28 °C Budapest
A nyár slágere idén is a vörösboros marhapörkölt: milyen húsból készül a marhapörkölt bográcsban?

A nyár slágere idén is a vörösboros marhapörkölt: milyen húsból készül a marhapörkölt bográcsban?

2020. augusztus 15. 11:01

Íme a vörösboros marhapörkölt recept: eláruljuk, a vörösboros marhapörkölt milyen húsból készül és hogy a marhapörkölt bográcsban meddig fő, így a marhapörkölt készítése is könnyű!

A nyári szezon egyik legkedveltebb programja kicsik és nagyok számára egyaránt a bográcsozás. A disznóhús megemelkedett árának köszönhetően a marhapörkölt idén újra hódít, e célból egyre többen érdeklődnek a marhahús árakról és arról, hogy a vörösboros marhapörkölt milyen húsból készüljön, hogyan fűszerezzük azt és mennyi ideig felügyeljük a bográcsot. Cikkünkből kiderül, hogy a marhapörkölt milyen bor felhasználását igényli és hogyan kell elkészíteni ezt az igazán magyaros fogást szabad tűzön, bográcsban.

Vörösboros marhapörkölt

Milyen húsból készül a marhapörkölt?

A marhapörkölt recept esetében nem mindegy, hogy milyen húst használunk, ugyanis a marha minden részének nem csak, hogy más állaga, de más íze is van! A marhapörkölt készítése a következő húsok felhasználásával lesz ízletes, amelyek kevésbé zsírosak:

  • Marhalábszár: a legkiválóbb hús a marhapörkölt recept alapanyagának! Ha lábszárból készül a marhapörkölt, a hús puha lesz és omlós, nem fogunk rágós, kemény húskockákba ütközni a sok szaftban.
  • Marhanyak: ha versenyt hirdetnénk arról, hogy a marhapörkölt milyen húsból készüljön, a nyak lenne a második helyezett. Ha nem találunk lábszárat, a nyakkal is meg leszünk elégedve.
  • Ritkábban, de pofahúsból és lapockából is főzünk marhapörköltet, de ezt a két alapanyagot eredendően más receptekhez szokás használni.
A marhapörkölt alapanyagai

A marhapörkölt milyen bor felhasználásával készül?

A vörösboros marhapörkölt neve nyilvánvalóan árulkodik arról, hogy ehhez a recepthez mindenképpen vörösbort kell használnunk. A marhahús ízéhez és textúrájához a vörösbor ízvilága passzol, ugyanúgy, ahogy egy könnyed csirke- vagy pulykahúshoz a fehérbor zamata. Még egy fontos információ: a marhapörkölt bográcsban és fazékban is egyaránt száraz borral kell, hogy készüljön, de azt, hogy ez a bor kékfrankos, merlot vagy például portugieser, már mi döntjük el!

Vörösboros marhapörkölt bográcsban

Hozzávalók:

  • 1,5 kg marhalábszár (csont nélkül)
  • 4 dl száraz vörösbor
  • 3-4 ek disznózsír vagy olaj
  • 3 fej vöröshagyma
  • 2 db tv paprika
  • 2 db paradicsom
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4 ek őrölt pirospaprika
  • 1 tk kakukkfű
  • Ízlés szerint 4 szem borókabogyó
  • Ízlés szerint 2 db babérlevél
  • 1 tk köménymag (egész)
  • ½ szárított erőspaprika
  • só, bors
  • víz

A vörösboros marhapörkölt készítése:

  • A vörösboros marhapörkölt előkészületeként tisztítsuk meg a húst, töröljük szárazra, majd közepes méretű kockákra vágjuk fel. Pucoljuk meg a hagymákat és a zöldségeket, mindent aprítsunk finomra.
  • A disznózsíron dinszteljük meg a hagymát egy kevés sóval, majd adjuk hozzá a fokhagymát, paradicsomot, paprikát (gyakran vita kérdése a marhapörkölt recept alkalmazásánál, hogy a hús előtt vagy a hús után kerüljön bele a paradicsom és a paprika; mi az előbbit javasoljuk).
  • A lecsós alap elkészültével hozzáadjuk a húst, és fehéredésig sütjük. Ekkor adhatjuk hozzá a fűszereket, majd felöntjük vízzel. 1 órán keresztül főzzük, kevergetjük, ha a marhapörkölt elfőtte a levét, utánpótoljuk.
  • 1 óra elteltével a félkész marhapörkölt már igényli a bort: ezután folyamatosan kóstolgassuk, míg a marhapörkölt teljesen meg nem puhul.
  • A pirospaprikát ne pótoljuk, mert megkeserítheti az ételt, ám a sóval, borssal, köménnyel bánhatunk kevésbé szigorúan.
  • A marhapörkölt bográcsban akkor kész, amikor a szaft sűrű, barna, a hús pedig puha, ám nem főtt szét túlságosan.

Vörösboros marhapörkölt mellé mi illik?

A marhapörkölt mondanunk sem kell, egy laktató étel, ami mellé többféle köretet is ajánlunk, ilyenek a friss kenyér, a tört krumpli és a nyári szezonban természetesen a kovászos uborka sem maradhat el. Desszertként is könnyed, magyaros ételeket kínáljuk, mint a túrógombóc vagy az almás rétes.

Hogyan változott a marhahús ára?

A KHS felmérései alapján a marhahús egységára az elmúlt 2,5 évtizedben folyamatosan emelkedett Magyarországon. A 2019-es átlagár alapján bő 2000 forintba kerül a marhapörkölthöz való hús kilója. Íme a marhahús éves fogyasztói átlagárának alakulása 1996 óta:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?