15 °C Budapest

Óriási lakásbumm jöhet Budapesten: most mindenki erre fog várni

2020. szeptember 22. 11:26

Bár Magyarországon legalább 30 ezer új lakásra van szükség a lakásállomány állapotának szinten tartásához és ennél is többre a megújuláshoz, ám ezt a szintet régóta nem éri el a piac. Az utóbbi években nőtt az új lakások száma, de a múlt év végén a kedvezményes lakásáfa búcsújával visszafogottabb lett a lakásépítési kedv - derül ki egy friss elemzéséből, amely több mint 4 ezer újlakás-hirdetés alapján vizsgálta a piacot. 

Mikor, mennyi?

Az elmúlt két évtizedben évente átlagosan közel 24 ezer új lakás épült, ám a kép abból a szempontból csalóka, mert a kétezres években volt igazán komoly boom. 2004-ben és 2005-ben több mint 40 ezer új lakással bővült az állomány, 30 ezer feletti szintre pedig legutóbb 2009-ben volt példa. Az akkori hitelezési és gazdasági válság viszont mélybe taszította az ingatlan-, ezen belül az újlakás-piacot

- mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette: “A mélypont 2013-ban volt, akkor alig több mint 7 ezer lakást adtak át, 2019-ben viszont már több mint 21 ezret. Tehát még így is messze van a piac a 30 ezres szinttől, ami az állomány minőségének fenntartásához szükséges. Másik oldalról azért lényeges, hogy az elmúlt években a befektetők rengeteg lakást felújítottak, ami pozitív tényező."

Ötletek, tervek - milyen is egy 0 százalékos hitel?

Lehetséges, hogy az új lakások piacán a jövőben változik a helyzet. Küszöbön áll a rozsdaövezeti lakásprogram, amelynek keretében a nagyvárosokban kedvezményes áfával épülhet több ezer új lakás. A gazdasági és kormányzati döntéshozók közelmúltban tett nyilatkozatai pedig arra utalnak, hogy elképzelhetőek újabb állami vagy esetleg jegybanki lépések a lakásépítések ösztönzésére. A Matolcsy György jegybankelnök által bemutatott ötlet szerint a Magyar Nemzeti Bank közreműködésével 0 százalékos, tízéves futamidejű hitelhez juthatnának az új, zöld otthont építők és vásárlók.

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A LAKÁSVÁSÁRLÁSSAL!

Lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 7 millió forintot, 15 éves futamidő mellett már 2,04 százalékos THM-el, és havi 44 981 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal maradnak el ettől a legnagyobb kereskedelmi bankok ajánlatai sem: a Budapest Banknál például 47606 forintos törlesztőt ígér a 2,13 százalékos THM; míg az OTP Banknál némileg magasabb, 2,23 százalékos THM is alacsonyabb, 44949 forintos törlesztőt jelent. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek, és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Egyelőre még csak tervekben létező program élénkítheti a keresletet és kínálatot is, hiszen ebben a lakásfejlesztők is részt vehetnének. A jegybankelnök által vázolt terv mellett az októbertől családügyekért felelős miniszteri posztra kinevezett Novák Katalin pedig szintén jelezte, hogy az eddigieknél nagyobb otthonteremtési program indulhat a jövőben - írja közleményében az ingatlan.com.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Balogh László elmondta, hogy a lakásépítések felfutása az újlakás-piac kínálati oldalának megerősítése szempontjából is kiemelten fontos. Enélkül ugyanis a többlettámogatások csak az árakat növelnék. A lakásépítések ösztönzése viszont a gazdasági növekedést is elősegítheti az építőipari teljesítményen és az így létrejött munkahelyeken keresztül.

Árkörkép az országból

A különböző állami programok részleteire, indulására még várni kell, így azok hatását egyelőre korai prognosztizálni. A portál elemzéséből azonban kiderül, hogy a belengetett programok egyre időszerűbbek, mivel a kínálat egyre inkább szűkül az új lakások piacán. A fővárosban közel 3000 új lakást és családi házat kínáltak eladásra, amelyek négyzetméterára 871 ezer forint volt szeptember közepén. A legtöbb fővárosi új lakás és családi ház a III., a XI. és a XIII. kerületben található.   

A vidéki nagyvárosokban majdnem 800 új ház és lakás vár gazdára. Debrecenben, Győrben és Kecskeméten a legnagyobb a kínálat. A debreceni új lakások négyzetmétere átlagban 612 ezer forint, a győri társaiké kevesebb mint 500 ezer forint, a kecskemétieké pedig 683 ezer forint. A szakértő szerint az adatokból az rajzolódik ki, hogy az új lakások piacán elkezdett zárulni az árolló Budapest és a többi nagyváros között.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 14:05
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem