7 °C Budapest
Kikre terjed ki a Munka Törvénykönyve 2022 évében? Szabadság, felmondási idő és általános tudnivalók

Kikre terjed ki a Munka Törvénykönyve 2022 évében? Szabadság, felmondási idő és általános tudnivalók

2022. január 8. 15:04

A Munka Törvénykönyve a legtöbb magyar dolgozó számára nem ismeretlen fogalom, hiszen a dokumentumban foglalt hivatalos szabályrendszer meghatározó jelentőségű védőpajzs mindenki számára, aki a Munka Törvénykönyve hatálya alá tartozik. Na de nézzük meg, pontosan mi a Munka Törvénykönyve, mi a törvénykönyv célja és kik tartoznak a Munka Törvénykönyve hatálya alá!

Cikkünkben összegezzük a legfontosabb tudnivalókat a Munka Törvénykönyve, illetve a magyar dolgozók munkajogi tudnivalói kapcsán. Eláruljuk, mi a Munka Törvénykönyvének a jelentősége és mikor hivatkozhatunk a benne foglalt szabályokra, hogy mint mond a Munka Törvénykönyve felmondási idő és felmondás tekintetében, illetve mik a Munka Törvénykönyve szabadság kivételével kapcsolatos állításai. El lehet térni a törvénykönyv tartalmától?

Mi a munka Törvénykönyve?

A Munka Törvénykönyve Magyarország munkajogi kódexe, amely összefoglalja a magyarországi munkavállalók, illetve a hazai foglalkoztatók jogait és kötelezettségeit egyaránt. A Munka Törvénykönyve Magyarország Alaptörvényének „Szabadság és felelősség” fejezetének XII. és XVII. cikkein alapszik, összesen 300 paragrafuson keresztül rendelkezik a magyar munkajogról.

Mikor kellhet a Munka Törvénykönyve?

A Munka Törvénykönyve bármilyen munkajogi kérdés esetén - akár foglalkoztatói, akár alkalmazotti oldalról legyen szó - megbízható információkkal szolgál. Legyen szó munkahelyi konfliktusról, munkaszerződés kötésről, vagy éppen annak a felmondásáról, betegségről, vagy szabadságról, mindig hivatkozhatunk arra, hogy mit ír a Munka Törvénykönyve. Munkával kapcsolatos pályázatok esetében is érdemes utánanézni a tudnivalóknak (például polgármesteri hivatal pályázatot ír ki Munka Törvénykönyve alapján), illetve azt sem árt tudnunk, hogy mit mond a Munka Törvénykönyve kollektív szerződés kötése esetén, vagy hogy mi a szakszervezetek működésének a jogi háttere.

Ki tartozik a Munka Törvénykönyve hatálya alá?

A Munka Törvénykönyve kiterjed…

  • a munkáltatóra;
  • a munkavállalóra;
  • a munkáltatói érdekképviseleti szervezetre;
  • az üzemi tanácsra, valamint;
  • a szakszervezetre;
  • a törvénykönyv XVI. fejezetét a kölcsönvevőre, XVII. fejezetét pedig az iskolaszövetkezet által nyújtott szolgáltatás jogosultjára alkalmazni kell.

A Munka Törvénykönyve mit tartalmaz?

A Munka Törvénykönyve 2022 évében is 5 fő részre tagolható, ezen belül összesen 24, római számokkal ellátott fejezetre van tagolva (ezeken belül pedig összesen 118 alcímet találhatunk, arab számokkal ellátva).

1. Munka Törvénykönyve I-IV. - Általános rendelkezések

A Munka Törvénykönyve általános rendelkezései a tisztességes foglalkoztatás alapvető szabályait fektetik le. A szabályzás nem csak a munkavállalókra és munkáltatókra terjed ki, hanem az érdekképviseleti szervezetekre, az üzemi tanácsokra, a szakszervezetekre és a kölcsönvevőre is. Külön felhívja a fejezet a figyelmet az uniós szabályokkal való együttes munkajogi értelmezésre, a fiatal munkavállalókra, a jognyilatkozatokra, a személyiségi jogok védelmére, az egyenlő bánásmódra, a kötelező tájékoztatásra és a megállapodás feltételrendszerére is. A Munka Törvénykönyve külön védi az írástudatlanokat, a más anyanyelvűeket, összefüggéseket hoz a Ptk. egyes paragrafusaival, továbbá többek között rendelkezik a határidőkről és az érvénytelenség/megtámadhatóság fogalmáról is.

2. Munka Törvénykönyve V-XVIII. - A munkaviszony

A munkaviszonyhoz tartozó tizennégy fejezet adja a Munka Törvénykönyve legnagyobb részét, részletesen felvázolva, mit értünk munkaviszony alatt, mik a munkaviszony általános és különös feltételei, hogyan lehet eltérni a Munka Törvénykönyve tartalmától kollektív szerződés keretei között. Ez a fejezet rendelkezik a munkaszerződés teljesítéséről, a szerződésmódosítás körülményeiről, illetve annak felmondásáról is – itt olvashatunk részletesen utána a felmondási időnek és a felmondás módjainak.

Ide tartozik a munkarend meghatározása, a munkaidő, a különféle pihenőidő-típusok és a munkaidőkeret szabályzása, értelmezi a szabadság fogalmát és mértékét. A Munka Törvénykönyve itt ír a keresőképtelenség feltételeiről, a nyilvántartásokról, és a munkavállalók díjazásáról – alapbér (minimálbér 2022 és garantált bérminimum 2022), bérpótlékok, munkavégzés nélküli munkabér stb. A Munka Törvénykönyve elárulja, mi a protokoll a felelősségi körök kapcsán (pl. leltárhiány, kártérítés), milyen megállapodások köthetőek (pl. versenytilalmi megállapodás), és hogy mik a munkaviszony egyes típusai (pl. bedolgozás vagy távmunka).

3. Munka Törvénykönyve XIX-XXII. - A munkaügyi kapcsolatok

Ez a rövidebb szakasz rendelkezik a munkaügyi kapcsolatokról általánosságban, de kiterjed az üzemi tanács működési elveire, megszervezésére és megszűnésére is, illetve arra, hogy mi az üzemi tanács feladata, jogköre. Ehhez a Munka Törvénykönyve részhez tartoznak a szakszervezeti szabályok és itt határozza meg a Munka Törvénykönyve a kollektív szerződés fogalmát és a megkötésének a feltételrendszerét is.

4. Munka Törvénykönyve XXIII-XXIV. - A munkaügyi vita

Ebben a fejezetben szabályozza a Munka Törvénykönyve az egyén és a kollektíva szintjére vonatkozó érdekérvényesítési feltételeket. A Munka Törvénykönyve megszabja, hogy a különféle munkajogi igények érvényesítésére milyen határidők vonatkoznak, milyen körülmények között kell azokat megtenni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

5. Munka Törvénykönyve - Záró rendelkezések

A záró rendelkezéseknél nincsenek külön alcímek, a Munka Törvénykönyve ezen szakasza inkább a fogalmak ismertetéséről szól. Itt olvashatunk a jogszabályi helyek összefüggéseiről, az Európai Unió jogszabályaival történő megfeleltetésről és a törvények hatálybalépési feltételeiről.

Munka Törvénykönyve szabadság

Kifejezetten gyakori kérdés a Munka Törvénykönyve kapcsán, hogy pontosan mennyi az alapszabadság, mennyi extra szabadság jár egy munkavállalónak, illetve hogy a szabadságának hány százalékával rendelkezhet szabadon. Az alapszabadság minden esetben 20 munkanap, erre jönnek rá életkori alapon, illetve a gyermekek száma alapján az extra fizetett szabadnapok. A Munka Törvénykönyve arról rendelkezik, hogy a munkavállaló a szabadságából 7 napot köteles (legfeljebb 2 részletben) a munkáltató igényeinek megfelelő időpontban kivenni.

Bővebb információkért keressük meg a Munka Törvénykönyve 59. A szabadság c. fejezetet (115.§-124. §).

Munka Törvénykönyve felmondási idő letöltése

A fizetett szabadság mértéke mellett a leggyakrabban a felmondás, illetve ehhez kapcsolódóan a felmondási idő letöltése okoz kérdéses, vitás helyzeteket. A Munka Törvénykönyve a felmondási idő esetében 30 napot köt meg, ez a minimum felmondási idő, de a felek köthetnek ennél hosszabb időintervallumra, maximum 6 hónapra kiterjedő felmondási időt is. Közös megegyezés esetén el lehet térni a munkaszerződésben megkötött felmondási időtől – erről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Bővebb információkért keressük meg a Munka Törvénykönyve 39. A felmondási idő c. fejezetet (68.§-70. §).

Munka Törvénykönyve 2022: mi változott idén?

A magyar jogszabályok, így a Munka Törvénykönyve tartalmában is évről évre végbemennek kisebb nagyobb módosításokon. A Munka Törvénykönyve 2020 évében változott a gyámhatóság engedélyével történő munkavállalás, a részmunkaidős foglalkoztatás, a szülési szabadság és a fizetés nélküli szabadság témakörében. A Munka Törvénykönyve 2021 évében leginkább a koronavírus válság kapcsán vezetett be új intézkedéseket – ide tartozik a távmunka-végzés szabályzása és a különféle munkahelyi járványügyi ellenőrzések előírásai is, mindemellett néhány apró változást eszközöltek a munka- és pihenőidő beosztása, illetve a munkaviszony megszüntetése kapcsán.

A Munka Törvénykönyve 2022 évében a következőképpen változik: véglegesen módosul a Munka Törvénykönyve 2022. január 1-től a távmunka végzés kapcsán. Az új home-office törvény szerint távmunka végzésnek minősül, ha a munkavállaló akár részben, akár egészben a munkát a munkáltató telephelyétől elkülönült helyen végzi – vagyis újdonságként akár a részbeni otthoni munkavégzés is távmunka végzésnek minősül, ennek szabályairól a munkaszerződésben kell megállapodni. Alapesetben a következő szabályok érvényesek a Munka Törvénykönyve szerint:

  • a munkáltató utasítási joga a munkavállaló által ellátott feladatok meghatározására terjed ki;
  • a munkáltató az ellenőrzési jogát számítástechnikai eszköz alkalmazásával is gyakorolhatja;
  • a munkavállaló a munkáltató telephelyén a tárgyévben a munkanapok egyharmada esetén végez munkát;
  • a munkáltató biztosítja, hogy a munkavállaló a területére beléphessen és más munkavállalóval kapcsolatot tartson.

A Munka Törvénykönyve idén a munkavédelmi szabályok kapcsán is hoz új szabályokat, mégpedig a távmunka végzéséhez használt információtechnológiai vagy számítástechnikai eszközök használatát illetően. A szabályok a következők:

  • a munkáltató írásban tájékoztatja a munkavállalót a munkavégzéshez szükséges, egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkakörülmények szabályairól;
  • a munkavállaló a munkavégzés helyét a fenti munkakörülmények teljesülésére figyelemmel választja meg;
  • a munkáltató a munkavédelmi szabályok megtartását – eltérő megállapodás hiányában – számítástechnikai eszköz alkalmazásával távolról ellenőrizheti.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm