16 °C Budapest
A man using the drill in his workshop with protective glasses and gloves

Ezeknek a magyar melósoknak áll most a világ: rommá keresheted magad az ilyen szakmákban

2023. október 26. 18:04

A jelenlegi gazdasági környezetben a munkaerőpiaci szereplőket az óvatosság jellemzi. A meghirdetett állások csökkenő száma mellett azonban a munkavállalói oldalon aktivitás mérhető, de ennek ellenére számos iparágban továbbra is nagy kihívást jelent a megfelelő munkaerő megtalálása. A fizikai munkák esetében például jellemzően ilyen volt a helyzet, mostanra viszont lényegesen kedvezőbbé vált a cégek számára – derül ki a Profession.hu munkaerőpiaci elemzéséből.

Az infláció hatására megemelkedett bérigényekre reagálva 2023 januárjában a cégek többsége (62%) tervezett béremelést az alkalmazottaik megtartása céljából, hiszen a kialakult helyzet ellenére számos területen továbbra is nagy kihívás a megfelelő jelöltek megtalálása. A megemelt fizetések motiválták a pandémia óta kevésbé aktív munkavállalókat, amely a lecsökkent álláslehetőségekkel együtt egy év alatt 33,3%-os emelkedést idézett elő az egy álláshirdetésre jutó jelentkezések számában a Profession.hu-n 2023 harmadik negyedévében.

A fizikai munkakörben toborzó vállalatok fele tervez béremelést Tavaly ősszel kiugróan erős igény volt a fizikai munkát végző szakemberekre, munkaerőhiány állt fenn a hazai munkaerőpiac e területén. A Profession.hu év elején készített felméréséből kiderült, hogy a többségében vagy kizárólag szak-, betanított- vagy segédmunkásokat toborzó cégek körében az országos átlaghoz képest alacsonyabb arányban vannak azok, akik 2022-ben emeltek a béreken, ahol pedig megvalósult az emelés, ott is átlagosan 1-2%-kal elmaradt annak mértéke az országos átlagtól. Idén a fizikai munkakörökben toborzó vállalatok háromnegyedénél volt fizetésemelés végül, de a 2024-re vonatkozó tervek között ez csupán minden második cégnél szerepel.

Ezzel párhuzamosan a munkavállalói aktivitás fokozódott: 2023 harmadik negyedévére az egy álláshirdetésre jelentkező szak- és fizikai munkások száma 73%-kal haladta meg a 2022-es számokat.

Nyitottak az átképzésre a munkavállalók

Az állásportál friss felmérése1 szerint az érintett cégek a közeljövőben valamelyest tovább fogják csökkenteni a toborzás volumenét, pedig ebben a helyzetben lehetőségük van a korábbinál jelentősen széles munkaerő-kínálatból választani. Az elérhető potenciális jelöltek között a jelenlegi helyzetben könnyebben megtalálható a vállalat számára ideális munkavállaló, akit jól célzott toborzással és a megfelelő kommunikációval hatékonyabban elérhetnek és megszerezhetnek, a munkaerő-kínálat kevésbé korlátozza a döntési folyamatokat a HR területén.

Bár most enyhült a fizikai munkát végző szakemberek megszerzéséért folytatott verseny, de ez hamarosan változni fog. Ez az időszak lehetőséget ad a felkészülésre és az eddigi gyakorlatok átvilágítására, felülbírálására

– mondja el a kialakult helyzetről Simon-Göröcs Lili, a Profession.hu HR igazgatója.

Egyre fontosabb a tudatos, jól célzott toborzás, amelynek fókuszát érdemes kinyitni, és ahelyett, hogy olyan jelölteket keresnénk, akiknek tapasztalatai teljes egészében megegyeznek a feladat ellátásához szükséges elvárásokkal. Figyeljünk azokra a jelöltekre is, akik az erősségeik, készségeik és a képességeik alapján alkalmasak lehetnek a pozíció betöltésére, könnyedén beilleszthetőek a csapatba és a cégkultúrába, ugyanis egy szükséges átképzéssel lojálisabb munkavállalókra tehetünk szert

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 – tanácsolja a szakértő.

Átgondolt toborzás és átképzett munkaerő

A Profession.hu 2022-ben a BCG-vel végezett kutatásából2 kiderült, hogy a magyar munkavállalók felének nem okozna gondot, hogy átképezze magát egy másik pozícióba. Erre a legnagyobb affinitást az iskolázatlan és legmagasabb iskolai végzettségként érettségit szerzett munkavállalók mutattak (64%-64%), a szakközép iskolát végzettek 47%-a lenne nyitott erre.

A megfelelő toborzási folyamat fontosságát jól bizonyítja, hogy a fizikai munkát végző szakemberek közel kétharmada (61%) elutasítana egy ajánlatot, ha a toborzási élmény kedvezőtlen számára. A hosszú felvételi folyamat miatt például már a legelején értékes jelölteket veszíthet a cég, ahogyan akár azzal is, hogy nem a megfelelő információkat osztja meg az álláshirdetésében: a fizikai munkát végző célcsoport 75%-a szerint bérre vonatkozó információ például alapvetés egy hirdetésnél. A bértranszparencia közvetlen versenyelőnyt jelent a toborzás során, amelyet a munkaadók is felismertek, a feladott álláshirdetések egyre nagyobb hányadában tüntetik fel a kínált bért: míg év elején a hirdetések 25,2%-a tartalmazott erre vonatkozó információt, szeptemberre pedig már 27,6% volt ez az arány.

A feladat pontos leírása szintén kiemelten fontos az említett munkavállalók jelentős részének, emellett a munkavégzés helye, a feladat részletei, az elvárt végzettség és kijelölt a műszakok feltüntetése, a pozíció megnevezése és a szükséges tapasztalat szerepelnek a leglényegesebb információk listáján.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm