Akvárium fűtőberendezésének optimalizálása
 • Számítógépes eszközök egy konnektorba csatlakoztatása és alvó üzembe helyezése inaktivitás után
 • Modemek és töltők kihúzása éjszakai időszakra vagy használaton kívül
 • Videojáték-konzolok "azonnali bekapcsolás" üzemmódjának deaktiválása

A hűtés és fűtés terén:

 • Hatékony légkondicionáló rendszer használata a megfelelő hőmérséklet-beállításokkal
 • Hőszivattyú előnyei a központi légkondicionálóval szemben
 • Vízmelegítő hőmérséklet-beállításainak optimalizálása és csak teljes mosogatógép vagy mosógép indítása

Ezen túlmenően fontos megnézni a háztartási nagyfogyasztókat is. Itt segíthet

 • az elektromos tűzhelyek és hűtőszekrények hatékonyabb használata
 • mennyezeti ventilátorok használata természetes hűtésre

Az energiaszámlák csökkentése érdekében kulcsfontosságú az odafigyelés minden egyes eszközre otthonunkban. Az egyszerű lépéseket követve jelentős megtakarítást érhetünk el anélkül, hogy komfortérzetünkön kellene engednünk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 18. 19:19
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem