12 °C Budapest
Two burning gas stove burners

A vártnál több magyart érinthet a rezsiemelés: ők is fájdalmas gáz-csekket kaphatnak augusztustól

2022. július 20. 18:58

A Pénzcentrum szavazásán elsöprő arányban (csaknem az összes szavazó kétharmada) vannak azok az olvasók, akik saját bevallásuk szerint többet fogyasztanak évi 1 729 köbméter gáznál. Ez ugye az a szám, amiben várhatóan meg lesz határozva az átlagos magyar fogyasztás. Aki viszont efölött használ gázt, annak ezt a részt már piaci áron kell majd kifizetni, tehát sokkal drágábban annál, amit még a rezsicsökkentés érint.

Mint ismeretes, a kormány rezsiemelés bejelentése után a gáz esetében várhatóan éves szinten 1 729 köbméterben lesz megállapítva az az átlagfogyasztás, amibe ha beleesik valaki nem kell majd többet fizetnie. Aki viszont efölött fogyaszt annak jócskán megdrágulhat a számlája. Az éves 1 729 köbméter gáz egyébként havi átlagra 144 köbméterre jön ki. Tehát aki ez alatt van az örülhet, aki viszont nincs, az most foghatja a fejét, mert neki a túlszaladó rész már nem rezsicsökkentett áron lesz.

De mennyien lehetnek azok, akik beleférnek ebbe az átlagfogyasztásba? És mennyien, akik egyáltalán nem. Azért hogy ezt legalább hozzávetőlegesen kiderítsük a Pénzcentrum megszavaztatta olvasóit: ’ Neked több vagy kevesebb a gázfogyasztásod éves szinten, mint 1729 köbméter?’ A szavazáson rengetegen, majd 80 ezren vettek részt, és az eredmények is sokatmondók.

Rengeteg gázt fogyasztanak a magyarok

A feltett kérdésünk három lehetséges választ adtunk meg: a kevesebbet, többet vagy a kb. ugyanannyit. Ez azért tartjuk fontosnak kiemelni, mert aki jelent helyzetben a „többet” választ választja, az valószínűsíthetőleg jóval túlmegy az átlagfogyasztáson, hiszen ha nem tenné, akkor a „kb. annyi” lehetőség is ott lenne számára. Mindezekkel együtt tehát a Pénzcentrum olvasói ekképpen nyilvánultak meg a témában:

Ahogy a diagrammunkon látszik, a szavazók elsöprő többsége, majd 64 százalékuk több gázt fogyaszt évente, mint az átlagosként meghatározott fogyasztás. Ennek az embertömegnek tehát biztosan jócskán meg fog drágulni a rezsiszámlája, augusztus elsejétől. Az 50 ezer szavazóhoz képest kevesebb mint 20 ezren vannak azok, akiknek a gázfogyasztásuk nem éri el a kormány által megfogalmazott szintet.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ők azonban már csak az összes szavazó 24 százalékát teszik ki. Hozzájuk képest még 12 százaléknyian vannak azok, akiknek az éves fogyasztása saját bevallásuk szerint körülbelül akkora, mint a kormány által meghatározott átlagfogyasztás. A Pénzcentrum szavazása alapján tehát nagyon úgy látszik, az emberek többségénél bizony jóval inkább megszaladnak a gázcsapok, mint azt az országos átlag mutatja. Nekik valószínűleg mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk idén télen, de hogy pontosan mennyire, azt még nem tudjuk. Az ország most még egy emberként várja a Magyar Közlöny rezsiemelésre vonatkozó passzusait. Addig is érdemes elmerülni a Pénzcentrum, korábbi rezsis tartalmaiban:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 26. hétfő
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 25. 16:07