Brick building with yellow window shades in Budapest Hungary

Az ingatlanpiacot sem kíméli a rezsidémon: alig van érdeklődés az újépítésű házak iránt

2022. július 18. 22:03

Kettős hatása lehet az ingatlanpiacra a rezsiemelés: egyrészről felgyorsíthatja az energiahatékonysági beruházásokat, mint a napelem, vagy a hőszigetelés. Másrészről viszont nagyon sok olyan ingatlan kerülhet eladó sorba, amik nagy alapterületűek és nem energiahatékonyak – számolt be az RTL Híradó.

Egyre kisebb a kereslet az újépítésű házakra, egyre kevesebben mernek belefogni az építkezésbe. Ennek egyrészről az az oka, hogy egyre nagyobb kamattal lehet csak hitelt felvenni, másrészről pedig az emberek az egyre elszálló alapanyagárak miatt nem mernek belevágni az építkezésbe. De nem csak az új házak esetében várható átalakulás az ingatlanpiacon: a rezsicsökkentés megszűnésével várhatóan az egész szektor át fog alakulni.

Jóna Péter ingatlanközvetítő elmondta, hogy ha nem lesz módosítás, akkor házközpontú fűtéssel rendelkező lakásokat egyre nehezebb lesz eladni.

Ha nem lesz módosítás a javaslaton, akkor az nagyon érdekes helyzetet fog előhozni, mert akkor hat-nyolcszorosára, vagy akár még annál nagyobbra is növekedhet a rezsiszámla

– hangsúlyozta Jóna Péter.

Az ingatlan.com vezető elemzője pedig már arról számolt be, hogy a rezsiárak ilyen szintű megugrásának kétféle hatása lehet a szektorra: egyrészről felgyorsíthatja az energiahatékonysági beruházásokat, mint a napelem, vagy a hőszigetelés. Másrészről viszont nagyon sok olyan ingatlan kerülhet eladó sorba, amik nagy alapterületűek és nem energiahatékonyak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A rezsidíjak növekedése egy árcsökkenést indíthat be a lakáspiacon, hiszen az eladók rá lesznek kényszerítve arra, hogy eladják az ingatlanukat, mert nem tudják kigazdálkodni a rezsiköltségeket. Ettől pedig megnőhet a kínálat és csökkenhetnek az árak

– mondta el Balogh László, az ingatlan.com vezető elemzője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 1. szombat
Malvin
39. hét
Október 1.
A zene világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?