Komoly nyugdíjkorhatár-emelés jöhet Magyarországon: érik a sírig tartó munka

2018. november 11. 17:36

Ezek voltak 2018 45. hetének legfontosabb, legérdekesebb, na meg legolvasottabb cikkei a Pénzcentrumon. A teljes írás elolvasásához kattints a címekre, vagy a képes cikkajánlókra.

Erőteljes nyugdíjkorhatár-emelés jöhet Magyarországon: érik a sírig tartó munka

Hatalmas problémát jelent a népességfogyás a fejlett országokban, de már világszinten is egyre kevesebb azon nők aránya, akik gyermeket vállalnak. A jelentések rámutatnak: az országok felében csökken a termékenységi ráta, ami azt jelenti, hogy a születő gyerekszám még a népesség méretének fenntartásához sem elég. Ha ez így megy tovább, ezek az országok megállíthatatlanul elöregednek, társadalmuk összezsugorodik. Ráadásul már nem feltétlenül csak a legfejlettebb országokat érinti a baj, Magyarországon azonban az átlagnál is rosszabb a helyzet.

Tömegével szívják fel a magyar melósokat: csábító a minimum 400 ezres fizu

Már elmúltál negyven, de munkahelyet, és egyben országot is váltanál? Komoly esélyeid vannak egy zsíros állásra, hiszen immár nem csak a fiatalokra, hanem a 40 pluszos korosztályra is rárepültek a külföldi cégek. A szakiknak még könnyebb a dolguk: utánuk szabályosan két kézzel kapkodnak Európában, nem is akármilyen bérezési feltételekkel!

Kiderült az Aldi-titok: ezzel etet minket a német diszkontlánc

Az ma már teljesen magától értetődő, hogy egy hétvégi bevásárlás során az ember minden szükséges élelmiszert be tud szerezni akár egyetlen boltban. Azt azonban már kevésbé tudjuk, hogy a boltok polcain sorakozó termékek, hogyan kerülnek a boltokba, kik termelik, szállítják azokat, milyen minőségi elvárások vannak velük szemben. Többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ az Aldi november 9-én tartott sajtóeseményén, ahol meghívottként egy 8 termékkörből álló vakteszten is részt vettünk. Így első kézből tudunk beszámolni arról, hogy a teszten résztvevő Aldis termékek hogyan szerepeltek a konkurenciával szemben.

Nem csak a pénz számít: ezért lépnek le a tanárok az állami iskolából

Annak ellenére, hogy lassan itt a félév vége, november elején országszerte még mindig több mint 600 tanárt keresnek a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ által fenntartott és működtetett iskolákba a kormány által létrehozott Közszolgálati Állásportálon, a Közigálláson található álláshirdetések alapján. Vagyis ha egy tanár munkát keres, könnyen talál is. Épp ezért sokan úgy döntenek, hátrahagyva az állami oktatási rendszert inkább valamelyik magánintézményben próbálnak szerencsét. Korántsem a pénz a mozgatórugó. Az általunk megkérdezett pedagógusok szerint a jelenlegi rendszer merev, rugalmatlan, a tanárok keze meg van kötve, így pedig könnyen kiég az ember.

Nesze neked magánélet: ezért csak álom ma már a munkamentes pihenés

Végleg megszűnt a munka és a magánélet közti egyensúly, ne is keressük tovább. Inkább fogadjuk el a tényt és engedjük el a bűntudatot, amit az otthoni munkavégzés miatt érzünk és próbáljunk meg a lehető leghosszabb ideig fókuszálni egy adott feladatra - tanácsolja Pécsi Judit az UNION Vienna Insurance Group Biztosító HR igazgatója, akivel egy október közepén tartott előadása után beszélgettünk többek között a munkaerőpiac jelenlegi bonyolult helyzetéről. De megtudtuk tőle, a jó fizetésen túl mire vágynak ma a legfiatalabb munkavállalók.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Érik a bábeli zűrzavar a munkahelyeken: így kerülheted el az összeomlást

A generációs különbségek ugyan mindig is léteztek a munkahelyken, a mostani, erőteljes feszültséget keltő szakadék viszont a digitalizáció mentén húzódik. De vajon képesek vagyunk-e mind "digitális agyú" dolgozókká válni, és hova vezet majd mindez? Pottok Judittal, az E.ON Hungária Zrt. vezető HR üzleti partnerével, illetve az Y2Y Business Coaching társalapítójával; valamint Steigervald Krisztián generációkutatóval, az Emocionális Marketing Kft. vezetőjével beszélgettünk. Interjú

Erre a csalásra sokan felülhetnek: milliókat bukhatnak a naiv lakásvásárlók

Egyes ingatlanhirdetések szerint akár fél áron is vásárolhatunk magunknak budai lakást, vagyis pontosabban egy budai önkormányzati bérlakás bérleti jogát. Az ilyen bérleti jogok pénzzé tétele azonban törvénybe ütközik, azokat legálisan ugyanis csak valamilyen csere keretein belül bonyolíthatjuk. Ennek ellenére rövid internetes keresés után számtalan potenciális eladóra bukkantunk, akik elsősorban nem cserét, hanem pénzt szerettek volna látni bérleti jogukért cserébe. Bár ezek az ajánlatok első blikkre soha vissza nem térő lehetőségnek tűnnek, nagyon könnyen megégetheti magát az, aki beszáll egy ilyen ügyletbe. Potenciális vásárlóként érdeklődtünk ingatlanosoknál és magánembereknél egyaránt, és hamar megtapasztaltuk, milyen módszerekkel lehetne kijátszani a rendszert.

Bűntérkép: itt lopják el, és törik fel a legtöbb autót Budapesten

A főváros belső kerületeire sokkalta inkább jellemzőek a gépkocsilopások és autófeltörések, mint a külsőbb városrészekre. A bűnügyi térkép szerint a Váci utca környéke és a Városliget vonzáskörzete is kedvelt vadászterülete a bűnözőknek.

Kincsek lapulhatnak a padláson, szekrényben: így kereshetsz könnyen százezreket

Amiről valaki azt gondolja, értéktelen vacak, más számára igazi kincs: egy a padláson porosodó vázával vagy a vitrinben lévő kerámiával vagy a nagymama falán lógó festménnyel sok pénzt kereshetünk. Ugyanakkor laikusként nehéz kiszúrni, mi az, ami értékes, és nehéz azt is meghatározni, mégis mennyiért lehet eladni azt, amitől szabadulnánk. Mutatjuk, mire érdemes figyelni, ha eladnál valamit és mire, ha te vadászol az online piactéren értékes műtárgyakra.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem