2018. december 14. péntek Szilárda
HR Centrum

Leesik az állad: ennyit keres egy magyar villanyszerelő Németországban


Itthon egyre nagyobb problémát jelent a szakmunkások hiánya, hiszen a magyar mesteremberek külföldön is egyre keresettebbek. Ráadásul a magyar bérek többszörösét is megkaphatják, sok cég pedig szállást is biztosít, vagyis a munkavállaló a fizetése nagy részét félre tudja tenni. A nyelvtudás, a végzettség és a tapasztalat persze a legtöbb helyen feltétel, ahogy a saját autó is előnyt jelent.

Az elmúlt években attól volt hangos a sajtó, hogy a munkaerőhiány ma már a gazdaság minden területén gondot okoz. A legégetőbb hiány szakmunkásokból van, ezt pedig a legtöbben jó ideje nem csak a híradásokból tudják, hanem saját bőrükön is tapasztalják. Kínszenvedés nem hogy jó, de akármilyen szakembert találni. Külföldön is nagyon kelendőek a jó szakmunkások, ezt jól mutatja az is, hogy az egyik legnagyobb magyar online állásportálon november 28-án 330 villanyszerelő állást találtunk, de ezek között is több van, amelyben külföldre keresnek munkaerőt.

Miközben a magyarországi álláshirdetéseknél csak elvétve van feltüntetve a kereset, addig a külföldi ajánlatoknál szinte kivétel nélkül megtaláljuk a havi bér összegét. Ez egyébként nagyban segíthet a cégeknek, hogy mielőbb embert találjanak, a Profession.hu adatai alapján ugyanis a fizetéseket feltüntető hirdetésekre átlagosan 47 százalékkal többen jelentkeznek, mint azokra, amelyeknél nem tüntetik fel a bért.

Messze vagyunk még a nyugati bérekről

A magyarországi álláshirdetések alapján bruttó 350 000-390 000 forintos havi fizetést ajánlanak a cégek (ez nettó 220-250 ezer forint körül van), van, ahol ezt 13. havi fizetéssel fejelik meg, máshol cafeteriát adnak, de találtunk olyan céget, amely ingyenes szálláslehetőséget biztosít a leendő munkavállalónak és hazautazási támogatást is ad. A hazai bérek többszörösét kínálják viszont tőlünk nyugatabbra, és úgy tűnik, Németországban is gondot okozhat a szakmunkások hiánya, hiszen több olyan hirdetést is találtunk, amelyben úgynevezett belépési bónuszt fizetnek.

Nettó 1700 eurós, vagyis nagyjából 550 ezer forintos fizetést lehet keresni a németországi Deggendorfban, de a hirdetés szövege szerint a dolgozók akár évente 600 eurós karácsonyi, illetve nyári juttatásban is részesülhetnek.

Drezdában szintén magyarokat foglalkoztatnának, az önálló munkavégzés itt is alapelvárás, előnyt jelent a korábbi külföldi munkatapasztalat, és a jogosítvány. 8 órát kell dolgozni havi 21 napon, ezért cserébe nettó 2200 - 2500 eurót fizetnek (közel 715 - 810 ezres fizetés), plusz ehhez jön még az 500 eurós belépési prémium.

Passauban is nettó 2500 eurót, vagyis közel 810 ezer forintnak megfelelő összeget fizetnek magyar villanyszerelőknek, úgy, hogy szállást is biztosítanak egyágyas szobákban, főzési lehetőséggel.

Nürnbergben 2500-2900 eurót lehet keresni, a szakmai végzettség és a német nyelvtudás itt is alapelvárás. Szállást is biztosítanak, van karácsonyi bónusz, sőt, az újonnan belépő munkavállalók 250 eurós "Wilkommen-bónuszt" is kapnak.

Hollandiában is van munkalehetőség, egy hollandiai munkaközvetítő iroda hirdetésében is minimum 3-5 év szakmai gyakorlattal, középfokú angol vagy német nyelvtudással, jogosítvánnyal rendelkező magyar munkásokat keresnek havi nettó 2000 eurós, vagyis közel 650 ezer forintnak megfelelő összegű fizetésért.  A leendő munkavállalót a cég beiskolázza, biztosítják a holland nyelvleckéket és szakmai továbbképzési lehetőségeket is nyújtanak.

Jól jönne 2 millió forint?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: 2 millió forintos hitelösszeget, és 60 hónapos futamidőt adtunk meg, ezen kívül bepipáltuk "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem", illetve a "Jövedelmem a kiválasztott bankba utalnám" opciókat. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót, havi 40 436 forintos törlesztővel a CIB Bank (THM 8,17%) nyújtja; de nem sokkal marad el ettől a K&H Bank (40 066 Ft/hó; THM 8,28%) ajánlata sem. Némileg lemaradva követi őket a Cetelem (44 388 Ft/hó; THM 13,07%) ajánlata, amelyhez viszont nem szükséges bankot váltanunk. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
legacykft
2018. 12. 14. 09:00
Azt sem tudom, hova kapjak – azaz: amikor a tűzoltás funkcionális, és amikor diszfunkcionális

Ismerős érzés? Annyi minden van, hogy azt sem tudjuk, melyik munkával haladjunk. Igen, ez a tűzoltás....

laskainelli
2018. 12. 14. 07:36
5 karácsonyi veszélyforrás a házasságban. Kerüld őket!

A karácsony, mint a szeretet ünnepe, sok kapcsolatban éles tükörként van jelen. Az emberek amúgy...

perfekt
2018. 12. 12. 09:27
Juttatások 2019-ben

Újragondolt cafeteria 2018. nyarán elfogadott saláta törvény számos eddig kedvező adózású...

jobangel
2018. 12. 12. 06:00
Bukott vezető lejjebbadná – ne állást keress, hanem feladatot!

Természetesen a valósággal való bármilyen egyezés a véletlen műve, mint mindig ilyenkor :) Az...

hrdoktor
2018. 12. 10. 12:53
Miért késünk el a munkahelyünkről?

Nyolckor kezdődik a munkaidő, de csak nyolc óra tízre sikerül odaérni? Egyre gyakrabban fordul...

coachco
2018. 12. 06. 13:11
2084? Orwell után szabadon

Mielőtt elkezdenék ráhangolódni az adventre, a karácsonyi hangulatra, valahogy muszáj néhány...

happyhunter
2018. 11. 27. 19:14
A szakmai indíttatás és az egyéni lelkesedés találkozása

Szakmai indíttatásom és egyéni lelkesedésem találkozott, amikor SSC divízióvezetőként a Hungarian...

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk