33 °C Budapest
A young businessman throwing away his papers on a blue sky background.

Felmondási idő 2022: Mennyi a felmondási idő ha a munkavállaló mond fel?

2021. december 12. 19:02

Bármilyen ágazatban dolgozzunk, mindig érdemes észben tartanunk, hogy sem a pozíciónkhoz, sem a szakirányunkhoz nem vagyunk hozzákötve, vagyis ha karrierépítésről van szó, mindig számtalan nyitott ajtó és új lehetőség áll előttünk, hogy megvalósítsuk régi vágyainkat, és hogy megtaláljuk a számunkra tökéletes álommunkahelyet. Fontos tudnunk, hogy a munkahelyváltás teljesen természetes jelenség a munkaerőpiacon – most abban segítünk, hogy hogyan történik egy felmondás, és hogy mennyi felmondási idő jellemző egy munkahely elhagyásakor.

Cikkünkben a felmondási idő számítás tekintetében nyújtunk átfogó tájékoztatást olvasóinknak. Eláruljuk, mit mond a Munka Törvénykönyve felmondási idő 2022 tekintetében, milyen felmondási időre számítsunk egy új munkahelyen? Mennyi a felmondási idő közös megegyezés esetén és mennyi a felmondási idő, ha a munkavállaló mond fel? Mi a protokoll felmondási idő tekintetében, ha a munkáltató kezdeményezi a munkaszerződés felmondását? Mit tegyünk (és mit ne tegyünk), ha a munkaszerződésünk túl hosszú felmondási időt állapít meg?

Milyen események adhatnak okot a felmondásra?

A munkaerőpiac telis-teli van új lehetőségekkel: megfelelő képesítéssel ma már egyáltalán nem irreális cél, hogy megkapjuk a kiszemelt álommelót, amennyiben elég motiváltak vagyunk hozzá. A felmondás és a munkahelyváltás célja általában az, hogy valamilyen okból kifolyólag elégedetlenné válunk a munkánkkal kapcsolatban, szeretnénk a jelenlegi helyett egy előnyösebb helyre kerülni. Összegyűjtöttük, mik az elégedetlenség leggyakoribb okai, amelyek előbb, vagy utóbb bizony felmondáshoz vezetnek. Nézzük, mik ezek!

1. Kellemetlen munkahelyi atmoszféra.

Számtalan példát ismerünk – akár saját, vagy ismerőseink munkahelyén is -, amikor tipikusan problémát okoz, hogy a munkatársak és/vagy a vezetők nem tudnak együttműködni. Mindegy, hogy szakmai vagy személyes konfliktusról van szó, a kellemetlen munkahelyi klíma előbb-utóbb megmérgezi hozzáállásunkat a munkahelyünkhöz, így azt érezzük, menekülnünk kell onnan.

2. Nem azt a feladatot végezzük, amiért a munkáltatót választottuk.

Szintén gyakori probléma, hogy az állásinterjún ajánlott izgalmas és érdekes munkahelyi feladatokra még csak nem is emlékeztet, amit a munkahelyen valójában csinálunk. A monoton, unalmas és a személyiségünkhöz nem illő feladatok elveszik a kedvünket a munkától és hamarosan felmondáshoz vezetnek.

3. Pénz? Igen, a pénz!

Mondanunk sem kell, a felmondások egyik leggyakoribb oka a méltánytalan díjazás. A jelenlegi inflációs tendenciák és az alkalmazott egyénileg nyújtott teljesítménye alapján reális elvárás a rendszeres fizetésemelés, azonban ezt számos munkahelyen nem kapják meg az alkalmazottak. Mivel köztudott, hogy a legjobb anyagi szintemelkedést munkahelyváltással érhetjük el, gyakran mondanak fel alkalmazottak ebből a célból.

Fel akar mondani a munkáltató? Mi lehet az oka?

Semmi esetre se felejtsük el, hogy nem csak az alkalmazottnak áll jogában felmondani a munkaszerződést! A felmondás történhet közös megegyezéssel, illetve a munkáltató részéről, egyoldalúan is – természetesen törvényes keretek között, a munkaszerződésben foglalt kritériumoknak megfelelően. Felmondási idő tekintetében természetesen nem mindegy, ki mond fel, és hogy milyen körülmények között (pl. azonnali hatályú felmondás vagy rendes felmondás) – mivel a munkáltatói felmondásnak általában az alkalmazott elváráson aluli teljesítménye, vagy a munkaerő-felesleg az oka, ebben az esetben számíthatunk arra, hogy nem fognak sokáig a munkahelyünkön tartani.

A munkaviszony megszüntetésének esetei

Magyarországon a Munka Törvénykönyve rendelkezik arról, hogy hogyan szüntethető meg hivatalosan egy bejelentett, alkalmazotti munkaviszony (a felmondási idő 2021 és a 2022 évi felmondási idő szabályai nem változtak). A munkaviszony megszüntethető…

 • a munkáltató és a munkavállaló közös megegyezésével;
 • rendes felmondással (határozatlan idejű munkaszerződés felbontása bármelyik oldalról);
 • rendkívüli felmondással (a munkáltató mulasztása okán);
 • azonnali hatállyal a próbaidő alatt (bármelyik fél részéről);
 • határozott idejű munkaviszony esetén a határozott idő letelte előtt a munkáltató által.

Rendkívüli felmondás és próbaidő alatti felmondás esetén nincs jelentősége a felmondási időnek, hiszen ezekben az esetekben (rendkívüli felmondás esetében jogerős indoklással) a munkaviszony mihamarabbi megszüntetése a cél. A felmondási idő szerepe tipikusan akkor kerül előtérbe, ha a munkavállaló és a munkáltató közös megegyezéssel szakítja meg a munkaviszonyt, vagy ha – bármelyik oldal kezdeményezésével – rendes felmondás történik. Vizsgáljuk meg ezt a két esetet közelebbről!

Rendes felmondás

A rendes felmondás a határozatlan idejű munkaszerződés megszüntetésének általános formája. A felmondást kezdeményezheti az alkalmazott és a munkáltató is (például egy leépítés során) – felmondási idő tekintetében ilyenkor mindig a munkaszerződésben foglalt kötelező felmondási idő az irányadó, de természetesen nem kötelező ragaszkodni hozzá, ha mindkét fél érdeke ellentétes vele.

Felmondás közös megegyezéssel

Mind a határozatlan, mind a határozott idejű munkaszerződés megszüntethető közös megegyezéssel, azonnali hatállyal és jövőbeni időpontra vonatkozóan is – ennek feltétele a felek kölcsönös és egybehangzó jognyilatkozata. Mindenképpen vigyázzunk ezzel az esettel, mert a munkáltató gyakran álcázza közös megegyezéssel felmondási szándékát (pl. ha a felmondásnak nincs reális oka), elhitetve az alkalmazottal, hogy számára csak ez a járható út létezik! Ha ilyen dokumentumot helyeznek elénk egy munkahelyen, célszerű kikérni egy ügyvéd tanácsát, mielőtt aláírjuk!

Mennyi a felmondási idő?

A felmondási idő hossza mindig az adott munkáltatótól és a pozíciónktól függ – ha nem tudjuk, nekünk mennyi a felmondási idő, keressük elő a munkaszerződésünket, mert kötelező jelleggel tartalmaznia kell ezt az információt! A határozatlan idejű munkaszerződések a legtöbb esetben 30 és 90 nap közötti felmondási időt rögzítenek, de különleges esetekben a felmondási idő lehet ennél hosszabb, akár 6 hónap, vagy 1 év is (ennyi lehet a maximális felmondási idő).

Mennyi a felmondási idő ha a munkáltató mond fel?

A felmondási idő alapesete 30 nap, ez a munkáltatói felmondásra ugyanígy érvényes. Gyakori kérdés, hogy 6 vagy 8 hónap munkaviszony után mennyi a felmondási idő, számíthatunk-e bizonyos munkaidő elteltével valamilyen kedvezményre. Azt kell, hogy mondjuk, az első 3 évben nincs extra felmondási idő, viszont később, néhány év elteltével erre a 30 napos minimum felmondási időre jönnek rá az extra napok, amelyek a munkáltatónál eltöltött munkaviszony hosszúságával egyenesen arányosak:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 • 0-3 év munkaviszony: 30 nap felmondási idő;
 • 3-5 év munkaviszony: 30+5 nap felmondási idő;
 • 5-8 év munkaviszony: 30+15 nap felmondási idő;
 • 8-10 év munkaviszony: 30+20 nap felmondási idő;
 • 10-15 év munkaviszony: 30+25 nap felmondási idő;
 • 15-18 év munkaviszony: 30+30 nap felmondási idő;
 • 18-20 év munkaviszony: 30+40 nap felmondási idő;
 • 20+ év munkaviszony: 30+60 nap felmondási idő.

Ezek a felmondási idő kategóriák vonatkoznak bármilyen munkahelyi leépítésre (pl. ugyanez a felmondási idő érvényes csoportos leépítés esetén is).

Mennyi a felmondási idő ha a munkavállaló mond fel?

Alapesetben annyi, amennyit a munkaszerződésünk rögzít, de természetesen ez nincs kőbe vésve, a felmondási idő kezelése általában rugalmasan történik (vagyis nem tartják be mindig a felmondási idő hosszát). Amennyiben nem vagyunk létszükségletű alkalmazottak a szervezet életében, elképzelhető, hogy hamarabb elengednek, de az is gyakori eset, hogy akkor hagyhatjuk el régi munkahelyünket, ha sikerült utánpótlást találni helyettünk.

Habár a felmondási idő egy rugalmasan kezelhető dolog, ne építkezzünk arra, hogy „majd úgyis elengednek hamarabb”! Mindig számoljunk azzal, hogy a munkáltatónak jogában áll egy hosszabb felmondási idejű munkaszerződés esetén akár az utolsó napokig ott tartani bennünket a munkahelyünket, ha az érdeke úgy kívánja.

Mennyi a felmondási idő közös megegyezés esetén?

Attól függ, hogy miben egyeztek meg a felek. Azonnali hatályú felmondás esetén nincs felmondási idő, ha pedig jövőbeli időpontban egyezünk meg, az teljesen rugalmasan alakítható (lehet már a hó vége is, de akár 3 hónappal később is).

Mikor kezdődik a felmondási idő?

A felmondási idő számítása egyszerű: az azt követő napon kezdődik a felmondási idő letöltése, amikor hivatalosan is beadtuk a felmondó levelünket. Ezt csak olyan speciális esetek írják felül, mint például a keresőképtelenség (a keresőképtelenség és a táppénz 2022 évi szabályairól itt olvashatsz bővebben), amelyek befolyásolhatják a felmondást. Utóbbi esetre mindenképpen érdemes bővebben kitérnünk, ugyanis bizonyos esetekben a kiszolgáltatott alkalmazott felmondási védelemben részesül.

Mikor jár felmondási védelem?

A felmondási védelem lényege röviden az, hogy azok a dolgozók, akik átmenetileg kiszolgáltatott állapotba kerülnek, védelmet élveznek a munkáltatói oldalról történő felmondással szemben (ettől függetlenül történhet felmondás a dolgozó oldaláról, vagy közös megegyezéssel). A következő esetek tesznek védetté valakit:

 • várandósság és szülési szabadság;
 • gyermekgondozási célzattal igénybe vett fizetés nélküli szabadság;
 • a nő jogszabály szerinti, az emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelésének (de legfeljebb ennek megkezdésétől számítva) hat hónapig;
 • tényleges önkéntes tartalékos katonai szolgálat-teljesítés.

Ne próbáljuk kijátszani vagy megtagadni a felmondási időt!

Egy felmondást követően, amennyiben a régi munkahelyünk úgy dönt, hogy a felmondási idő alatt szeretne minket megtartani, sokakban felmerül a kérdés, hogyan lehetne ezt az időtartamot minél inkább redukálni, hogyan lehetne kijátszani, hogy ne kelljen ott lennünk. Fontos tudnunk, hogy betegszabadság és táppénz esetén nem nő a felmondási idő hossza (a Munka Törvénykönyve felmondási idő 2022 szabályai naptári napokra vonatkozólag rendelkeznek, nem munkanapra érvényes például az alapvető 30 napos felmondási idő) – azonban azt nem tehetjük meg, hogy a felmondási idő kezdetén egyszerűen beteget jelentünk!

Gyanús esetekben a munkáltatónak jogában áll kivizsgáltatnia a keresőképtelenség valódiságát – éppen ezért még véletlenül se kezdünk egy új munkahelyen kereső tevékenységet végezni, míg az előző munkáltatónál táppénzen vagyunk, mert az visszaélésnek minősül! A fizetett szabadságaink egy részét időarányosan kivehetjük a felmondási idő alatt, azonban ezzel az esettel is vigyázzunk, ugyanis a szabadságaink egy részével a munkaadó rendelkezik; illetve ne felejtsük el a szabadság kivételét 15 nappal korábban jelezni.

Ugyanígy óva intjük az alkalmazottakat a felmondási idő megtagadása ellen: a felmondási idő egy, a Munka Törvénykönyvében rögzített kötelező tényező, megsértése, megtagadása jogellenes tevékenység. Amennyiben megtagadjuk azt, vagy bármilyen okból kifolyólag megszegjük a felmondási idő szabályait, úgy jogerősen követelhet tőlünk kártérítést a munkáltató.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?