22 °C Budapest
Senior married couple paying taxes, domestic bills, insurance fees on Internet. Husband and wife managing budget, counting expenses, savings, using laptop computer at table together

Itt a kalkulátor: pontosan ennyi pluszpénzt kapnak a magyar nyugdíjasok júliusban

2022. május 6. 14:01

A kormány utolsó ülésén döntött a nyugdíjak emeléséről, mivel a jelenlegi előrejelzések szerint 2022-ben 8,9 százalékos lehet az infláció éves szinten. Ez jelentősen magasabb, mint az év eleji 5 százalékos nyugdíjemelés mértéke volt, ezért a nyugdíjak vásárlóerejének megtartása érdekében szükség van évközi nyugdíjemelésre. A nyugdíjak júliustól az inflációs prognózis (8,9%) és a januári nyugdíjemelés (5%) különbözetével, azaz plusz 3,9 százalékkal emelkednek. Emellett a nyugdíjasok júliusban visszamenőlegesen megkapják a január-június időszakára vonatkozó különbözetet is, tehát egyösszegű nyugdíjkorrekció is érkezik majd. A Pénzcentrum kalkulátorával most azt is könnyen megtudhatják az idősek, mennyi lesz az emelés, illetve az egyösszegű korrekció mértéke.

Évközi nyugdíjemelést hajt végre a kormány a tartósan magas infláció miatt, erről már a rendelet is megjelent a Magyar Közlönyben. Az emelést először hivatalosan Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be, tájékoztatása szerint a nyugdíjasok 2022 júliusától 3,9 százalékkal magasabb nyugdíjat kapnak, illetve egyösszegben fog érkezni a nyugdíjkorrekció az első fél évre visszamenően. A rendeletből az is kiderült, hogy mivel a 13. havi nyugdíjak után is jár visszamenőleg az emelés összege, 7 havi különbözetet kapnak az idősek júliusban.

Ahogy azt a Pénzcentrum korábban kiszámolta, hogy az átlagos nyugdíjösszeget kapók (ez becslések szerint a januári emelést követően 165 ezer forint volt) júliusban 43 ezer forint egyösszegű korrekciót kapnak (melyben benne van az elmúlt 6 hónap, illetve a 13. havi összeg után járó emelés), illetve júliustól kb. 172 ezer forintra emelkedik a havi járandóság összege. Azonban nem minden nyugdíjas kap átlag körüli összeget!

A mediánnyugdíj például alacsonyabb, 135 ezer forint, mely júliustól nagyjából 5 ezer forinttal emelkedik majd, és egyösszegben is nem 45, hanem kb. 35 ezer forint jár majd. 2021-ben közel 1 millió nyugdíjas juttatása maradt 120 ezer forint alatt, 300 ezer forint feletti összeget pedig kb. 82 ezren kaptak. A 120-140 ezer forintos fizetési sávba nagyjából 344 ezer, a 140-160 ezres sávba pedig 248 ezer nyugdíjas esett. Arról, hogy az egyes sávokba pontosan hány fő tartozik, és ők mekkora összegre számíthatnak, ebben a cikkben írtunk részletesen.

Ahhoz azonban, hogy egy nyugdíjas pontosan tudja, mekkora összegre számíthat júliustól, a saját nyugdíjának összegét kell alapul vennie. Az is fontos, hogy a júliusi emelés alapja nem a jelenlegi nyugdíj! Valójában az év eleji 5 százalékos emelés előtti összegből fogják számolni, így fog kijönni egy olyan összeg mintha év elején 8,9 százalékot emeltek volna. Tehát a júliustól járó emelt nyugdíj összegét úgy kaphatja meg, ha az emelést megelőző, múlt évi nyugdíját megszorozza 1,089-cel. Vagy a jelenlegi nyugdíjösszeget előbb elosztja 1,05-tel, és ezután szoroz 1,089-cel.

Az egyösszegű nyugdíjkorrekció összegét pedig a jelenlegi nyugdíjösszegből úgy lehet megkapni, hogy azt elosztjuk 1,05-tel, megszorozzuk 0,039-cel, majd megszorozzuk 7-tel. Fontos, hogy bár 6 hónapra visszamenőleg jár az egyösszegű juttatás, nem szabad megfeledkezni a 13. havi nyugdíjról, ezért kell 7-tel szorozni. Aki nem akar számolgatni, a Pénzcentrum kalkulátorával a jelelegi nyugdíj összegéből kiszámítható a júliusi juttatások mértéke:

Ahogy minden eddigi emelésre, a júliusi nyugdíjemelésre is igaz, hogy a pontos összege attól függ, mekkora nyugdíjösszeg alapján számítják. Ebből következik, hogy aki alapvetően kevesebbet kap, az kisebb, aki alapvetően többet kap, az most is nagyobb összegre számíthat. (A magyar nyugdíjas szervezetek évek óta próbálják felhívni a figyelmet ennek a számítási módnak az igazságtalanságára a kevés nyugdíjból élőkkel szemben, eddig hiába.) Emiatt is van, hogy a válságok, rekordinfláció fokozottan hátrányosan érinti azokat, akik kevés nyugdíjból élnek. A számításokon való változtatásokra eddig azonban nem érkezett ígéret. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A kevés nyugdíjból élők és az átlag feletti nyugdíjat kapók között az emelések hatására egyre szélesebbre nyílik az olló. Ezt a helyzetet súlyosbítja a jelenlegi inflációs helyzet: a gyorsuló élelmiszerár-emelkedés következtében a nyugdíjas fogyasztói kosárral számolt infláció az év hátralévő időszakában gyorsabban nő az általános inflációnál. A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET) szerint ezért elengedhetetlen, hogy a nyugdíjak és nyugdíjszerű ellátások júliusban 3,9% helyett 5%-kal emelkedjenek.

A nyugdíjas szervezet közleménye szerint az infláció szerkezete, az alapvető élelmiszerek árának 20%-ot meghaladó emelkedése elviselhetetlen terheket jelent az átlagot el nem érő nyugdíjjal rendelkezők számára. Ennek enyhítésére a 160 ezer forintot meg nem haladó ellátásokat júniusban a fenti 5%-on felül 3%-os kiegészítő emelésben kell részesíteni. Ellenkező esetben idős emberek tömege kerül súlyos megélhetési válságba - írták.

Ebből is látható, milyen fontos, hogy kinek milyen összeget állapítanak meg, amikor nyugdíjba vonul, hiszen a jelenlegi rendszer szerint ez határozza meg, hogy a későbbi emelésekkel jobban jár-e majd, vagy egyre inkább elszegényedik. Ilyen kilátások mellett nem csoda, hogy a több mint 4 millió munkavállalóból mintegy 1 millió nyugdíjpénztári tag van Magyarországon. Az önkéntes nyugdíjpénzár pedig csak az egyik megoldás az öngondoskodásra, mellette lehetőség van még nyugdíjbiztosítás kötésére is. Ráadásul a megtakarítás mindkét formáját támogatja az állam, évi akár 130 ezer forint adóvisszatérítéssel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 28. csütörtök
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM