Mivel héjával együtt sütjük, ezt alaposan tisztítsuk meg, ne kerüljön róla később szennyeződés a kész ételre.
A nyár slágere idén is a vörösboros marhapörkölt: milyen húsból készül a marhapörkölt bográcsban?
Íme a vörösboros marhapörkölt recept: eláruljuk, a vörösboros marhapörkölt milyen húsból készül és hogy a marhapörkölt bográcsban meddig fő, így a marhapörkölt készítése is könnyű!
A nyári szezon egyik legkedveltebb programja kicsik és nagyok számára egyaránt a bográcsozás. A disznóhús megemelkedett árának köszönhetően a marhapörkölt idén újra hódít, e célból egyre többen érdeklődnek a marhahús árakról és arról, hogy a vörösboros marhapörkölt milyen húsból készüljön, hogyan fűszerezzük azt és mennyi ideig felügyeljük a bográcsot. Cikkünkből kiderül, hogy a marhapörkölt milyen bor felhasználását igényli és hogyan kell elkészíteni ezt az igazán magyaros fogást szabad tűzön, bográcsban.
Milyen húsból készül a marhapörkölt?
A marhapörkölt recept esetében nem mindegy, hogy milyen húst használunk, ugyanis a marha minden részének nem csak, hogy más állaga, de más íze is van! A marhapörkölt készítése a következő húsok felhasználásával lesz ízletes, amelyek kevésbé zsírosak:
- Marhalábszár: a legkiválóbb hús a marhapörkölt recept alapanyagának! Ha lábszárból készül a marhapörkölt, a hús puha lesz és omlós, nem fogunk rágós, kemény húskockákba ütközni a sok szaftban.
- Marhanyak: ha versenyt hirdetnénk arról, hogy a marhapörkölt milyen húsból készüljön, a nyak lenne a második helyezett. Ha nem találunk lábszárat, a nyakkal is meg leszünk elégedve.
- Ritkábban, de pofahúsból és lapockából is főzünk marhapörköltet, de ezt a két alapanyagot eredendően más receptekhez szokás használni.
A marhapörkölt milyen bor felhasználásával készül?
A vörösboros marhapörkölt neve nyilvánvalóan árulkodik arról, hogy ehhez a recepthez mindenképpen vörösbort kell használnunk. A marhahús ízéhez és textúrájához a vörösbor ízvilága passzol, ugyanúgy, ahogy egy könnyed csirke- vagy pulykahúshoz a fehérbor zamata. Még egy fontos információ: a marhapörkölt bográcsban és fazékban is egyaránt száraz borral kell, hogy készüljön, de azt, hogy ez a bor kékfrankos, merlot vagy például portugieser, már mi döntjük el!
Vörösboros marhapörkölt bográcsban
Hozzávalók:
- 1,5 kg marhalábszár (csont nélkül)
- 4 dl száraz vörösbor
- 3-4 ek disznózsír vagy olaj
- 3 fej vöröshagyma
- 2 db tv paprika
- 2 db paradicsom
- 4 gerezd fokhagyma
- 4 ek őrölt pirospaprika
- 1 tk kakukkfű
- Ízlés szerint 4 szem borókabogyó
- Ízlés szerint 2 db babérlevél
- 1 tk köménymag (egész)
- ½ szárított erőspaprika
- só, bors
- víz
A vörösboros marhapörkölt készítése:
- A vörösboros marhapörkölt előkészületeként tisztítsuk meg a húst, töröljük szárazra, majd közepes méretű kockákra vágjuk fel. Pucoljuk meg a hagymákat és a zöldségeket, mindent aprítsunk finomra.
- A disznózsíron dinszteljük meg a hagymát egy kevés sóval, majd adjuk hozzá a fokhagymát, paradicsomot, paprikát (gyakran vita kérdése a marhapörkölt recept alkalmazásánál, hogy a hús előtt vagy a hús után kerüljön bele a paradicsom és a paprika; mi az előbbit javasoljuk).
- A lecsós alap elkészültével hozzáadjuk a húst, és fehéredésig sütjük. Ekkor adhatjuk hozzá a fűszereket, majd felöntjük vízzel. 1 órán keresztül főzzük, kevergetjük, ha a marhapörkölt elfőtte a levét, utánpótoljuk.
- 1 óra elteltével a félkész marhapörkölt már igényli a bort: ezután folyamatosan kóstolgassuk, míg a marhapörkölt teljesen meg nem puhul.
- A pirospaprikát ne pótoljuk, mert megkeserítheti az ételt, ám a sóval, borssal, köménnyel bánhatunk kevésbé szigorúan.
- A marhapörkölt bográcsban akkor kész, amikor a szaft sűrű, barna, a hús pedig puha, ám nem főtt szét túlságosan.
Vörösboros marhapörkölt mellé mi illik?
A marhapörkölt mondanunk sem kell, egy laktató étel, ami mellé többféle köretet is ajánlunk, ilyenek a friss kenyér, a tört krumpli és a nyári szezonban természetesen a kovászos uborka sem maradhat el. Desszertként is könnyed, magyaros ételeket kínáljuk, mint a túrógombóc vagy az almás rétes.
Hogyan változott a marhahús ára?
A KHS felmérései alapján a marhahús egységára az elmúlt 2,5 évtizedben folyamatosan emelkedett Magyarországon. A 2019-es átlagár alapján bő 2000 forintba kerül a marhapörkölthöz való hús kilója. Íme a marhahús éves fogyasztói átlagárának alakulása 1996 óta:
Balogh Petya: Ennyi lelkes, inspirált fiatalt egy helyen még nem is láttam életemben.
Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.
A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.
Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.
-
A régi konvektor új élete - a gázkonvektor korszerűsítése fillérekből (x)
Magyarországon százezres nagyságrendben üzemel gázkonvektor az otthonokban. Ezek többsége több mint 30 éves, mechanikus szerkezet, amely korlátozottan szabályozható, így gyakran alul- vagy túlfűt. A jó hír, hogy van egy kifejezetten olcsó megoldás a régi konvektor korszerűsítésére, amellyel a szerkezet szabályozhatóbb, így energia- és költséghatékonyabb lesz.