7 °C Budapest
Jöhet az újabb CSOK-bővítés: ennek örülnének a legtöbben

Jöhet az újabb CSOK-bővítés: ennek örülnének a legtöbben

2018. november 5. 11:00

Az LTP-k beszántása után a kormány a CSOK felvételét kívánja ösztönözni, ennek köszönhető a támogatás bejelentett bővítése. A 10 milliós kedvezményes hitelösszeg kétgyermekesekre történő kiterjesztése bár valóban jelentős változásnak tűnik, a konstrukcióban további fejlődési lehetőségek vannak. A Pénzcentrum megkérdezte a hazai bankokat, tapasztalataik és lakossági visszajelzések alapján a CSOK milyen irányú módosítását tartanák célszerűnek. A pénzintézetek válaszaikban a támogatás összegének bővítése mellett egyéb problémákra is figyelmeztetnek.


A Családi Otthonteremtési kedvezmény kibővítésének októberi híre után vélhetően nőni fog majd az érdeklődés a konstrukció iránt, eltérő feltételei miatt viszont minden bizonnyal így sem fogja tudni helyettesíteni az LTP-k beszántása utáni űrt. Ahhoz, hogy élni tudjunk a CSOK adta kedvezménnyel, egy sor követelménynek kell megfelelnünk. A volumennövekedés bár így is valószínűsíthető, további módosítások is szükségesek lennének, hogy a konstrukció elérhetőbbé, ésszerűbbé váljon.

Eddig így juthattunk hozzá

A támogatás feltételrendszere viszonylag bonyolultnak tekinthető. A fixen 3 százalékos kamatot garantáló CSOK-ot már egy gyermek megléte esetén is igénybe lehet venni. Igazán előnyös konstrukcióhoz viszont három gyermek esetén juthatunk -ekkor élhetünk ugyanis a 10 millió forintos kamattámogatott kölcsön teljes összegével, három gyermek esetén erre már egyszeri, 10 millió forintos támogatás is jár új lakás vásárlása esetén. Használt lakásnál ez lényegesen kevesebb, 2,2 millió forint. A vállalt gyermekeknél a gyermekvállalás határideje egy gyermekre 4, a másodikra 8 év. Vállalt gyermek viszont csak házastársak esetén jöhet szóba, ahol az egyik fél sem nem töltötte be a még a negyvenedik életévét.

További feltétel még, hogy az igénylőnek nem lehet köztartozása, akárcsak egyes jogszabályok korábbi megsértése miatti elmarasztaló ítélet is kizáró feltétel. Mindemellett az igénylőnek legalább 180 napos TB-támogatást is igazolnia kell. Az így igényelt támogatás után az igénylőnek - bizonyos kivételtől eltekintve - a támogatással vásárolt lakóingatlanban kell élnie (noha a CSOK igénylése nem zárja ki egyéb ingatlantulajdon meglétét). Az sem mindegy, hogy bővítjük-e, vagy felújítjuk az ingatlant - előbbi esetben igen, utóbbiban nem jár a támogatás. Látható tehát, hogy a konstrukció már a bejelentés előtt is megérett a változtatásra.

Így módosulhat - jelentős a változás?

Az októberi miniszteri bejelentés után ugyan még várjuk a részleteket, az már biztosnak tűnik, hogy a kamattámogatott hitel összegét immár a kétgyermekes családokra is kiterjesztik 10 millió forintig. Ez a hitelösszeg a háromgyerekeseknél 15 millióra nő, amihez továbbra is jár majd a 10 millió forintos egyszeri támogatás. Noha a 3 százalékos kamatra felvehető, legfeljebb 25 éves futamidejű, tízmilliós kölcsön valóban kedvező, úgy tűnik, a támogatás kétgyermekesekre történő kibővítése egyelőre nincs napirenden. Becslések szerint ez évi 120 ezer forint körüli összeget jelenthet a kétgyermekesek esetén. A módosítás jövőbeli megalkotásakor a döntéshozóknak tehát minden tekintetben van még mozgástere.

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A LAKÁSVÁSÁRLÁSSAL!

Lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 7 millió forintot, 15 éves futamidő mellett már 2,04 százalékos THM-el, és havi 44 981 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal maradnak el ettől a legnagyobb kereskedelmi bankok ajánlatai sem: a Budapest Banknál például 47606 forintos törlesztőt ígér a 2,13 százalékos THM; míg az OTP Banknál némileg magasabb, 2,23 százalékos THM is alacsonyabb, 44949 forintos törlesztőt jelent. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek, és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

A bankok szerint így kéne

Noha a rendszer bonyolultsága miatt több lehetőség is van az ésszerűsítésre, mi most megkérdeztük a hazai kereskedelmi bankokat, hogy saját tapasztalatok és lakossági visszajelzések alapján a kedvezmény milyen irányú módosítását tartanák kedvezőnek.

Az Erste válaszában közölte, hogy a márciusban életbe lépett módosítások jelentős könnyítést jelentettek az ügyfeleknek, a részletszabályokat ugyanakkor tovább kéne egyszerűsíteni. A pénzintézet válaszában az átalakítás és a bővítés elhatárolásának nehézségét emelte ki.

Tapasztaltunk szerint sok esetben előfordul, hogy a bővítéshez a lakóingatlan felújítása, vagy a lakóépület átalakítása kapcsolódik. Ezekben az esetekben el kell különíteni a bővítési munkákat, azok költségvetését (erre adható a CSOK), a felújítás-átalakítás munkáitól, költségvetésétől.

 Példaként a bank bővítés során a fűtéskorszerűsítést említette meg, amikor a munkavégző a számlázás során nem tudja meghatározni, hogy a munkadíj hány százaléka kapcsolódik a bővítendő lakásrész fűtéséhez és mennyi a már meglévő lakáséhoz. Ez a szabályozási különbségtétel a bank szerint olyannyira nehézkes, hogy gyakran az egyébként nem a legjelentősebb tételt képező kiadás miatt bukják az ügyfelek a támogatást.

A költségvetés és a munkálatok szétválasztása az ügyfél és a bank részéről gyakran rendkívül nehéz, sok időbe kerül, sőt van amikor nem is sikerül, és végül a CSOK kérelem elutasításával jár.

Az Erste szerint hatékonyabb lenne, ha a támogatást kiterjesztenék a bővítendő ingatlan felújítására is.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A CIB Bank hozzánk eljuttatott válaszából kiderül, hogy az ügyfelek véleménye szerint a támogatási összegek további bővítésére lenne igény. A bank szerint ezáltal a növekedő lakásárak mellett is többen élnének a kedvezmény felvételével. A bank saját tapasztalatai szerint a támogatási feltételek további egyszerűsítésére, valamint a feltételeknek való megfelelés igazolásának könnyebbé tételére lenne szükség.

Az MKB Bank válaszában két csoportra osztotta a támogatás "problémás" elemeit. Egyrészt vannak azok a megkötések, amelyek bár gyakran akasztják meg a finanszírozást, szerintük mégsem célszerű azok eltörlése. Ilyen eset például, amikor a megvásárolni kívánt ingatlan lakhatásra nem alkalmas, valamint ha a kiszemelt ingatlan nem éri el a minimális négyzetmétert. További gyakori akadály, hogy az ügyfél külföldi jövedelméről nem tud TB-igazolást benyújtani.

A válaszból kiderül, hogy a konstrukció egyes sokat vitatott elemei - mint például a külföldi TB, vagy a minimális négyzetméter - valóban sok esetben okozhatják a támogatás akadályát. Az MKB szerint ugyanakkor a visszaélések megelőzése miatt ezeket az elemeket célszerű megtartani.

Átgondolandó lenne ugyanakkor, hogy a használt lakás vásárlás esetén az ingatlan vételára nem kerül teljes körűen beforgatásra. Ekkor egy százalékos értéket kéne meghatározni a bank szerint a kötelező beforgatásra - például 90 százalékot. A maradékból pedig egyéb fejlesztését is elvégezhetné az igénylő.

Hangsúlyosabbnak tűnik azonban a válaszban megfogalmazott másik meglátás, amely szerint

a támogatások kétgyerekesekre történő kiterjesztése lenne az igazán örvendetes.
További ésszerű elem a háromgyerekesekre vonatkozó támogatás kiterjesztése a kétgyerekes igénylői körre, mely nagy mértékű segítséget fog jelenteni az otthonteremtés kapcsán.


- írják válaszukban.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 16. péntek
Csongor
15. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?