12 °C Budapest
Electric power aggregate generator in industrial hemp field

Magyar gógyi: hatósági áras benzinnel olcsóbb egy aggregátor, mint a rezsiemelt árú áram

2022. július 16. 11:02

Egy olcsóbb, kicsi aggregátorral olcsóbb lenne megtermelni az áramot, mintsem kifizetni a piaci árat, ha kifutunk a kormány által meghúzott keretből. A dolog nyitja a benzinárstopban rejlik. De azért ne rohanj a barkácsboltba, mert mint kiszámoltuk: nem ér annyit az egész.

Augusztus elsejétől aki a kormány által kiszámolt átlag felett fogyaszt (az elektromos áram esetében 210 kWh/hó, azaz éves szinten 2523 kWh, földgáz esetében 144 köbméter/hó, azaz 1729 köbméter éves szinten), annak a többletet piaci áron kell majd megvennie. Több millióan kezdtek el matekozni, mennyi is lesz a számla a jövő hónaptól, és hogy tudnák csökkenteni a fogyasztást.

Nincsenek ezzel másképp a Pénzcentrum szerkesztői sem, pörögtek az agytekervények, és végül az egyik legmagyarabb gondolat pattant ki a fejünkből:

mi lenne akkor, ha a rezsiemelt áram helyett egy kisebb aggregátorral termelnénk meg a villamosenergiát?

Az ötlet lényege az volt, hogy az üzemanyagok októberig úgyis 480 forintos literenkénti áron vannak fixálva, hátha így olcsóbban kijön egy kWh-nyi energia, mint a napokban megjelent, 240-250 forintos piaci ár.

Akkor számoljunk!

Gondolatkísérletbe kezdtünk, és egy gyors netes keresés után kiderült, hogy már kb. 150 ezer forintért lehet olyan benzines aggregátort venni, amivel stabilan lehet hozni a 2300-2600 W-os átlagteljesítményt - az egyszerűség kedvéért számoljunk 2500-zal. Ugye, átváltva ez 2,5 kW, ami egy óra használattal 2,5 kWht ad ki: a most emlegetett piaci árakon ennyi energia 600-625 forintba kerülne, ha kicsúsznánk a rezsikeretből.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Azért ne rohanj a barkácsboltba

Oké, valóban olcsóbbra jönne ki egy kis benzines aggregátor, mint a rezsiemelt áram, de a dolognak több buktatója is van. Egyfelől ezek a kisebb berendezések sem bírják a végtelenségig, egy egész háztartást nem tudnak napokig, hetekig ellátni árammal. A nagyobbak már többet fogyasztanak, és több százezerbe kerülnek.

Másrészt beltéren a kipufogógázok miatt szigorúan tilos üzemeltetni őket. Emellett hangosak is, a nonstop 90-95 decibellel berregő aggregátort pedig nem hogy a szomszédok nem fogják szeretni, de hosszú távon mi is megbolondulunk tőle.

Az üzemanyag-utánpótlás is bajos: a hazai benzinkutakon ugyanis kannába csakis piaci benzináron engednek tankolni, amivel már nem érné meg az egész hercehurca. Ugyanakkor egy nagy kacsintás kíséretében megjegyezzük, hogy az autónkból is leszívhatjuk a benzint, ha nagyon lelkesek vagyunk.

És végül, ha bárki is vállalná a fenti hacacárét, az gondoljon arra, hogy mindezt a kellemetlenséget havonta kb 10-12 ezer forintért csinálná, ha mondjuk 200 kWh-val csúszik ki a rezsicsökkentésből, és maradnak a mostani piaci árak. Azaz a berendezés kb. egy év alatt hozná vissza az árát, ha képes lenne üzemeltetni a háztartást. De ki tudja: az elektromosság akár olcsóbb is lehet, a benzinárstop pedig nem feltétlenül örökéletű.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 26. hétfő
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 25. 16:07