8 °C Budapest
View of planning studio with two desk chairs and laptop in architecture design co-working startup tech company open air office space contemporary modern table with pencils notes sketchbooks tools window light daylight bright empty anticipation creativity innovation technology partnership teamwork brainstorming breaking new ground desk lamp silence

Itt a toplista: brutálisan megemelkedtek a bérek ezekben a szakmákban Magyarországon

2022. március 29. 05:38

Márciusban frissítette kereseti adatait a Központi Statisztikai HIvatal (KSH), így megtudhattuk, mennyi volt az egyes szakmákban dolgozók átlagkeresete a tavalyi év során, és kik kerestek a legjobban 2021-ben Magyarországon. De a korábbi évek adatait összehasonlítva az is kiderül, mely szakmákban emelkedtek brutális mértékben a fizetések.

Ismét frissítette foglalkozás szintű keresetstatisztikáját a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), így megtudhattuk, mennyi volt az egyes szakmákban dolgozók átlagkeresete három egymást követő évben, 2019-ben, 2020-ban és 2021-ben.

Az NFSZ, azaz a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat korábban évről évre közölte, mely szakmákban, hogy alakulnak az átlagbérek, ám egy ideje ez az adatközlés leállt, helyette a KSH által kiadott nemzetgazdasági ágakra lebontott bruttó, illetve nettó fizetések összegét tudtuk vizsgálni. De tavaly ősszel ez megváltozott, így ismét sokkal több adathoz juthat hozzá az érdeklődő.

Átlagkeresetek

2019-ben hazánkban a bruttó átlagkereset 356 286 forint volt, 2021-ben 425 915 forint – ez 69 629 ezer forintos, valamivel több, mint 19 százalékos növekedést jelent. (A nettó átlagkereset 244 609 forintról 291 812 forintra emelkedett 2 év alatt). Tehát még ha nem is érzi mindenki közvetlenül a bőrén, a fizetések nagy átlagban emelkednek.

Ebben a korábbi cikkünkben azt elemeztük, melyek a legrosszabbul fizetett szakmák, ezekre egyre kevesebb az igény a modern gazdaságokban. Sok közülük semmiféle képzettséget nem igényel: ezek azok, amelyekben a fizetés kétségbeejtően kevés.

A skála szerencsésebbik vége

A legjobban kereső 20 szakma versenyét a tavalyi évhez hasonlóan idén ismét a légiforgalmi irányítók nyerték, ők közel bruttó 2 millió forintot visznek haza, de a szakorvosok és a törvényhozók is elöl végeztek. Az első helyeken többnyire magas iskolai végzettséget igénylő hiányszakmák vannak, akikért rendszerint őrült verseny van a piacon. A TOP20 legjobban keresők között többségben vannak a gazdasági szakemberek, vállalatok különböző szakterületeinek vezetői.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nagyot mentek

A 2020-2021 közötti időszak nagy nyertesei a szakorvosok voltak, nekik  754 830 forinttal emelkedett a bruttó fizetésük, az egészségügyi tevékenységet folytató egység vezetőinek 521 243 forinttal, az általános orvosoké 483 835 forinttal, a fogorvosoké 252 366 forinttal, a sportolóké pedig 218 116  forinttal. Százalékban mindez így fest:

  • orvosoknak 78 százalékos bruttó emelést jelent
  • egészségügyi tevékenységet folytató egység vezetőinek 60 százalékos bruttó emelés
  • általános orvosoknak 98 százalékot
  • fogorvosoknak 60 százalékot
  • sportolóknak pedig 15 százalékot.

De a TOP10-be befértek még a törvényhozók, a pszichológusok, a biológusok, a tengeri hajóparancsnokok és a bírók. Ahogy az jól látszik, a nagy emelések 2021-ben főként az egészségügyi dolgozókat érintették. A kormány még 2020 őszén jelentette be, hogy nagyot emel a bérükön, ez végül a 2021. februárjában érkezett meg először a számlájukra. A döntést motiválhatta, hogy a járvány fokozott terhelést rótt az ellátórendszerre, ezért a béremelés nem odázhatták már tovább. 

Mindenkinek emelnek?

Béremelésről, béren kívüli bér- illetve nem bérjellegű juttatások változásáról készített felmérést a Profession.hu, amiből kiderült, hogy tízből hét cégnél emelték a fizetéseket 2021-ben, és ugyanekkora azoknak a vállalatoknak az aránya is, ahol ez idén kilátásban van. 2022-ben a béremelés jellemzően egész cégre kiterjedő, kevésbé a vállalaton belüli bizonyos csoportokat érintő beavatkozásként jelenik majd meg. A leggyakoribb indok a keretösszeg emelésre az infláció, míg legfontosabb célként a munkavállalók megtartását említették leggyakrabban a válaszadók.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2023.02.01 13:52
Az Országgyűlés a 2022. november 22-i ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szóló...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 2. csütörtök
Karolina, Aida
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?