A man using the drill in his workshop with protective glasses and gloves

Hiába robotolnak egy életen át ezek a magyarok: éhbérrel mennek nyugdíjba

2022. május 9. 11:08

Nem csak nemek között létezik bérszakadék, hanem korcsoportok között is, hiszen a tapasztaltabb kollégáknak általában magasabb fizetés jár, pláne, ha ugyanabban a szakmában dolgozik évek, évtizedek óta. A Pénzcentrum most megnézte, mely szakmákban emelkednek brutális mértékben a fizetések, hol stagnálnak, és melyek azok a területek, ahol egy pályakezdő jelenleg sokkal többet keres, mint egy 50 év feletti alkalmazott.

Márciusban ismét frissítette foglalkozás szintű keresetstatisztikáját a Központi Statisztikai Hivatal, így megtudhattuk, mennyi volt az egyes szakmákban dolgozók átlagkeresete három egymást követő évben, 2019-ben, 2020-ban és 2021-ben.

Korábbi elemzésekből tudjuk, kik voltak 2021-ben a legjobban és kik a legrosszabbul keresők, sőt azt is elemeztük korábban, mely foglalkozáscsoportokban emelkedtek elképesztő módon a bérek, és hol csökkentek a koronavírusjárvány környékén.

Érdekesség azonban, hogy nem csak szakmánként, de korcsoportokra bontva is hozzáférhetőek az adatok: tudjuk mennyit keresnek átlagosan az egyes szakemberek 30 év alatt, 30-39 év között, 40-49 év között és 50 év felett.

Nem csak nemek között létezik tehát bérszakadék, hanem korcsoportok között is, hiszen a tapasztaltabb kollégáknak általában magasabb fizetés jár, pláne, ha ugyanabban a szakmában dolgozik évek, évtizedek óta. De nézzük meg, melyek azok a szakmák, ahol brutálisan nagy a különbség a pályakezdők és az 50 év felettiek fizetése között:

Mi maga, matematikus?

Egyértelműen látszik, hogy a jól kereső, magas presztízsű munkahelyek azok, ahol a legdinamikusabban nőnek a bérek az évek alatt. A statisztikai hivatal szerint egy légiforgalmi irányító átlagosan 1 929 722 forinttal keres többet 50 év felett, amikor is a fizetése már elérheti a 2 769 239 forintot is. Persze az ő esetük extrém, hiszen rendkívül nehéz, sok tapasztalatot igénylő munkáról van szó, ahol a hibázás tényleg nem megengedett. Egy 50 év feletti ügyésznek valamivel több, mint 1 millió forinttal nő a fizetése a pályája végére, egy szakorvosnak 993 ezer forinttal, egy kutatási egység vezetőjének 710 ezer forinttal.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha a lista középső szegmensét nézzük meg, egy baromfitartó és -tenyésztő mindössze 581 forinttal keres többet, ha elmúlt 50 éves, egy pultos 439 forinttal, egy szabó-varró pedig 2775 forinttal.

Van jó pár olyan szakma, ahol azonban csökkennek a fizetések: vegyipari alapanyag-feldolgozó berendezés vezérlőjének 80 ezer forinttal, nyelvész, fordító, tolmácsnak 56 700 forinttal, banki pénztárosnak 49 ezer forinttal kevesebb a fizetése 50 év felett, mint 30 alatt.

Ha az összes adatot összevetjük, azokat, ahol nőnek és azokat is, ahol csökkenek az átlagfizetések, az jön ki, a legfiatalabb és a legidősebb korcsoport közti fizetéskülönbség 93 432 forint.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?