Ennyit keres egy magyar villanyszerelőként, sofőrként a németeknél

Ennyit keres egy magyar villanyszerelőként, sofőrként a németeknél

2018. december 2. 18:01

Ezek voltak 2018 48. hetének legfontosabb, legérdekesebb, na meg legolvasottabb cikkei a Pénzcentrumon. A teljes írás elolvasásához kattints a címekre, vagy a képes ajánlókra.

Leesik az állad: ennyit keres egy magyar villanyszerelő Németországban

Itthon egyre nagyobb problémát jelent a szakmunkások hiánya, hiszen a magyar mesteremberek külföldön is egyre keresettebbek. Ráadásul a magyar bérek többszörösét is megkaphatják, sok cég pedig szállást is biztosít, vagyis a munkavállaló a fizetése nagy részét félre tudja tenni. A nyelvtudás, a végzettség és a tapasztalat persze a legtöbb helyen feltétel, ahogy a saját autó is előnyt jelent.

Azért ez erős: ennyit keres egy magyar teherautó vezető Németországban

Őrület, mennyi pénzt kínálnak külföldön azoknak, akik tudnak teherautót vezetni! Itthon közben égető a munkaerőhiány, vélhetően a hazai vállalatok nemigen tudnak versenyezni a külföldi ajánlatokkal. A helyzet aggasztó, az egyik szakszervezet szerin az állami sofőrképzés csak tűzoltásra jó.

Elárulta a Microsoft igazgatója, miért a férfiak uralják a hazai IT-szektort

"Nekünk oda kell menni tobozozni, ahol a fiatalok vannak. Ez az utóbbi időben a social media, de gorsan változnak a trendek" - Szentpétery Boglárkával, a Microsoft Magyarország HR vezetőjével beszélgettünk a munkaerőhiányról, toborzásról és arról, hogy lehet a kamaszlányok érdeklődését fenntartani a természettudományok iránt, hisz ők lehetnek a jövő tartalékai.

Elárulták a multik: ezek a magyar dolgozók legnagyobb hiányosságai

A hazai felsőoktatási intézmények évek óta nem kerülnek be a legjobb egyetemek közé, a magyar egyetemisták ezért kevésbé versenyképes képzettséget kapnak, mint a nyugati egyetemek hallgatói. A nagyvállalatok mégis szívesen költöznek Magyarországra, tömegével alkalmazva az iskolapadból kikerült frissdiplomásokat. A kérdés csak az, hogy az alacsony munkaköltség miatt jönnek ide, vagy valóban elégedettek a magyar munkavállalókkal. Mi most megkérdeztünk néhány nagyvállalatot, mennyire elégedettek a frissen végzett magyar munkavállalókkal. A válaszokból kirajzolódott, hogy leginkább a nyelvtudás és a kommunikáció terén kell fejlődniük, de az sem ritka, hogy a frissen végzett diplomások néha kissé elveszettek, azaz nincsenek tisztában azzal, mit is vár el tőlük a munkaadó.

Berobbantak a szuperbiztonságos lakáshitelek: a legtöbb magyarnak ez kell

Hitelfelvétel során kiemelten fontos, hogy jó előre biztosítottnak lássuk a törlesztőképességet, főleg igaz ez, ha nagy összegű lakáshitelt veszünk fel.  Amennyiben teljes futamidőre fixáljuk a kamatokat, azzal akár húsz évre előre is biztosítjuk magunknak a bebetonozott havi törlesztőt. Látják ezt a magyarok is, a változó kamatozású hitelek aránya már a 20 százalékot sem éri el a lakáshiteleken belül. Az MNB-nek nagyon fontos a stabilitás, ezért bevezette a minősített fogyasztóbarát lakáshitelt, amely további garanciákkal szavatolja a kiszámíthatóságot és stabilitást a hitelfelvevőknek. Ami biztonságos, annak viszont ára van - gondolnánk. Mi most a Pénzcentrum kalkulátorában megvizsgáltuk, hogy a bankok milyen kamatokkal kínálják az MFL termékeiket a minősítéssel nem rendelkező hitelekhez képest. Arra jutottunk, hogy a konstrukció nagyon is versenyképes.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Durva kamatháború robbant ki a bankokban: súlyos ezreket spórolhatsz

Történelmi mélyponton vannak a kamatok, emiatt ésszerű most hitelt felvenni - halljuk gyakran. De vajon igaz-e, hogy annyira alacsonyak a THM-ek? Az MNB statisztikái alapján a személyi hitelek átlagkamatai valóban csökkentek az utóbbi másfél évben, ez pedig jelentős mértékben visszaköszön a visszafizetendő összegben. A személyi hitelek piaci átlagos THM-e 13,58 százalék, kis kereséssel azonban könnyen találunk ennél sokkal alacsonyabb kamatokat. Mi most összehasonlítottuk a kamatok csökkenését tavaly novemberhez képest, és a piaci átlagok változásánál is nagyobb csökkenést találtunk egyes ajánlatoknál. Átlagon aluli kamatokat nagyon könnyen találhatunk, ehhez pedig a Pénzcentrum kalkulátorát ajánljuk.

Luxus lett a lakásvásárlás: így zártak ki a piacról átlag magyar családokat

A magyarok igyekeznek kihasználni az alacsony kamatkörnyezetet, valamint elkerülni a 2020-tól esedékes lakásár-drágulást - talán ennek tudható be, hogy rekordokat dönt a lakossági hitelezés. Racionális döntés most lakást vásárolni, nagyon fontos azonban, hogy ne vegyünk fel a fizetőképességünket meghaladó összegű hitelt. Ezt az MNB rendelete nem is teszi lehetővé, törlesztőnk ugyanis nem haladhatja meg a jövedelmünk bizonyos százalékát. De mennyi lakáshitelt is vehetünk fel adott jövedelem mellett? Mi elvégeztük helyetted a kalkulációt, a Pénzcentrum kalkulátorával pedig megnéztük a konkrét ajánlatokat, és bemutatjuk, hogy egyes hitelösszegekhez mekkora jövedelemre van szükséged. A jövedelemarányos törlesztő egyik hozadéka, hogy átlagos jövedelemmel már nem biztos, hogy a kiszemelt lakás megvásárlásához elegendő összegű hitelhez juthatunk.

Újabb költség, amivel a lakásvásárlóknak számolni kell: röpködnek a százezrek

A lakáspiac folyamatos száguldása a hozzá kapcsolódó iparágak és szolgáltatások fellendülését is magával hozta, így a költöztetés is egyre nagyobb üzlet. Ma már egy kétszobás budapesti lakáshoz hozzá sem fognak 60-80 ezer forint alatt, ezt a költséget is nyugodtan hozzászámolhatjuk az ilyenkor kötelezően kifizetendők közé.

Nem vicc: így vehetsz majdnem féláron egy felső-középkategóriás kocsit

Kiderült, mikor érdemes használt autót venni, milyen korú autóval járhatsz a legjobban. A Pénzcentrum most négy nagy gyártó (Ford, Opel, Skoda, Volkwagen) közkedveltebb modelljeinek átlagárait vette górcső alá, hogy kiderüljön, mikor éri meg kocsit venni. Meglepő dolgokat hámoztunk ki a statisztikákból!

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 10. 16:16