14 °C Budapest
Senior married couple paying taxes, domestic bills, insurance fees on Internet. Husband and wife managing budget, counting expenses, savings, using laptop computer at table together

Itt a kalkulátor: pontosan ennyi pluszpénzt kapnak a magyar nyugdíjasok júliusban

2022. május 6. 14:01

A kormány utolsó ülésén döntött a nyugdíjak emeléséről, mivel a jelenlegi előrejelzések szerint 2022-ben 8,9 százalékos lehet az infláció éves szinten. Ez jelentősen magasabb, mint az év eleji 5 százalékos nyugdíjemelés mértéke volt, ezért a nyugdíjak vásárlóerejének megtartása érdekében szükség van évközi nyugdíjemelésre. A nyugdíjak júliustól az inflációs prognózis (8,9%) és a januári nyugdíjemelés (5%) különbözetével, azaz 3,9 százalékkal emelkednek. Emellett a nyugdíjasok júliusban visszamenőlegesen megkapják a január-június időszakára vonatkozó különbözetet is, tehát egyösszegű nyugdíjkorrekció is érkezik majd. A Pénzcentrum kalkulátorával most azt is könnyen megtudhatják az idősek, mennyi lesz az emelés, illetve az egyösszegű korrekció mértéke.

Évközi nyugdíjemelést hajt végre a kormány a tartósan magas infláció miatt, erről már a rendelet is megjelent a Magyar Közlönyben. Az emelést először hivatalosan Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be, tájékoztatása szerint a nyugdíjasok 2022 júliusától 3,9 százalékkal magasabb nyugdíjat kapnak, illetve egyösszegben fog érkezni a nyugdíjkorrekció az első fél évre visszamenően. A rendeletből az is kiderült, hogy mivel a 13. havi nyugdíjak után is jár visszamenőleg az emelés összege, 7 havi különbözetet kapnak az idősek júliusban.

Ahogy azt a Pénzcentrum korábban kiszámolta, hogy az átlagos nyugdíjösszeget kapók (ez becslések szerint januárban 165 ezer forint volt) júliusban 45 ezer forint egyösszegű korrekciót kapnak (melyben benne van az elmúlt 6 hónap, illetve a 13. havi összeg után járó emelés), illetve júliustól 172 ezer forintra emelkedik a havi járandóság összege. Azonban nem minden nyugdíjas kap átlag körüli összeget!

A mediánnyugdíj például alacsonyabb, 135 ezer forint, mely júliustól nagyjából 5 ezer forinttal emelkedik majd, és egyösszegben is nem 45, hanem kb. 37 ezer forint jár majd. 2021-ben közel 1 millió nyugdíjas juttatása maradt 120 ezer forint alatt, 300 ezer forint feletti összeget pedig kb. 82 ezren kaptak. A 120-140 ezer forintos fizetési sávba nagyjából 344 ezer, a 140-160 ezres sávba pedig 248 ezer nyugdíjas esett. Arról, hogy az egyes sávokba pontosan hány fő tartozik, és ők mekkora összegre számíthatnak, ebben a cikkben írtunk részletesen.

Ahhoz azonban, hogy egy nyugdíjas pontosan tudja, mekkora összegre számíthat júliustól, a saját nyugdíjának összegét kell alapul vennie. Az emelt nyugdíj összegét úgy kaphatja meg, ha a jelenlegi nyugdíját megszorozza 1,039-cel (emelt nyugdíj = jelenlegi nyugdíj x 1,039), az egyösszegű nyugdíjkorrekció összege pedig pedig a jelenlegi nyugdíjösszeg szorozva 0,039-cel, szorozva 7-tel (nyugdíjkorrekció = jelenlegi nyugdíj x 0,039 x 7). Bár 6 hónapra visszamenőleg jár az egyösszegű juttatás, nem szabad megfeledkezni a 13. havi nyugdíjról, ezért kell 7-tel szorozni.

A Pénzcentrum kalkulátorával pedig ugyanígy kiszámolható pontosan, személyre szabottan, hogy milyen összegekre lehet számítani júliusban. Mindössze a jelenlegi, januártól érvényes nyugdíj összegét kell beírni:

Ahogy minden eddigi emelésre, a júliusi nyugdíjemelésre is igaz, hogy a pontos összege attól függ, mekkora nyugdíjösszeg alapján számítják. Ebből következik, hogy aki alapvetően kevesebbet kap, az kisebb, aki alapvetően többet kap, az most is nagyobb összegre számíthat. (A magyar nyugdíjas szervezetek évek óta próbálják felhívni a figyelmet ennek a számítási módnak az igazságtalanságára a kevés nyugdíjból élőkkel szemben, eddig hiába.) Emiatt is van, hogy a válságok, rekordinfláció fokozottan hátrányosan érinti azokat, akik kevés nyugdíjból élnek. A számításokon való változtatásokra eddig azonban nem érkezett ígéret. 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A kevés nyugdíjból élők és az átlag feletti nyugdíjat kapók között az emelések hatására egyre szélesebbre nyílik az olló. Ezt a helyzetet súlyosbítja a jelenlegi inflációs helyzet: a gyorsuló élelmiszerár-emelkedés következtében a nyugdíjas fogyasztói kosárral számolt infláció az év hátralévő időszakában gyorsabban nő az általános inflációnál. A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET) szerint ezért elengedhetetlen, hogy a nyugdíjak és nyugdíjszerű ellátások júliusban 3,9% helyett 5%-kal emelkedjenek.

A nyugdíjas szervezet közleménye szerint az infláció szerkezete, az alapvető élelmiszerek árának 20%-ot meghaladó emelkedése elviselhetetlen terheket jelent az átlagot el nem érő nyugdíjjal rendelkezők számára. Ennek enyhítésére a 160 ezer forintot meg nem haladó ellátásokat júniusban a fenti 5%-on felül 3%-os kiegészítő emelésben kell részesíteni. Ellenkező esetben idős emberek tömege kerül súlyos megélhetési válságba - írták.

Ebből is látható, milyen fontos, hogy kinek milyen összeget állapítanak meg, amikor nyugdíjba vonul, hiszen a jelenlegi rendszer szerint ez határozza meg, hogy a későbbi emelésekkel jobban jár-e majd, vagy egyre inkább elszegényedik. Ilyen kilátások mellett nem csoda, hogy a több mint 4 millió munkavállalóból mintegy 1 millió nyugdíjpénztári tag van Magyarországon. Az önkéntes nyugdíjpénzár pedig csak az egyik megoldás az öngondoskodásra, mellette lehetőség van még nyugdíjbiztosítás kötésére is. Ráadásul a megtakarítás mindkét formáját támogatja az állam, évi akár 130 ezer forint adóvisszatérítéssel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?