One hundred Forint - hungarian money

Éhbérért robotolnak a magyar vidék melósai: ezekben a szakmákban a minimálbér is csak álom

2023. március 31. 10:03

Nem túlzás kijelenteni, hogy sok magyarnak csak álom a KSH friss kiadványában szereplő átlagkereset: egyes megyékben ugyanis sokan havonta 90 ezer forintot sem keresnek, miközben az országos átlagfizetés 342984 forint. De vajon mik is pontosan a legrosszabbul fizető állások, és melyik megyék lakosai húzták a legrövidebbet? A Pénzcentrum most ezeknek a kérdéseknek járt utána a teljesség igénye nélkül.

Nemrég azt vizsgáltuk meg megyei bontásban, hogy a statisztikai hivatal kereseti adatai alapján mely megyékben, és melyik szakmában kapták a legnagyobb, illetve legkisebb béremelést a dolgozók. A Pénzcentrum most a Fókuszban a vármegyék című kiadvány mellékelt adatsorai alapján azt vette végig megyénként, hogy melyek azok a munkák, amelyek esetében a nettó fizetés még a minimálbért sem súrolja alulról. Azaz azt néztük meg, hogy hol és pontosan kik is keresnek a legrosszabbul Magyarországon.

Azonban mielőtt belevágunk a legrosszabbul fizetett munkák megvizsgálásába érdemes egy pillantást vetni az átlagos nettó átlagkeresetekre. Ahogyan korábbi cikkünkben is kifejtettük, Budapesten kívül csak Győr-Moson-Sopronban volt nagyobb a nettó átlagfizetés, mint az országos átlag (342 984 forint). Ez pedig annak ellenére is sokkoló, hogy a területi különbségek alapvetően csökkentek valamennyire a korábbiakhoz képest.

Ahogyan a KSH-jelentésből is látszik, a közfoglalkoztatottak csak minimálisan húzzák le a magyar bérátlagot: 2022-ben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 516 ezer forintot, míg adókedvezmények nélküli nettó átlagkeresete 343 ezer forintot tett ki. Mindez közfoglalkoztatottak nélkül bruttó 526 ezer volt, ami nettóban 350 ezernek felel meg.

A töredékét nem keresik ezek az emberek a nettó átlagbérnek

A fentiekhez viszonyítva pedig különösen sokkoló látni, hogy Magyarország legrosszabbul fizetett munkája a humán egészségügyi, szociális ellátás (fizikai munka) Borsodban, ahol mindössze átlagosan 89 292 forintot kapnak nettóban a dolgozók, ami összesen 74 százalékkal kevesebb, mint az országos átlagkereset, és 67 százalékkal a megyeinél.

De máshol se jártak sokkal jobban az eégszségügyi alkalmazottak: Szabolcsban 90 339 forintot (ez az országos átlagfizetésnél 70 százalékkal kevesebb), Hajdú-Bihar megyében átlagosan nettó 101 979 forintot kapnak az így dolgozók, ami 30 százaléka mindössze az országos nettó átlagbérnek.  

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ahogyan a fentiekből is látszik, messze a humán egészségügyi, szociális ellátásban dolgozó fizikai munkások keresnek a legrosszabbul. A 21 legrosszabb fizetésből ugyanis 14 munka ez. Közülük a legtöbbet a veszprémi dolgozók keresik, ők ugyanis nettó 156 976 forintot visznek haza havonta átlagosan, ami az országos nettó átlagkeresetnél 54 százalékkal kevesebb, illetve a Veszprém megyeinél az 49 százalékkal.  

Az ingatlanügyletekkel foglalkozó fizikai munkásokat sem fizetik túl jól például Szabolcsban: ugyanis mindössze 139 456 forintot kapnak átlagosan (az országos nettó átlagkereset 42 százalékát), de más megyékben se sokkal jobb a helyzet. Borsodban mindössze 151 694 forintot, míg Baranya megyében 163 101 forintot keresnek ezek a dolgozók - ami 43 százalékkal kevesebb, mint a baranyai átlagos nettó bér, illetve 52 százalékkal kisebb, mint az országos átlagkereset.

Budapesten a mezőgazdaságban, erdőgazdálkodásban, halászatban dolgozó fizikai munkások keresik a legkevesebbet: ők átlagosan 195 733 forintot visznek haza nettóban, míg a budapesti átlagfizetés 422 052 forint. Azaz a bérük 54 százalékkal kevesebb, mint a budapesti átlag, bár a fentiekkel ellentétben legalább több, mint a minimálbér.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.06 09:24
Kutatási eredmények szerint a gyakori digitális média használat körülbelül 10%-kal növeli az ADHD-ra...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 15. szombat
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 15. 19:20
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem