13 °C Budapest

Leesik az állad: ennyit keres egy magyar villanyszerelő Németországban

2018. november 28. 16:01

Itthon egyre nagyobb problémát jelent a szakmunkások hiánya, hiszen a magyar mesteremberek külföldön is egyre keresettebbek. Ráadásul a magyar bérek többszörösét is megkaphatják, sok cég pedig szállást is biztosít, vagyis a munkavállaló a fizetése nagy részét félre tudja tenni. A nyelvtudás, a végzettség és a tapasztalat persze a legtöbb helyen feltétel, ahogy a saját autó is előnyt jelent.

Az elmúlt években attól volt hangos a sajtó, hogy a munkaerőhiány ma már a gazdaság minden területén gondot okoz. A legégetőbb hiány szakmunkásokból van, ezt pedig a legtöbben jó ideje nem csak a híradásokból tudják, hanem saját bőrükön is tapasztalják. Kínszenvedés nem hogy jó, de akármilyen szakembert találni. Külföldön is nagyon kelendőek a jó szakmunkások, ezt jól mutatja az is, hogy az egyik legnagyobb magyar online állásportálon november 28-án 330 villanyszerelő állást találtunk, de ezek között is több van, amelyben külföldre keresnek munkaerőt.

Miközben a magyarországi álláshirdetéseknél csak elvétve van feltüntetve a kereset, addig a külföldi ajánlatoknál szinte kivétel nélkül megtaláljuk a havi bér összegét. Ez egyébként nagyban segíthet a cégeknek, hogy mielőbb embert találjanak, a Profession.hu adatai alapján ugyanis a fizetéseket feltüntető hirdetésekre átlagosan 47 százalékkal többen jelentkeznek, mint azokra, amelyeknél nem tüntetik fel a bért.

Messze vagyunk még a nyugati bérekről

A magyarországi álláshirdetések alapján bruttó 350 000-390 000 forintos havi fizetést ajánlanak a cégek (ez nettó 220-250 ezer forint körül van), van, ahol ezt 13. havi fizetéssel fejelik meg, máshol cafeteriát adnak, de találtunk olyan céget, amely ingyenes szálláslehetőséget biztosít a leendő munkavállalónak és hazautazási támogatást is ad. A hazai bérek többszörösét kínálják viszont tőlünk nyugatabbra, és úgy tűnik, Németországban is gondot okozhat a szakmunkások hiánya, hiszen több olyan hirdetést is találtunk, amelyben úgynevezett belépési bónuszt fizetnek.

Nettó 1700 eurós, vagyis nagyjából 550 ezer forintos fizetést lehet keresni a németországi Deggendorfban, de a hirdetés szövege szerint a dolgozók akár évente 600 eurós karácsonyi, illetve nyári juttatásban is részesülhetnek.

Drezdában szintén magyarokat foglalkoztatnának, az önálló munkavégzés itt is alapelvárás, előnyt jelent a korábbi külföldi munkatapasztalat, és a jogosítvány. 8 órát kell dolgozni havi 21 napon, ezért cserébe nettó 2200 - 2500 eurót fizetnek (közel 715 - 810 ezres fizetés), plusz ehhez jön még az 500 eurós belépési prémium.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Passauban is nettó 2500 eurót, vagyis közel 810 ezer forintnak megfelelő összeget fizetnek magyar villanyszerelőknek, úgy, hogy szállást is biztosítanak egyágyas szobákban, főzési lehetőséggel.

Nürnbergben 2500-2900 eurót lehet keresni, a szakmai végzettség és a német nyelvtudás itt is alapelvárás. Szállást is biztosítanak, van karácsonyi bónusz, sőt, az újonnan belépő munkavállalók 250 eurós "Wilkommen-bónuszt" is kapnak.

Hollandiában is van munkalehetőség, egy hollandiai munkaközvetítő iroda hirdetésében is minimum 3-5 év szakmai gyakorlattal, középfokú angol vagy német nyelvtudással, jogosítvánnyal rendelkező magyar munkásokat keresnek havi nettó 2000 eurós, vagyis közel 650 ezer forintnak megfelelő összegű fizetésért.  A leendő munkavállalót a cég beiskolázza, biztosítják a holland nyelvleckéket és szakmai továbbképzési lehetőségeket is nyújtanak.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm