6 °C Budapest
Two burning gas stove burners

A vártnál több magyart érinthet a rezsiemelés: ők is fájdalmas gáz-csekket kaphatnak augusztustól

2022. július 20. 18:58

A Pénzcentrum szavazásán elsöprő arányban (csaknem az összes szavazó kétharmada) vannak azok az olvasók, akik saját bevallásuk szerint többet fogyasztanak évi 1 729 köbméter gáznál. Ez ugye az a szám, amiben várhatóan meg lesz határozva az átlagos magyar fogyasztás. Aki viszont efölött használ gázt, annak ezt a részt már piaci áron kell majd kifizetni, tehát sokkal drágábban annál, amit még a rezsicsökkentés érint.

Mint ismeretes, a kormány rezsiemelés bejelentése után a gáz esetében várhatóan éves szinten 1 729 köbméterben lesz megállapítva az az átlagfogyasztás, amibe ha beleesik valaki nem kell majd többet fizetnie. Aki viszont efölött fogyaszt annak jócskán megdrágulhat a számlája. Az éves 1 729 köbméter gáz egyébként havi átlagra 144 köbméterre jön ki. Tehát aki ez alatt van az örülhet, aki viszont nincs, az most foghatja a fejét, mert neki a túlszaladó rész már nem rezsicsökkentett áron lesz.

De mennyien lehetnek azok, akik beleférnek ebbe az átlagfogyasztásba? És mennyien, akik egyáltalán nem. Azért hogy ezt legalább hozzávetőlegesen kiderítsük a Pénzcentrum megszavaztatta olvasóit: ’ Neked több vagy kevesebb a gázfogyasztásod éves szinten, mint 1729 köbméter?’ A szavazáson rengetegen, majd 80 ezren vettek részt, és az eredmények is sokatmondók.

Rengeteg gázt fogyasztanak a magyarok

A feltett kérdésünk három lehetséges választ adtunk meg: a kevesebbet, többet vagy a kb. ugyanannyit. Ez azért tartjuk fontosnak kiemelni, mert aki jelent helyzetben a „többet” választ választja, az valószínűsíthetőleg jóval túlmegy az átlagfogyasztáson, hiszen ha nem tenné, akkor a „kb. annyi” lehetőség is ott lenne számára. Mindezekkel együtt tehát a Pénzcentrum olvasói ekképpen nyilvánultak meg a témában:

Ahogy a diagrammunkon látszik, a szavazók elsöprő többsége, majd 64 százalékuk több gázt fogyaszt évente, mint az átlagosként meghatározott fogyasztás. Ennek az embertömegnek tehát biztosan jócskán meg fog drágulni a rezsiszámlája, augusztus elsejétől. Az 50 ezer szavazóhoz képest kevesebb mint 20 ezren vannak azok, akiknek a gázfogyasztásuk nem éri el a kormány által megfogalmazott szintet.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ők azonban már csak az összes szavazó 24 százalékát teszik ki. Hozzájuk képest még 12 százaléknyian vannak azok, akiknek az éves fogyasztása saját bevallásuk szerint körülbelül akkora, mint a kormány által meghatározott átlagfogyasztás. A Pénzcentrum szavazása alapján tehát nagyon úgy látszik, az emberek többségénél bizony jóval inkább megszaladnak a gázcsapok, mint azt az országos átlag mutatja. Nekik valószínűleg mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk idén télen, de hogy pontosan mennyire, azt még nem tudjuk. Az ország most még egy emberként várja a Magyar Közlöny rezsiemelésre vonatkozó passzusait. Addig is érdemes elmerülni a Pénzcentrum, korábbi rezsis tartalmaiban:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem