14 °C Budapest

A tökéletes nokedli recept: tojásos nokedli recept nokedli szaggató nélkül is

2020. október 12. 18:02

Így készül a tojásos nokedli recept 2 személyre, nokedli recept 1 kg liszt felhasználásával akár nokedli szaggató nélkül! Így készül a tojásos nokedli recept házilag egyszerűen!

A nokedli a magyarok kedvenc köretei közé tartozik, ám a kezdő szakácsoknak sokszor nincs tapasztalata a nokedli elkészítésével. A nokedli szaggatás valójában egyszerűbb, mint gondolnánk, csak a megfelelő arányokat kell eltalálnunk, hogy a nokedli tészta megfelelő állagot kapjon. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan készül az egy egyszerű nokedli recept 2 személyre, milyen mértékegységeket használjunk, ha a nokedli recept 1 kg liszt felhasználásával készül!

A nokedli recept rövid története

A nokedli, más néven galuska, vagy szaggatott csusza egy tipikus magyar tésztaétel, ami a német és osztrák étkezési kultúra hatására honosult meg hazánkban. A legenda szerint a nokedli a 15. században, Mátyás Király feleségének, Aragóniai Beatrixnak köszönhetően jelent meg a magyar gasztronómiában a királyné itáliai szakácsainak köszönhetően. A nokedli történelmi múltja mellett közkedvelt olcsó tészta, amelyet rendkívül egyszerű otthon elkészíteni. Kifejezetten a pörköltek és más magyaros fogások mellé ajánlják.

Nokedli

A nokedli milyen lisztből készül?

A boltok polcain számtalan, eltérő sikértartalmú liszt között válogathatunk, így joggal merül fel bennünk a kérdés, hogy ha 1 kg lisztből nokedli készül, mégis milyen alapanyagot válasszunk. Szerencsére a válasz nem nehéz, hiszen a galuska, avagy a nokedli tökéletesen finom lesz az egyszerű búza finomliszt használatával.

Tojásos nokedli 1 kg lisztből

A nokedli hozzávalói

  • 1 kg búza finomliszt
  • 2 db tojás
  • 2 ek olaj
  • víz

A nokedli recept elkészítése

  1. A tojást és a lisztet összekeverjük egy kevés sóval, majd annyi vizet adagolunk hozzá apránként, hogy egy sűrű, ám könnyen keverhető nokedli tésztát kapjunk.
  2. Vizet forralunk egy kevés sóval és 2 ek olajjal.
  3. A nokedli tésztát nokedli szaggató segítségével a lobogó forró vízbe szaggatjuk, vagy kiskanállal egyenként beleadagoljuk.
  4. Amíg a nokedli fő, időnként kavarjuk meg a vizet, nehogy letapadjon a tészta.
  5. Ha a nokedli feljött a forrásban lévő víz tetejére, egyszerűen leszűrjük azt, vagy egy lyukas merőkanállal kimerjük a nokedli darabokat.
  6. A leszűrt, lecsepegtetett nokedli darabokat keverjük el egy kis zsiradékkal (pl. 1 evőkanál olajjal), hogy a nokedli ne tapadjon össze.

Mi a nokedli szaggató?

A nokedli szaggató egy egyszerű konyhai eszköz: egy lyukas felületű fémedény (nyeles vagy sima), amelyet a forróvizes fazék tetejére teszünk. Erre helyezzük rá a tésztát, amelyet a nokedli szaggató lapát segítségével átpréselünk a lyukakon. A nokedli szaggató előnye, hogy használatával gyorsabban elkészül a nokedli, mintha simán csak egy kiskanállal szaggatnánk ki a tésztát.

A nokedli készítése szaggató nélkül

Habár a galuska szaggatás jóval gyorsabban működik egy nokedli szaggató használatával, ha nincs otthon ilyenünk, egyszerűen használható nokedli szaggató helyett egy nagylyukú reszelő is. Ha nincs otthon se nokedli szaggató edény, se nagylyukú reszelő, akkor a nokedli szaggatás egy kicsit lassabban halad. Nokedli szaggato nélkül kiskanállal formázzunk apró galuskákat a tésztából, vagy csipkedjük darabokra, mint a hagyományos csipetke esetében, majd egyszerűen főzzük ki a tésztácskákat a forrásban lévő vízben.

Mi mellé illik a nokedli köretként?

A nokedli a magyaros pörköltek jóbarátja: tökéletes köret a paprikás ételek mellé. A pörköltek (sertéspörkölt, marhapörkölt, csirkepaprikás, sőt, akár harcsapaprikás) egyik legjobb kísérője, ugyanis a laktató, szaftos húsok mellett könnyen emészthető, egyszerű, natúr ízvilágú tésztaféle. A nokedli nem nyomja el a magyaros ízeket, inkább kiegészíti azokat; puha állaga miatt jól megy a keményebb húsokhoz, vadas receptekhez is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem