7 °C Budapest

Kincsek lapulhatnak a padláson, szekrényben: így kereshetsz könnyen százezreket

2018. november 11. 07:00

Amiről valaki azt gondolja, értéktelen vacak, más számára igazi kincs: egy a padláson porosodó vázával vagy a vitrinben lévő kerámiával vagy a nagymama falán lógó festménnyel sok pénzt kereshetünk. Ugyanakkor laikusként nehéz kiszúrni, mi az, ami értékes, és nehéz azt is meghatározni, mégis mennyiért lehet eladni azt, amitől szabadulnánk. Mutatjuk, mire érdemes figyelni, ha eladnál valamit és mire, ha te vadászol az online piactéren értékes műtárgyakra.

A nagyitól gyerekkorunkban kapott kerámiafigura, porosodó, ósdi váza, egy a nagyszülők házában, a falon lógó festmény: sokak számára ezek csak kacatok, mások számára viszont igazi kincsek. Sokan vannak, akik a különböző online piactéren keresnek műtárgyakat, hiszen aki esetleg nincs tisztában azzal, milyen érték van a kezében, jóval áron alul kínálja a régiségeket.

Ez az eladó szemszögéből sajnálatos, de a vásárló szempontjából igazi kincsvadászattá teszi a régiségek böngészését. Például az eladó tapasztalatlanságából fakadóan megeshet, hogy egy általa 10 000 forintért hirdetett kerámia figura valójában egy olyan ismert művész munkája, akinek az alkotásai ennek az összegnek a többszöröséért kelnek el

 - mondta megkeresésünkre a Galéria Savaria kifejezetten régiségek, műalkotások adás-vételére szakosodott online piactér munkatársa.

Mielőtt tehát valamit pénzzé akarunk tenni, érdemes felbecsültetni a tárgyak értékét. Ez pedig plusz pénzbe sem kerül: a legtöbb aukciósháznál, műtárgykereskedelemre specializálódott weboldalnál ugyanis ingyenes az értékbecslés.

Felpörgött a műtárgypiac

Egyre többen alternatív befektetési lehetőségként tekintenek a műtárgyakra, műalkotásokra. Emellett egyre több olyan vásárlónk van, aki lakberendezési célból keres antik bútorokat, festményeket, grafikákat és plakátokat

- mondta a Pénzcentrumnak Gyenis László, az AXIOART nemzetközi műkereskedelmi oldal ügyvezető igazgatója.

Kifejezetten keresett műtárgyak közé tartoznak a 100 évnél régebbi Zsolnay darabok, ezekre ma érezhetően nagyobb a kereslet. Érdekesség még, hogy az utóbbi időben a régiségek mellett reneszánszukat élik a retro tárgyak. Ezek között megtalálhatók dísztárgyak, használati eszközök vagy akár retro játékok is - tudtuk meg a Galéria Savaria munkatársától.

Igazi kincseket találhatunk, ha szerencsénk van

Arra, hogy valaki jóval a valós érték alatt jusson hozzá egy igazán értékes műkincshez, azért kevés az esély, de a Galéria Savaria oldalára is kerültek már fel szenzációszámba menő tárgyak. Példaként említik a két 1850-es évekből való szekrényt, amelyek egyikében gépírásos, fényképes dokumentum írja le: azokat Arany János vette a lányának, Júliának. Ugyancsak az oldalon bukkant fel egy 1700-as évekbeli nemesi levél is, amely az Országos Széchenyi Könyvtár levéltárába került.

Salvador Dalí festmény 60 ezerért: tuti nem hamisítvány?

Aki festményt szeretne vásárolni, érdemes szétnéznie az online piactereken: pár ezerért is találhatunk képet, de akad, amit 600 ezerért kínálnak. Joggal merülhet fel a kérdés: mégis honnan tudjuk, hogy az adott kép valóban eredeti? Ha találunk, mondjuk egy Salvador Dalí képet 60 ezerért, kezdjünk el gyanakodni, hogy ez biztos átverés, hamisítvány vagy lopott a kép? Vagy örüljünk és feltételezzük, hogy arról van szó, hogy az eladó maga sem tudja, mekkora kincs van a birtokában?

Mindenesetre, ha valamit látványosan ár alatt próbálnak eladni, az mindenképp gyanús és a vásárlónak körültekintőnek kell lennie.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A tranzakció előtt mindenképpen meg kell néznie, hogy nincs-e a lopott műalkotások között a kiszemelt tárgy. Érdemes érdeklődni az eladónál, hogy mivel tudja bizonyítani az adott tárgy eredetiségét

 - mondta a Pénzcentrumnak Csörögi Anikó Lilla művészettörténész.

Az AXIOART-nál szerződést kötünk minden beadóval, akik vállalják, hogy hamis illetve lopott műtárgyakat nem töltenek fel. Ez az eddigi tapasztalatok alapján egy elég jó szűrő. Ha megszegik a szerződési feltételeket, akkor szerződést bontunk velük. Amennyiben eladás után, utólag derül ki, hogy a műtárgy hitelessége, eredete megkérdőjelezhető, így megkárosították a vevőt, akkor az ügy jogi útra terelhető

 - mondta Gyenis László, aki megjegyezte, vásárlás előtt érdemes a vásárlónak tájékozódnia, hogy az adott aukciósház, weboldal ÁSZF szerződése, illetve árverési feltételei mennyire védik őt. A Kulturális Örökségivédelmi Hivatalnál és a rendőrégnél is lehet érdeklődni, és vásárlás előtt érdemes megnézni a Műtárgyfelügyelet adatbázisában és az Interpol adatbázisát is, hogy szerepel-e a lopott tárgyak között a megvásárolni kívánt műalkotás - tette hozzá.

Hamisítvány lóg a múzeumban?

Nemhogy online, de sokszor személyesen, a festményt kézben tartva sem könnyű feladat megítélni, egy festmény eredeti-e.

Számtalan történetet ismerünk arról, hogy neves galériák, múzeumok is eredetiként tüntettek fel olyan alkotásokat, amelyekről később kiderült, hogy azok valójában nem a művész munkái voltak. Természetesen ezek sok esetben ugyanúgy képviselnek művészi értéket, esztétikusak, de az alkotó nem az, akinek próbálja beállítani magát

- jegyezte meg a Galéria Savaria munkatársa. Idén áprilisban derült ki például, hogy a franciaországi Étienne Terrus Múzeumban kiállított képek 60 százaléka hamisítvány volt.

Az online piactéren egyébként az a szabály, hogy ha valaki eredeti megjelöléssel kínál képet, az eladónak legalább 30 napos pénzvisszafizetési garanciát kell vállalnia.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 17:16
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem