2019. február 19. kedd Zsuzsanna
HR Centrum

Leesik az állad: ennyit keres egy magyar villanyszerelő Németországban


Itthon egyre nagyobb problémát jelent a szakmunkások hiánya, hiszen a magyar mesteremberek külföldön is egyre keresettebbek. Ráadásul a magyar bérek többszörösét is megkaphatják, sok cég pedig szállást is biztosít, vagyis a munkavállaló a fizetése nagy részét félre tudja tenni. A nyelvtudás, a végzettség és a tapasztalat persze a legtöbb helyen feltétel, ahogy a saját autó is előnyt jelent.

Az elmúlt években attól volt hangos a sajtó, hogy a munkaerőhiány ma már a gazdaság minden területén gondot okoz. A legégetőbb hiány szakmunkásokból van, ezt pedig a legtöbben jó ideje nem csak a híradásokból tudják, hanem saját bőrükön is tapasztalják. Kínszenvedés nem hogy jó, de akármilyen szakembert találni. Külföldön is nagyon kelendőek a jó szakmunkások, ezt jól mutatja az is, hogy az egyik legnagyobb magyar online állásportálon november 28-án 330 villanyszerelő állást találtunk, de ezek között is több van, amelyben külföldre keresnek munkaerőt.

Miközben a magyarországi álláshirdetéseknél csak elvétve van feltüntetve a kereset, addig a külföldi ajánlatoknál szinte kivétel nélkül megtaláljuk a havi bér összegét. Ez egyébként nagyban segíthet a cégeknek, hogy mielőbb embert találjanak, a Profession.hu adatai alapján ugyanis a fizetéseket feltüntető hirdetésekre átlagosan 47 százalékkal többen jelentkeznek, mint azokra, amelyeknél nem tüntetik fel a bért.

Messze vagyunk még a nyugati bérekről

A magyarországi álláshirdetések alapján bruttó 350 000-390 000 forintos havi fizetést ajánlanak a cégek (ez nettó 220-250 ezer forint körül van), van, ahol ezt 13. havi fizetéssel fejelik meg, máshol cafeteriát adnak, de találtunk olyan céget, amely ingyenes szálláslehetőséget biztosít a leendő munkavállalónak és hazautazási támogatást is ad. A hazai bérek többszörösét kínálják viszont tőlünk nyugatabbra, és úgy tűnik, Németországban is gondot okozhat a szakmunkások hiánya, hiszen több olyan hirdetést is találtunk, amelyben úgynevezett belépési bónuszt fizetnek.

Nettó 1700 eurós, vagyis nagyjából 550 ezer forintos fizetést lehet keresni a németországi Deggendorfban, de a hirdetés szövege szerint a dolgozók akár évente 600 eurós karácsonyi, illetve nyári juttatásban is részesülhetnek.

Drezdában szintén magyarokat foglalkoztatnának, az önálló munkavégzés itt is alapelvárás, előnyt jelent a korábbi külföldi munkatapasztalat, és a jogosítvány. 8 órát kell dolgozni havi 21 napon, ezért cserébe nettó 2200 - 2500 eurót fizetnek (közel 715 - 810 ezres fizetés), plusz ehhez jön még az 500 eurós belépési prémium.

Passauban is nettó 2500 eurót, vagyis közel 810 ezer forintnak megfelelő összeget fizetnek magyar villanyszerelőknek, úgy, hogy szállást is biztosítanak egyágyas szobákban, főzési lehetőséggel.

Nürnbergben 2500-2900 eurót lehet keresni, a szakmai végzettség és a német nyelvtudás itt is alapelvárás. Szállást is biztosítanak, van karácsonyi bónusz, sőt, az újonnan belépő munkavállalók 250 eurós "Wilkommen-bónuszt" is kapnak.

Hollandiában is van munkalehetőség, egy hollandiai munkaközvetítő iroda hirdetésében is minimum 3-5 év szakmai gyakorlattal, középfokú angol vagy német nyelvtudással, jogosítvánnyal rendelkező magyar munkásokat keresnek havi nettó 2000 eurós, vagyis közel 650 ezer forintnak megfelelő összegű fizetésért.  A leendő munkavállalót a cég beiskolázza, biztosítják a holland nyelvleckéket és szakmai továbbképzési lehetőségeket is nyújtanak.

KIHÚZNA A BAJBÓL 400 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Mutatunk egy konkrét példát: kalkulátorunkban 400 ezer forintos hitelösszeget, és 48 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 11 130 forintos törlesztőrészlettel az Erste nyújtja (THM 16,70%), de nem sokkal marad el ettől az OTP 11 602 forintos törlesztőt (THM 18,73%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a CIB és a Cetelem konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Családostul viszik külföldre a magyarokat: 600 ezres fizetés, diploma sem kell
Aki eddig még nem indult útnak, azt jó eséllyel a családja tartotta vissza.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
jobangel
2019. 02. 19. 06:00
Van más állásajánlata is folyamatban?

Erre mit is kellene válaszolni manapság, hogy taktikailag is jó legyen, korrekt is legyen, jó állás...

hrbonbon
2019. 02. 18. 16:11
ESETTANULMÁNY HR BUSINESS PARTNER - KÁBELGYÁRTÓ

AZ ÜGYFÉL A megbízónk a világ legmagasabb szintű technológiáján alapuló kábeleket és vezetékeket...

perfekt
2019. 02. 18. 09:03
Utalványok számviteli szabályozása 2019-től

Egycélú utalványok 3. rész. [...] Bővebben!

laskainelli
2019. 02. 17. 08:02
Hogyan szeressek vissza a társamba?

A tartós párkapcsolatban élők számára egyszer csak előáll a pillanat, amikor azt érzik, nem...

coachco
2019. 02. 15. 13:03
Egy év a csúcson

Aki követi ezt a blogot, tudja, inkább vállalatvezetési, vállalkozási, illetve az életünk szervezéséhez...

legacykft
2019. 02. 15. 09:00
Vezetőként ezért ne adj a csapatodnak visszajelzés helyett fejlesztési programot

Ma már egy vezető alapvető feladata, hogy fejlessze az embereit. Ennek kapcsán egyre többször fogalmazzák...

hellokarrierista
2019. 02. 13. 21:14
4+1 tudnivaló, ha kutyabarát munkahellyé váltok

Szóval hogy kutyabarát cég vagyunk, egy kutyabarát irodaházban. Igen, ez azt jelenti, hogy a kis-...

NÉPSZERŰ
FRISS