4 °C Budapest
boss gives employee dismissal contract to sign

Mennyi a végkielégítés összege 2022 évében, mik a kifizetés szabályai?

2022. október 23. 18:04

Amikor a munkáltató felmondja a munkaszerződést, a leendő volt alkalmazott a végielégítés összegének felvételére válik jogosulttá. Tudd meg, mikor jár végielégítés 2022-ben, mennyi a végkielégítés összege 2022 hatályos jogszabályai alapján és mikor nem jár végkielégítés, amikor valaki távozni kényszerül foglalkoztatójától?

Cikkünkben összegyűjtöttük, mikor jár végkielégítés, illetve mikor nem jár végielégítés egy adott munkaszerződés munkáltató oldalról történő felmondása esetén. Magyarország VS Ausztria végkielégítés összege: tudd meg, hol, hogyan számítják ki a végkielégítés összegét, mire számíthat valaki, ha belföldön mondják fel határozatlan idejű munkaszerződését! Milyen más esetekben jár még a végkielégítés összege 2022 során?

Mi a végkielégítés?

A végkielégítés egyfajta anyagi kárpótlásként szolgál a munkavállaló bérén felül, amennyiben munkaviszonya a munkáltató oldaláról történő rendes felmondásnak köszönhetően megszűnik, illetve, ha a munkáltató jogutód nélkül megszűnik (+ a munkavállalói felmondás speciális esetei). A végkielégítés összege 2022 során is meghatározott, jól átlátható szabályrendszer szerint kerül kiszámításra, ám vannak speciális esetek, amikor nem jár végkielégítés a távozó munkavállalónak. Nézzük, mikor jár a végkielégítés összege 2022 évében!

Mikor jár végielégítés 2022-ben?

 • Végielégítés jár, amennyiben a munkáltató rendes felmondás keretei között szünteti meg a munkaszerződést (a felmondási idő letöltéséről ITT írtunk részletesen);
 • illetve akkor, ha a munkáltató jogutód/jogviszonyváltás nélkül megszűnik (pl. nem felvásárolják a céget, hanem csődöt jelent).

Speciális esetnek számít az, amikor a munkaviszonyt a munkavállaló arra hivatkozva szünteti meg, hogy a munkáltató személyében bekövetkezett változás miatt a rá irányadó munkafeltételek lényeges és hátrányos megváltozása következtében a munkaviszony fenntartása számára aránytalan sérelemmel járna vagy lehetetlenné válna (Munka Törvénykönyve, 40. §). Továbbá jár a végkielégítés akkor is, ha a munkavállaló rendkívüli felmondással (azonnali hatállyal), jogszerűen szünteti meg a munkaviszonyát (Munka Törvénykönyve, 78. §).

Mikor nem jár végkielégítés 2022-ben?

Bizonyos esetekben nem jár végkielégítés a távozó dolgozónak, mint...

 • ha a felmondás közlésekor a munkavállaló nyugdíjasnak minősül, vagy ha a munkáltató jogutód nélküli megszűnésekor nyugdíjasnak minősül;
 • a határozott idejű munkaszerződés letelte esetén történő szerződés meg nem hosszabbítása sem jogosít fel valakit végkielégítésre;
 • ha a munkaszerződés felmondása a dolgozó munkaviszonnyal kapcsolatos nem elfogadható magatartása;
 • illetve, ha a felmondás indoka a munkavállaló nem egészségügyi okkal összefüggő képessége (nem egészségügyi állapota, pl. sérülése, betegsége miatt nem tudja ellátni a feladatát, hanem kompetenciaproblémái vannak);
 • a munkavállalónak továbbá legalább 3 éve az adott munkahelyen kell dolgoznia, az alatt nem jár végielégítés 2022-ben sem;
 • a közös megegyezés alapján történő felmondásnak egyedi feltételei lehetnek.

Végkielégítés kalkulátor 2022: mennyi a végkielégítés összege 2022 során?

A végkielégítés kiszámításának alapja a munkahelyen eltöltött idő, illetve a távolléti díj összege + pótlékátalány (ha van ilyen):

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 • A végkielégítés összege legalább 3 év esetén: 1 havi távolléti díj.
 • A végkielégítés összege legalább 5 év esetén: 2 havi távolléti díj.
 • A végkielégítés összege legalább 10 év esetén: 3 havi távolléti díj;
 • A végkielégítés összege legalább 15 év esetén: 4 havi távolléti díj;
 • A végkielégítés összege legalább 20 év esetén: 5 havi távolléti díj;
 • A végkielégítés összege legalább 25 év esetén: 6 havi távolléti díj;

A végkielégítés összege tovább emelhető, ha a munkaszerződés a munkavállaló életkorát tekintve a nyugdíjkorhatár betöltését megelőző 5 éven belül szűnik meg. Teljesítménybérezés (és/vagy bérpótlékok) esetén a végkielégítés összege az előző 6 hónapra kifizetett összegek alapján kerül kiszámításra. A végkielégítés összege 2022 során is adóköteles: ugyanúgy be kell fizetnünk utána a személyi jövedelemadót és a társadalombiztosítási járulékokat, mintha sima munkabérről lenne szó.

Ausztria végkielégítés összege: miben más az eljárás nyugati szomszédunknál?

Ahogy a minimálbér számítás kapcsán is írtuk Ausztriában, a külföldi magyar munkavállaók egyik legfrekventáltabb célországában egészen máshogy kezelik a munkaügyeket, mint itthon. Ausztriában 2003 óta új szabályzás van érvényben, melynek értelmében a munkaadó járulékbefizetései alapján egy előtakarékossági alap képződik (előtakarékossági pénztár) – ide a munkáltató a mindenkori osztrák járulékalap 1,53%-át (BV-járulék) fizeti be (az ÖGK-n keresztül).

A munkavállaló ebből a pénztárból kapja meg a végkielégítését, amennyiben megfelel az Ausztria végkielégítési szabályoknak. Fontos alapkitétel, hogy a munkavállalónak legalább 36 havi BV-járulék befizetését kell biztosítania (mindegy, hány munkáltatótól), illetve a magyar szabályokhoz hasonlóan a munkaszerződés felmondásának munkáltatói oldalról kell történnie, és nem magatartási okokból kifolyólag.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 1. szerda
Ignác
5. hét
Február 1.
A civilek napja
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?