14 °C Budapest

Jöhet az újabb CSOK-bővítés: ennek örülnének a legtöbben

2018. november 5. 11:00

Az LTP-k beszántása után a kormány a CSOK felvételét kívánja ösztönözni, ennek köszönhető a támogatás bejelentett bővítése. A 10 milliós kedvezményes hitelösszeg kétgyermekesekre történő kiterjesztése bár valóban jelentős változásnak tűnik, a konstrukcióban további fejlődési lehetőségek vannak. A Pénzcentrum megkérdezte a hazai bankokat, tapasztalataik és lakossági visszajelzések alapján a CSOK milyen irányú módosítását tartanák célszerűnek. A pénzintézetek válaszaikban a támogatás összegének bővítése mellett egyéb problémákra is figyelmeztetnek.


A Családi Otthonteremtési kedvezmény kibővítésének októberi híre után vélhetően nőni fog majd az érdeklődés a konstrukció iránt, eltérő feltételei miatt viszont minden bizonnyal így sem fogja tudni helyettesíteni az LTP-k beszántása utáni űrt. Ahhoz, hogy élni tudjunk a CSOK adta kedvezménnyel, egy sor követelménynek kell megfelelnünk. A volumennövekedés bár így is valószínűsíthető, további módosítások is szükségesek lennének, hogy a konstrukció elérhetőbbé, ésszerűbbé váljon.

Eddig így juthattunk hozzá

A támogatás feltételrendszere viszonylag bonyolultnak tekinthető. A fixen 3 százalékos kamatot garantáló CSOK-ot már egy gyermek megléte esetén is igénybe lehet venni. Igazán előnyös konstrukcióhoz viszont három gyermek esetén juthatunk -ekkor élhetünk ugyanis a 10 millió forintos kamattámogatott kölcsön teljes összegével, három gyermek esetén erre már egyszeri, 10 millió forintos támogatás is jár új lakás vásárlása esetén. Használt lakásnál ez lényegesen kevesebb, 2,2 millió forint. A vállalt gyermekeknél a gyermekvállalás határideje egy gyermekre 4, a másodikra 8 év. Vállalt gyermek viszont csak házastársak esetén jöhet szóba, ahol az egyik fél sem nem töltötte be a még a negyvenedik életévét.

További feltétel még, hogy az igénylőnek nem lehet köztartozása, akárcsak egyes jogszabályok korábbi megsértése miatti elmarasztaló ítélet is kizáró feltétel. Mindemellett az igénylőnek legalább 180 napos TB-támogatást is igazolnia kell. Az így igényelt támogatás után az igénylőnek - bizonyos kivételtől eltekintve - a támogatással vásárolt lakóingatlanban kell élnie (noha a CSOK igénylése nem zárja ki egyéb ingatlantulajdon meglétét). Az sem mindegy, hogy bővítjük-e, vagy felújítjuk az ingatlant - előbbi esetben igen, utóbbiban nem jár a támogatás. Látható tehát, hogy a konstrukció már a bejelentés előtt is megérett a változtatásra.

Így módosulhat - jelentős a változás?

Az októberi miniszteri bejelentés után ugyan még várjuk a részleteket, az már biztosnak tűnik, hogy a kamattámogatott hitel összegét immár a kétgyermekes családokra is kiterjesztik 10 millió forintig. Ez a hitelösszeg a háromgyerekeseknél 15 millióra nő, amihez továbbra is jár majd a 10 millió forintos egyszeri támogatás. Noha a 3 százalékos kamatra felvehető, legfeljebb 25 éves futamidejű, tízmilliós kölcsön valóban kedvező, úgy tűnik, a támogatás kétgyermekesekre történő kibővítése egyelőre nincs napirenden. Becslések szerint ez évi 120 ezer forint körüli összeget jelenthet a kétgyermekesek esetén. A módosítás jövőbeli megalkotásakor a döntéshozóknak tehát minden tekintetben van még mozgástere.

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A LAKÁSVÁSÁRLÁSSAL!

Lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 7 millió forintot, 15 éves futamidő mellett már 2,04 százalékos THM-el, és havi 44 981 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal maradnak el ettől a legnagyobb kereskedelmi bankok ajánlatai sem: a Budapest Banknál például 47606 forintos törlesztőt ígér a 2,13 százalékos THM; míg az OTP Banknál némileg magasabb, 2,23 százalékos THM is alacsonyabb, 44949 forintos törlesztőt jelent. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek, és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

A bankok szerint így kéne

Noha a rendszer bonyolultsága miatt több lehetőség is van az ésszerűsítésre, mi most megkérdeztük a hazai kereskedelmi bankokat, hogy saját tapasztalatok és lakossági visszajelzések alapján a kedvezmény milyen irányú módosítását tartanák kedvezőnek.

Az Erste válaszában közölte, hogy a márciusban életbe lépett módosítások jelentős könnyítést jelentettek az ügyfeleknek, a részletszabályokat ugyanakkor tovább kéne egyszerűsíteni. A pénzintézet válaszában az átalakítás és a bővítés elhatárolásának nehézségét emelte ki.

Tapasztaltunk szerint sok esetben előfordul, hogy a bővítéshez a lakóingatlan felújítása, vagy a lakóépület átalakítása kapcsolódik. Ezekben az esetekben el kell különíteni a bővítési munkákat, azok költségvetését (erre adható a CSOK), a felújítás-átalakítás munkáitól, költségvetésétől.

 Példaként a bank bővítés során a fűtéskorszerűsítést említette meg, amikor a munkavégző a számlázás során nem tudja meghatározni, hogy a munkadíj hány százaléka kapcsolódik a bővítendő lakásrész fűtéséhez és mennyi a már meglévő lakáséhoz. Ez a szabályozási különbségtétel a bank szerint olyannyira nehézkes, hogy gyakran az egyébként nem a legjelentősebb tételt képező kiadás miatt bukják az ügyfelek a támogatást.

A költségvetés és a munkálatok szétválasztása az ügyfél és a bank részéről gyakran rendkívül nehéz, sok időbe kerül, sőt van amikor nem is sikerül, és végül a CSOK kérelem elutasításával jár.

Az Erste szerint hatékonyabb lenne, ha a támogatást kiterjesztenék a bővítendő ingatlan felújítására is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A CIB Bank hozzánk eljuttatott válaszából kiderül, hogy az ügyfelek véleménye szerint a támogatási összegek további bővítésére lenne igény. A bank szerint ezáltal a növekedő lakásárak mellett is többen élnének a kedvezmény felvételével. A bank saját tapasztalatai szerint a támogatási feltételek további egyszerűsítésére, valamint a feltételeknek való megfelelés igazolásának könnyebbé tételére lenne szükség.

Az MKB Bank válaszában két csoportra osztotta a támogatás "problémás" elemeit. Egyrészt vannak azok a megkötések, amelyek bár gyakran akasztják meg a finanszírozást, szerintük mégsem célszerű azok eltörlése. Ilyen eset például, amikor a megvásárolni kívánt ingatlan lakhatásra nem alkalmas, valamint ha a kiszemelt ingatlan nem éri el a minimális négyzetmétert. További gyakori akadály, hogy az ügyfél külföldi jövedelméről nem tud TB-igazolást benyújtani.

A válaszból kiderül, hogy a konstrukció egyes sokat vitatott elemei - mint például a külföldi TB, vagy a minimális négyzetméter - valóban sok esetben okozhatják a támogatás akadályát. Az MKB szerint ugyanakkor a visszaélések megelőzése miatt ezeket az elemeket célszerű megtartani.

Átgondolandó lenne ugyanakkor, hogy a használt lakás vásárlás esetén az ingatlan vételára nem kerül teljes körűen beforgatásra. Ekkor egy százalékos értéket kéne meghatározni a bank szerint a kötelező beforgatásra - például 90 százalékot. A maradékból pedig egyéb fejlesztését is elvégezhetné az igénylő.

Hangsúlyosabbnak tűnik azonban a válaszban megfogalmazott másik meglátás, amely szerint

a támogatások kétgyerekesekre történő kiterjesztése lenne az igazán örvendetes.
További ésszerű elem a háromgyerekesekre vonatkozó támogatás kiterjesztése a kétgyerekes igénylői körre, mely nagy mértékű segítséget fog jelenteni az otthonteremtés kapcsán.


- írják válaszukban.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem